Αλέξης Χαρίτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και Στέλιος Πέτσας από την ΝΔ | IntimeNews
Επικαιρότητα

Στα χαρακώματα κυβέρνηση – αντιπολίτευση για τη Σαμοθράκη

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην δήλωση Χαρίτση για την κατάσταση στο νησί
Protagon Team

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης. Η κατάσταση στο νησί παραμένει δύσκολη καθώς έχουν χάσει την υπομονή τους τόσο οι τουρίστες όσο και οι κάτοικοι της Σαμοθράκης.

Αποκορύφωμα ήταν οι πρωτοφανείς σκηνές που επικράτησαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο λιμάνι του νησιού, με εκατοντάδες επιβάτες να συνωστίζονται και να επιχειρούν να ανέβουν στο πλοίο «Andros Jet», το οποίο επιστρατεύτηκε εκτάκτως για δρομολόγια μεταξύ Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης.

Η προσωρινή λύση για την κρίσιμη τουριστικά εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου που μας πέρασε δόθηκε με την συνδρομή του «Andros Jet», το οποίο θα συνεχίσει τα δρομολόγια του και το Σαββατοκύριακο κατόπιν ενεργειών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Παράλληλα, υπάρχει συνεννόηση για επαναδρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ «ΣΑΟΣ ΙΙ» στη γραμμή, ενώ τη Δευτέρα θα υπάρξει κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου για να βρεθεί οριστική λύση για τη Σαμοθράκη.

Ανθρωποι κοιμούνται στον δρόμο περιμένοντας το πλοίο που θα τους πάρει από το νησί

Τα προβλήματα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού έχουν προκαλέσει ελλείψεις στην τροφοδοσία, απίστευτη ταλαιπωρία για τουρίστες και κατοίκους, σωρεία ακυρώσεων στις κρατήσεις και καταστροφικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και καθημερινότητα της Σαμοθράκης. Πάνω σε αυτό το σκηνικό, έχει στηθεί μία αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, με τα δύο κόμματα να ρίχνουν το ένα στο άλλο το μπαλάκι της ευθύνης για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί.

Το χρονικό των προβλημάτων της προηγούμενης εβδομάδας

Η Σαμοθράκη παρέμενε χωρίς πλοίο από την Κυριακή, λόγω των βλαβών στα δύο επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία «ΣΑΟΣ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» που την συνέδεαν με την Αλεξανδρούπολη κάτι που είχε επαναληφθεί στις αρχές του 2019 και είχε διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα. Από την Κυριακή, τη γραμμή εξυπηρετούσε πλέον, μόνο το επιβατηγό «ΖΕΦΥΡΟΣ», ενώ επιστρατεύτηκε και το οχηματαγωγό «ΑΝΑΞ» από την γραμμή Καβάλας – Κεραμωτής, για να καλύψει τις μεταφορές οχημάτων και φορτηγών που δεν μπορούσε να μεταφέρει το «ΖΕΦΥΡΟΣ». Το «ΑΝΑΞ» και το «ΖΕΦΥΡΟΣ» διέκοψαν τα δρομολόγια τους μετά το απαγορευτικό που επέβαλαν οι Λιμενικές Αρχές, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (με ανέμους εντάσεως 7-8 μποφόρ) μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη λύση που δόθηκε με το επιβατηγό – οχηματαγωγό «AZORES EXPRESS» δεν τελεσφόρησε, αν και το πλοίο εκτέλεσε κανονικά το δρομολόγιο, εξαιτίας των προβληματικών λιμενικών υποδομών της Σαμοθράκης που μαζί με τον κακό καιρό καθιστούσαν άκρως επικίνδυνη την προσέγγιση του πλοίου και έτσι το Υπουργείο Ναυτιλίας επιστράτευσε και νέο πλοίο, αυτή την φορά το ταχύπλοο καταμαράν «ANDROS JET» δίδοντας μια άμεση, αλλά προσωρινή λύση, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη. Το μείζον θέμα του εφοδιασμού του νησιού έλυσε εκ νέου το «ΑΝΑΞ» το οποίο επέστρεψε και αυτό στην γραμμή μαζί με το «ΖΕΦΥΡΟΣ», μετά την άρση του απαγορευτικού.

Συνωστισμός για μία θέση στο πλοίο

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο εντοπισμός διαθέσιμου πλοίου μέσα στον Δεκαπενταύγουστο ήταν δύσκολος καθώς όλα τα πλοία είναι δρομολογημένα σε γραμμές. Επεσήμαναν μάλιστα πως το πλοίο που θα εντοπισθεί ή θα είναι παροπλισμένο, άρα απαιτείται χρόνος για να ετοιμασθεί να ταξιδέψει, ή θα φύγει από άλλη γραμμή για την οποία πρέπει να βρεθεί λύση ως προς την κάλυψη της, όπως συνέβη και στην περίπτωση του «ANDROS JET».

Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στη Σαμοθράκη

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, προχώρησε την Παρασκευή σε επίθεση προς την κυβέρνηση για το θέμα της Σαμοθράκης, κατηγορώντας τη ότι «βρίσκεται σε διακοπές».

«Μια ολόκληρη εβδομάδα χρειάστηκε η «ευέλικτη» και «τεχνοκρατική» κυβέρνηση της ΝΔ για να συνεδριάσει για το ζήτημα της Σαμοθράκης. Μια εβδομάδα στην οποία η εικόνα της χώρα μας τραυματίστηκε, ενώ χιλιάδες συμπολίτες μας και ξένοι επισκέπτες βίωσαν συνθήκες προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια,» σημείωσε με ανακοίνωσή του ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το πρωτοφανές χάος στη Σαμοθράκη και την εξοργιστική απουσία της. Ο τουρισμός της χώρας και η ζωή των πολιτών δεν μπορούν να περιμένουν την επιστροφή της ΝΔ από τις παραλίες» τόνισε ο πρώην υπουργός.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος άφησε αιχμές για τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για το νησί της Σαμοθράκης.

Ο Στέλιος Πέτσας με ανακοίνωσή του ανέφερε πως η κυβέρνηση Τσίπρα είχε επιδείξει απόλυτη αδιαφορία για τη Σαμοθράκη.

«Αν ο κ. Χαρίτσης είχε μπει στον κόπο να διαβάσει τη σχετική κυβερνητική ενημέρωση, θα καταλάβαινε ότι η σύσκεψη της Δευτέρας έχει σκοπό να δώσει οριστικές λύσεις στα τεράστια προβλήματα που κληρονόμησε στη Σαμοθράκη η επί 4,5 χρόνια απόλυτη αδιαφορία της κυβέρνησης Τσίπρα», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

«Θα είχε ενημερωθεί επίσης για τις άμεσες ενέργειες άρσης αποκλεισμού του νησιού. Οσο για το ποιος συνέχιζε αμέριμνος τις διακοπές του, φέτος και πέρυσι, ας ρωτήσει τον αρχηγό του», πρόσθεσε αιχμηρά ο κ. Πέτσας.

Πέτσας: Το πρόβλημα είναι κυρίως οι υποδομές του νησιού

Νέες απάντηση στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για καθυστερημένη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού με το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης έδωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας το πρωί του Σαββάτου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι έπρεπε πρώτα να λυθεί το πρόβλημα με τους εγκλωβισμένους ταξιδιώτες και μετά να σχεδιαστούν οι επόμενες ενέργειες που αφορούν κυρίως στην ασφάλεια του λιμανιού. Επιβεβαίωσε ότι την Δευτέρα το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το πρόβλημα.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι για το πρόβλημα ευθύνονται κυρίως οι υποδομές του νησιού και εξέφρασε την απορία γιατί τόσα χρόνια δεν αφαιρέθηκαν από τον πυθμένα του λιμανιού οι επιχωματώσεις και τα φερτά υλικά που εμποδίζουν τα μεγαλύτερα πλοία να δένουν στο λιμάνι. Παράλληλα τόνισε ότι η αφαίρεση αυτών των υλικών κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ και γι’ αυτό φταίει η τοπική αυτοδιοίκηση και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.

Επιπλέον εξήγησε ότι η κατάσταση στο λιμάνι της Σαμοθράκης προέκυψε και εξαιτίας των βλαβών που παρουσίασαν τα πλοία της εταιρείας «ΣΑΟΣ» που πραγματοποιούσε τα δρομολόγια αλλά και λόγω του καιρού, καθώς είχε εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου. Μάλιστα είπε ότι η εταιρεία ενημέρωσε το υπουργείο Ναυτιλίας για το πρόβλημα

Υπογράμμισε ότι για να λυθεί το πρόβλημα μισθώθηκαν 2 πλοία, το «Άναξ» για να μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης και το «Άνδρος Τζετ» για να μεταφέρει επιβάτες. Ανέφερε ότι και τα δύο πλοία θα πραγματοποιούν δρομολόγια για όσο καιρό χρειαστεί.