Στη συνέντευξη του στο δελτίο του Alpha το βράδυ της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως θα ξεκινήσουμε να έχουμε μια σχετική ανοσία, μετά τις πρώτες διπλές δόσεις, με τη διαδικασία αυτή να ολοκληρώνεται στις αρχές Φεβρουαρίου. Έθεσε, δε, τον στόχο για την ανοσία στην κοινότητα, στο τέλος όλης αυτής της τιτάνιας διαδικασίας που ανοίγεται μπροστά στην κυβέρνηση, στο 70%. Μεγάλο ποσοστό, το οποίο όμως δεν φαίνεται στους κυβερνητικούς επιτελείς απίθανο να επιτευχθεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι πρόθυμοι να αφήσουν το θέμα στην τύχη του.
Αυτές τις ημέρες, στο κυβερνητικό επιτελείο ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τα logistics του εμβολιασμού. Πότε θα έρθουν οι δόσεις του εμβολίου, αν θα είναι έτοιμα τα πάνω από 1000 εμβολιαστικά κέντρα, πώς θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες και για τις δύο δόσεις του εμβολίου, αυτά είναι που απασχολούν τους αρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικούς επιτελείς.
Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος: η εκστρατεία πειθούς των πολιτών, προκειμένου να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα και να μην την…πατήσουμε, λόγω συνωμοσιολογίας ή προβληματισμού.
Η ομάδα επικοινωνίας έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε εβδομάδα τα λένε δύο φορές, για να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό ως τις 20 Δεκεμβρίου το αργότερο. Στόχος είναι, αν σταθεί εφικτό, η καμπάνια να έχει βγει στον αέρα πριν από τα Χριστούγεννα. Δεν θα είναι, όπως λέει κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των συζητήσεων, απλώς άλλη μια καμπάνια. Θα είναι μια ολόκληρη στρατηγική με θετικό μήνυμα, με στοιχεία, με απαντήσεις στις εύλογες ανησυχίες των πολιτών, οι οποίοι δεν θα αντιμετωπίζονται ως… ψεκασμένοι. Θα έχει, βεβαίως, και ειδική στόχευση στους νέους οι οποίοι, σύμφωνα με όλες τις κυλιόμενες μετρήσεις, είναι η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη έλλειψη διάθεσης να κάνει το εμβόλιο.
Στην προμετωπίδα της εκστρατείας θα είναι το μήνυμα ότι με το εμβόλιο μπορούμε να πάρουμε σχετικά σύντομα τις ζωές μας πίσω, όχι ότι με το εμβόλιο δεν θα… πεθάνουμε. Πρόκειται, άλλωστε, για μια εκστρατεία πειθούς, όχι μια εκστρατεία τρομοκράτησης. Παράλληλα, στην ιστοσελίδα embolio.gov.gr, η οποία θα δρομολογηθεί και για τον προγραμματισμό των ραντεβού των πολιτών, θα υπάρχει υποενότητα με απαντήσεις σε εύλογες απορίες των πολιτών. «Θα εξηγούμε ακόμα και γιατί ένα εμβόλιο δεν μπορεί να αλλοιώσει το γενετικό μας υλικό», λέει αρμόδιο στέλεχος, υπενθυμίζοντας μια πρόσφατη σύγκρουση του πρώην υπουργού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Νίκου Μαυραγάνη με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, η οποία έφερε την… έκρηξη του ψύχραιμου καθηγητή.
Μέχρι στιγμής, ακόμα, δεν έχει κλειδώσει αν θα υπάρχουν πρόσωπα που θα εμφανίζονται στα μηνύματα ή αν θα πρόκειται για μια καμπάνια με βάση τα στοιχεία και τις απαντήσεις, όπως έγινε με το «Μένουμε Σπίτι». Αναζητούνται, πάντως, έξυπνοι τρόποι, προκειμένου το μήνυμα να περάσει και να μην χαθούν οι πολίτες σε στοιχεία που εύκολα ξεχνιούνται. Οπότε, και τα πρόσωπα δεν αποκλείονται, ενώ δεν αποκλείεται επίσης η καμπάνια να εξελιχθεί στην πορεία και να συμπεριλάβει και νεότερα στοιχεία, όπως τον εμβολιασμό του Πρωθυπουργού, της Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών.
Στις συσκέψεις, ως τώρα, έχουν συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος έχει σηκώσει το project εμβόλιο επιτυχώς μέχρι στιγμής, ο υπεύθυνος ψηφιακών μέσων του Μεγάρου Μαξίμου Ερικ Παρκς, η συνεργάτης του υφυπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου Μαρία Χούκλη, ο σύμβουλος Τύπου του Βασίλη Κικίλια Θάνος Τριανταφύλλου κ.α.