Ο Τραμπ προετοιμάζεται για τον Λευκό Οίκο και ο Ζάκεμπεργκ φαίνεται ότι θέλει να έρθει ακόμα πιο κοντά του | TASOS KATOPODIS/ EPA
Επικαιρότητα

Στα χνάρια του Μασκ και ο Ζάκερμπεργκ: Εγκαταλείπει το fact-checking

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta ανακοίνωσε ότι την θέση των ελεγκτών περιεχομένου θα πάρουν οι κοινοτικές σημειώσεις («Community Notes») σε μία αλλαγή που αποτελεί ξεκάθαρη στροφή της εταιρείας προς την κυβέρνηση Τραμπ
Protagon Team

Μία προσπάθεια για περισσότερη ελευθερία της έκφρασης και λιγότερη «κακή λογοκρισία» ή ένα άκρως πολιτικό κλείσιμο του ματιού στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ελον Μασκ; Οπως και αν το δει κανείς η Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) τερματίζει το πρόγραμμα fact-checking στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα σημαντικό πισωγύρισμα σε σχέση με τις πολιτικές ελέγχου του περιεχομένου και τον πόλεμο κατά των fake news.

«Θα απαλλαγούμε από τους fact-checkers και θα βάλουμε στη θέση τους τα ‘Community Notes’, όπως έχει κάνει το Χ (σ.σ. πρώην Twitter), ξεκινώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ζάκερμπεργκ.

«Είναι καιρός να επιστρέψουμε στις ρίζες μας γύρω από την ελεύθερη έκφραση. Αντικαθιστούμε τους ελεγκτές περιερχομένου με κοινοτικές σημειώσεις, απλοποιούμε τις πολιτικές μας και εστιάζουμε στη μείωση των λαθών. Ανυπομονούμε για αυτό το επόμενο κεφάλαιο», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου υπάρχουν πάρα πολλά λάθη και υπερβολική λογοκρισία» δήλωσε Ζάκερμπεργκ, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. «Οι πρόσφατες εκλογές αποτέλεσαν πολιτισμικό σημείο καμπής, υπέρ της προτεραιότητας στην ελευθερία της έκφρασης. Έτσι, επιστρέφουμε στις ρίζες μας, εστιάζοντας στη μείωση λαθών, την απλοποίηση των πολιτικών μας και την αποκατάσταση της ελεύθερης έκφρασης στις πλατφόρμες μας» πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός πολυεθνικός τεχνολογικός όμιλος ανακοίνωσε πως πλέον θα υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο ‘Community Notes’, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα X του Μασκ.

Η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται περίπου δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ που αναμένεται στις 20 Ιανουαρίου, καθώς η Meta και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί επιχειρούν πια να προσεγγίσουν την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ στην οποία αναμένεται να έχει κομβικό ρόλο ο Ελον Μασκ.

Το Facebook υιοθέτησε τον Δεκέμβριο του 2016 το σύστημα fact-checking που είχε έως τώρα στις ΗΠΑ, ως απάντηση στην κριτική που είχε δεχθεί για όσα ανυπόστατα είχαν δημοσιευθεί στον χώρο του κατά την αμερικανική προεκλογική περίοδο του 2016. Το Twitter είχε, κι εκείνο, υιοθετήσει ένα ανάλογο πρόγραμμα ελέγχου της αξιοπιστίας του περιεχομένου από εξωτερικούς fact-checkers, το οποίο όμως εγκαταλείφθηκε όταν αυτό εξαγοράστηκε από τον Μασκ και αντικαταστάθηκε από τα λεγόμενα ‘Community Notes’.

Το νέο σύστημα θα βασίζεται σε συνεισφορές απλών χρηστών, οι οποίοι θα γράφουν και θα αξιολογούν σημειώσεις που προσφέρουν περισσότερο πλαίσιο για δημοσιεύσεις στις πλατφόρμες της Meta. Η λειτουργία θα λανσαριστεί αρχικά στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους μήνες.