Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ | YouTube
Επικαιρότητα

Σταϊκούρας: Αισιοδοξία για διπλασιασμό των εσόδων από τον τουρισμό σε σχέση με το 2020

Καλή η εικόνα στα έσοδα του πρώτου διμήνου, όχι όμως και για τον Μάρτιο - κάτι που, όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, θα διατηρηθεί και τον επόμενο μήνα ή μήνες. «Βαρύ» το κόστος του λουκέτου στην αγορά. Τι είπε για τις πληρωμές στο πλαίσιο το μέτρων στήριξης
Protagon Team

Αισιόδοξος ότι ο τουρισμός θα πάει πολύ καλύτερα φέτος, σε σχέση το 2020, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ .

«Το 2020 είχαμε έσοδα 4 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ το 2019. Φέτος εκτιμάται ότι τα έσοδα μπορούν να διπλασιαστούν», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. «Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε συνεκτικά ως κυβέρνηση για να βελτιώσουμε αυτό το μέγεθος, που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία», συμπληρώνοντας ότι ο τζίρος του τουρισμού το 2021 υπολογίζεται σε 8 δισ. ευρώ από 4 δισ. ευρώ πέρυσι και 18 δισ. ευρώ το 2019.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι σήμερα γίνονται μαζικές πληρωμές δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 και παλαιότερων κύκλων, αλλά και πληττόμενων ιδιοκτητών ακινήτων.

Ειδικά για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις καθυστερήσεις των πληρωμών στους ιδιοκτήτες, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι ήδη 675.000 περιπτώσεις έχουν καλυφθεί με 88,7 εκατ. ευρώ. «Η εικόνα που έχω», πρόσθεσε, «είναι ότι σήμερα αναρτώνται ειδοποιητήρια για να καλυφθούν οι όποιες περιπτώσεις δεν έχουν καλυφθεί από τον Μάρτιο και μετά, δίνοντας το δικαίωμα για διορθώσεις.

»Επιδιώκουμε σήμερα να πληρώσουμε ιδιοκτήτες ακινήτων για τον μήνα Ιανουάριο αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα και τη Δευτέρα ή την Τρίτη τα νομικά πρόσωπα. Υπάρχει μία περίπτωση, επειδή τρέχουν πολλές πλατφόρμες, οι πληρωμές να γίνουν από τη Δευτέρα, αλλά πάντως είμαστε πολύ κοντά στο να πληρωθεί ο μήνας Ιανουάριος».

Σήμερα εξάλλου, συνέχισε, «θα πληρώσουμε ένα κομμάτι ακόμα της έκτης Επιστρεπτέας Προκαταβολής και τα υπόλοιπα ποσά από την πέμπτη επιστρεπτέα προκαταβολή που συνδέονται με τροποποιητικές δηλώσεις που έγιναν». Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό, κάποιες πληρωμές θα γίνουν σήμερα και για τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

«Αμέσως μετά», επανέλαβε, «θα ανοίξει η Επιστρεπτέα 7 που θα πληρωθεί –καλώς εχόντων των πραγμάτων– περίπου στο τέλος Απριλίου».

Οπως επεσήμανε ο υπουργός, η Επιστρεπτέα 7, μαζί με τις αναδρομικές αλλαγές στους πρώτους κύκλους, φτάνει σε αξία το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 500 εκατ. ευρώ είναι το μέτρο των δαπανών και στα 300 εκατ. ευρώ φτάνει το σχέδιο Γέφυρα 2.

«Συνολικά τα μέτρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν αξίζουν 2,5 δισ. ευρώ», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι και οι πληρωμές για τις εκκρεμείς συντάξεις, σε ένα μεγάλο μέρος τους, θα γίνουν τον Απρίλιο.

Ο Προϋπολογισμός εδώ και 13 μήνες λειτουργεί με πολύ λιγότερα έσοδα, τα οποία καλύπτονται από το ταμείο της χώρας, υπογράμμισε.

«Θα συνεχίσουμε, όμως, να λαμβάνουμε μέτρα για όσο χρειαστεί, και τα μέτρα θα ισχύουν και μετά την υγειονομική κρίση», διαβεβαίωσε, κάνοντας αναφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς, από τις εισηγήσεις της Κομισιόν εκτιμάται ότι δεν υπάρχει ρήτρα διαφυγής και το 2022.

Σημείωσε, τέλος, ότι «η παράταση στα τέλη κυκλοφορίας ήταν και ο λόγος που είχαμε μία καλή εικόνα στα έσοδα του πρώτου διμήνου», υπογραμμίζοντας, όμως, ότι «η εικόνα δεν είναι καλή για τον μήνα Μάρτιο» – εικόνα που, όπως εκτίμησε, θα διατηρηθεί και τον επόμενο μήνα ή και για το επόμενο δίμηνο. Και αυτό, διότι όπως είπε, «στο βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού δεν είχε ενσωματωθεί το λουκέτο σε τόσο μεγάλο κομμάτι της οικονομίας και για τόσο διάστημα», το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 725 εκατ. ευρώ την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, όσο η χώρα εξέρχεται από την υγειονομική κρίση και υπάρχει επαρκής ανάκαμψη, τόσο θα περιορίζονται τα μέτρα στήριξης, αλλά και θα βελτιώνονται τα έσοδα, αφού θα λειτουργεί η οικονομία.

Ερωτηθείς, τέλος, για την αποπληρωμή των 3,3 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ακριβώς λόγω της κατάστασης της οικονομίας, τα ελλείμματα αυξάνονται, άρα το χρέος είναι ψηλότερο και η βιωσιμότητά του επιβαρύνεται. «Και εμείς πρέπει να βγαίνουμε στις αγορές, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να κάνουμε κινήσεις για να βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους, όπως είναι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η οποία μας βοηθάει να κρατάμε χαμηλά το κόστος δανεισμού για να μπορέσουμε να δανειστούμε και να βοηθήσουμε την κοινωνία», δήλωσε σχετικά.