Ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την Παρασκευή | ΥοuΤube/ΣΚΑΪ
Επικαιρότητα

Σταϊκούρας: Εξαντλήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος – Θα το δούμε για επέκταση του επιδόματος καυσίμων

Η κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του λίγο πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, αισιοδοξεί ότι θα βρεθεί περιθώριο για να ενισχύσει περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Protagon Team

Αν και, όπως είπε, με τα σημερινά δεδομένα εξαντλήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος για όλο το 2022, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και μετά τον Ιούνιο η επιδότηση καυσίμων.

«Προσπαθούμε κάθε φορά να δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο, ξέροντας ότι θα έχουμε ελλείμματα, ώστε να ενισχύουμε όσο μπορούμε περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στη εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε ωστόσο πρόωρο να μιλάμε τώρα για επέκταση της επιδότησης στα καύσιμα, δεδομένου –όπως σημείωσε– ότι το τρέχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος Ιούνιου.

«Με τα σημερινά δεδομένα, ο δημοσιονομικός χώρος της χρονιάς εξαντλήθηκε, γιατί μειώσαμε φόρους και επιδοτήσαμε γενναία και αναδρομικά και για έναν χρόνο μετά το ηλεκτρικό ρεύμα. Ενα μέτρο που αγγίζει τα 1,1 δισ. ευρώ», παρατήρησε. Ωστόσο, με βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού και με την πορεία του τουρισμού, η κυβέρνηση βρίσκει δημοσιονομικό χώρο για να στέκεται κοντά στην κοινωνία όσο περισσότερο μπορεί. Γι’ αυτό –συμπλήρωσε– και «αισιοδοξώ ότι θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, όμως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να επεκτείνουμε τον ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και γυμναστήρια, να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και για το δημόσιο και τους συνταξιούχους».

Για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός έκανε αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα και καλύπτουν το διάστημα έως και τον Ιούνιο, σημειώνοντας ότι από τον Ιούλιο και για ένα έτος θα καλύπτεται το 70%- 80% της επιβάρυνσης και θα συνεχιστεί η επιδότηση, προκειμένου το κόστος των λογαριασμών να βρεθεί σε χαμηλό επίπεδο.

«Για τον Μάιο και τον Ιούνιο κάνουμε πιο γενναία επιδότηση, καλύπτοντας το 80%-90% του κόστους της ενέργειας, διευρύνοντας και την κλίμακα πάνω από 300 κιλοβατώρες και το είδος της κατοικίας», υπενθύμισε και από τον Ιούλιο και μετά και για έναν χρόνο «θα καλύπτουμε από το 70% έως το 90% του κόστους της επιβάρυνσης μέσα από παρέμβαση τόσο στη χονδρική τιμή όσο και της επιδότησης του νοικοκυριού και των επιχειρήσεων ώστε το κόστος να σταθεροποιηθεί σε χαμηλό επίπεδο. Θα υπάρχει μια επιβάρυνση, αλλά δεν θα είναι αυτή που ήταν στο παρελθόν», εξήγησε.

Το πρόγραμμα αυτό, είπε, έχει συνολικό κόστος 2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ είναι από τον προϋπολογισμό.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι με βάση τα στοιχεία της 6ης Μαΐου, η Ελλάδα έχει δαπανήσει διπλάσιους πόρους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε, επίσης, ότι με τα σημερινά δεδομένα εφέτος προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%. Κατά τον υπουργό, η εν λόγω πρόβλεψη είναι πιο συντηρητική από αυτές της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΤτΕ, που μιλούν για ανάπτυξη 3,5%- 3,8%. Αντίστοιχα, το έλλειμμα θα είναι στο 2% του ΑΕΠ από -5% πέρυσι και -7% πρόπερσι.

Για τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «τον προσεγγίζουμε όλο και περισσότερο» και χαρακτήρισε «τελευταίο σκαλοπάτι» την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο εφέτος.