| In Time News / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επικαιρότητα

Σταϊκούρας: Αγώνας δρόμου για να ανοίξει το Σάββατο η Εθνική Οδός Αθήνας-Θεσσαλονίκης

«Η προσδοκία και η εκτίμηση είναι ότι το Σάββατο το πρωί θα ανοίξει το οδικό δίκτυο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και θα επιδιώξουμε να ανοίξει την Κυριακή το πρωί κάποια λωρίδα από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός
Protagon Team

Ενας αγώνας δρόμου βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να ανοίξει η Εθνική Οδός Αθήνας-Θεσσαλονίκης, η οποία έχει κλείσει στο ύψος της Λάρισας εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αρμόδιος υπουργός μετέφερε συγκεκριμένα την εκτίμηση ότι ο αυτοκινητόδρομος θα ανοίξει το πρωί του Σαββάτου από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, για να ακολουθήσει την Κυριακή η παράδοση στην κυκλοφορία και της λωρίδας καθόδου.

«Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να έχει περιοριστεί στα 450 μέτρα (το νερό). Αυτή τη στιγμή, σε ένα ύψος περίπου 35 εκατοστών, ήταν τρία χιλιόμετρα το πρόβλημα. Η προσδοκία και η εκτίμηση είναι ότι το Σάββατο το πρωί θα ανοίξει το οδικό δίκτυο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και θα επιδιώξουμε να ανοίξει την Κυριακή το πρωί κάποια λωρίδα από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα. Αλλά αυτές είναι οι εκτιμήσεις που είχαμε πριν από αυτό. Μπορεί να μεταβληθεί» ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση «υπάρχουν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι πολίτες σε αυτα που λέγονται διόδια, σε κάποιους συγκεκριμένους οδικούς άξονες».

Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε εξάλλου ότι το κόστος στο σιδηροδρομικό δίκτυο ενδέχεται να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ συμπεριέλαβε στο κόστος των καταστροφών και όσες παρεμβάσεις έγιναν μετά το δυστύχημα των Τεμπών, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ο σιδηρόδρομος να επανέλθει μετά από αρκετούς μήνες.

Υπενθυμίσε, τέλος, πως «στις προχθεσινές αποφάσεις που ελήφθησαν στο Στρασβούργο, μεταξύ άλλων απεφασίσθη να μπορεί να γίνει χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και εξασφαλίσαμε για πρώτη φορά ευελιξία στο Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε αυτά τα 600 εκατομμύρια να δοθούν για υποδομές, οδικούς άξονες, σιδηροδρόμους».

«Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες»

Στο τρίγωνο Λάρισα-Καρδίτσα-Τρίκαλα όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι ανοιχτές, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης έχουν δοθεί στην κυκλοφορία και τα δυο ρεύματα του οδικού άξονας Τρικάλων-Λάρισας, τόνισε το απόγευμα της Πέμπτης ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωσή του από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης έχει σημειωθεί σημαντική υποχώρηση των υδάτων, σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, προσθέτοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε τις επόμενες ώρες να επέλθει η πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Προς το παρόν ο αυτοκινητόδρομος παραμένει κλειστός στο ύψος της Λάρισας λόγω των πλημμυρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών, συμπλήρωσε.