Ηταν τέτοιες μέρες, Απρίλιος, του 2005 όταν ο Ράφα Ναδάλ εμφανιζόταν για πρώτη φορά στο top-10 της παγκόσμιας κατάταξης, ένα μήνα -και κάτι- πριν κλείσει τα 19. Ο κόσμος του τένις μιλούσε με θαυμασμό για το νέο «αστέρι» που είχε ανατείλει στα κορτ. Ιδίως οι ισπανοί «φαν» του αθλήματος. Ανάμεσά τους και ένας πατέρας στη Μούρθια, ο οποίος στεκόταν πάνω από το κρεβατάκι του γιου του και ονειρευόταν να δει το «βλαστάρι» του μέγα και τρανό τενίστα, σαν τον Ναδάλ. Το πρώτο δώρο που του έκανε, ήταν μια ρακέτα. Κι όταν το μωρό έγινε τεσσάρων ετών, έτρεξε να το γράψει σε μια ακαδημία.
Κάρλος Αλκαράθ. Αυτό είναι το όνομα του μικρού από τη Μούρθια, που μεγάλωσε, ενηλικιώθηκε και θεωρείται, πλέον, ως ο «νέος Ναδάλ». Για να επιβεβαιώσει τον τίτλο του, τη Δευτέρα 25 Απριλίου 2022 μιμήθηκε το κατόρθωμα του Ράφα και φιγουράρει, πλέον, στην πρώτη «δεκάδα» του ranking -στο Νο.9, για την ακρίβεια- μερικές μέρες πριν γίνει 19 (στις 5 Μαΐου). Για να τα καταφέρει, έφτασε μέχρι τον τελικό του Οπεν της Βαρκελώνης, και την Κυριακή του Πάσχα κατέκτησε το τρόπαιο, νικώντας στον τελικό τον (επίσης Ισπανό) Πάμπλο Καρένο Μπούστα (6-3, 6-2) σε, μόλις, 65 λεπτά.
Νωρίτερα, στον προημιτελικό, είχε αποκλείσει τον «δικό μας», Στέφανο Τσιτσιπά. Η αλήθεια είναι πως ο κορυφαίος έλληνας τενίστας έδινε τον τρίτο του αγώνα μέσα σε 24 ώρες, αλλά τα έχει αυτά το τένις υψηλού επιπέδου. Και ο Αλκαράθ είχε παίξει έναν εξουθενωτικό ημιτελικό τρεισήμισι ωρών, εναντίον του Αλεξ ντε Μινόρ, προτού αγωνιστεί στον τελικό με -σκάρτες- τρεις ώρες ξεκούρασης. Κι όμως, δεν έδωσε στον αντίπαλό του ούτε ένα μπρέικ-πόιντ.
Το «παιδί – θαύμα» του παγκόσμιου τένις κέρδισε στη Βαρκελώνη τον τρίτο του τίτλο μέσα στο 2022, έπειτα από τους θριάμβους του στο 500άρι του Ρίο ντε Τζανέιρο και το Masters του Μαϊάμι, και τέταρτο στην καριέρα του. Δεν έχει ηττηθεί, ποτέ, σε τελικό. Κι εφέτος πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή πορεία, με 23-3 νίκες/ήττες στο σύνολο, και 11-1 στο χώμα. Στο Ρίο έγινε ο νεαρότερος που κατακτά τουρνουά ATP 500, νικώντας με άνεση στον τελικό τον Ντιέγκο Σβάρτσμαν. Στο Ιντιαν Γουελς, ο νεαρότερος που φτάνει στα ημιτελικά ενός Masters τουρνουά. Το ίνδαλμά του, ο Ράφα Ναδάλ, τον νίκησε με πολύ κόπο. Με τη νίκη του σε βάρος του Τσιτσιπά (τρίτη στη σειρά) συμπλήρωσε πέντε απέναντι σε τενίστα του top-10. Οταν ο Ναδάλ είχε φτάσει σε αυτό το κατόρθωμα, ήταν, μόλις 12 μέρες μικρότερος. Και ο Ρότζερ Φέντερερ με τον Νόβακ Τζόκοβιτς, είχαν κλείσει τα 19.
Το ταλέντο του Αλκαράθ είχε φανεί εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά η «απογείωση» του νεαρού τενίστα οφείλεται στον Χουάν Κάρλος Φερέρο: τον ισπανό πρώην πρωταθλητή που είχε φτάσει στο Νο.1 του Κόσμου όταν ο Κάρλος ήταν, μόλις, τριών μηνών. Τον ανέλαβε, ως προπονητής, στα τέλη του 2018. Το 2019 ολοκλήρωσε τη σεζόν στο Νο.492 της παγκόσμιας κατάταξης. Ενα χρόνο μετά, στο Νο.141. Το 2021, με ένα αδιανόητο άλμα 109 θέσεων, σκαρφάλωσε στο Νο.32. Σε ηλικία 18 ετών, 6 μηνών και 3 ημερών, έγινε ο μικρότερος τενίστας που βρέθηκε τόσο ψηλά, μετά τον Λέιτον Χιούιτ (1999).
Η περσινή χρονιά ήταν βγαλμένη από τα πιο τολμηρά του όνειρα. Κέρδισε τον πρώτο του ATP τίτλο, στο Ουμάγκ της Κροατίας, λίγες εβδομάδες μετά την ενηλικίωσή του. Εγινε ο νεαρότερος νικητής σε τουρνουά ATP μετά τον Κέι Νισικόρι (2008) και τον Ναδάλ (2004). Στη συνέχεια, έγινε ο νεαρότερος τενίστας που έφτασε, ποτέ, σε προημιτελικό του Αμερικανικού Οπεν. Στην παρθενική του εμφάνιση στο νεοϋορκέζικο Γκραν-Σλαμ απέκλεισε, μεταξύ άλλων, τον Τσιτσιπά, που ήταν φιναλίστ του Ρολάν Γκαρός και Νο.3 στο ranking. Αργότερα, στο Οπεν της Αυστρίας, νίκησε και τον φιναλίστ του Γουΐμπλεντον 2021 (τον Ιταλό Ματέο Μπερετίνι, Νο.7) κι έφτασε στον ημιτελικό. Στο Masters του Παρισιού κέρδισε τον Γιάνικ Σίνερ, επίσης μέλος του top-10. Και η σεζόν ολοκληρώθηκε με τίτλο στο Μιλάνο. Εγινε ο πρώτος Ισπανός που κατέκτησε το τρόπαιο των Next Gen ATP Finals (για παίκτες κάτω των 21 ετών). Γκραν-Σλαμ δεν «σήκωσε», όπως είχε κάνει στα 19 του ο Ράφα (το Ρολάν Γκαρός του 2005), όμως όλα αυτά αρκούσαν για να θεωρείται ως ο διάδοχος του Ναδάλ. Αλλά και για να αυξήσει τις τραπεζικές του καταθέσεις κατά 900.000 ευρώ. Μόνο από τα έπαθλα.
Ο θείος του Ράφα, Τόνι Ναδάλ, τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως ο Αλκαράθ είναι πιο ολοκληρωμένος, ως αθλητής, από ό,τι ήταν ο ανιψιός του σε αυτή την ηλικία. Οπως όλοι οι ισπανοί τενίστες, προτιμά το χώμα. Αλλά είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός και στις άλλες επιφάνειες. Είναι «σκληρός», όπως το ίνδαλμά του, έξυπνος στο παιχνίδι του, και έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Είναι και πολύ εργατικός. Οι διακοπές του, πριν από την έναρξη της σεζόν, διάρκεσαν μόνο μια εβδομάδα. Αλλωστε, τίποτα δεν τον ευχαριστεί περισσότερο, από το να παίζει τένις και να παρακολουθεί ποδοσφαιρικούς αγώνες της αγαπημένης του Ρεάλ Μαδρίτης.