Στις 13 Δεκεμβρίου στο πολωνικό προεδρικό μέγαρο ο Τουσκ υπέγραψε ότι αναλαμβάνει την πρωθυπουργία | REUTERS/Aleksandra Szmigiel
Επικαιρότητα

Ο Τουσκ ευθυγραμμίζει την Πολωνία με τη δημοκρατική Ευρώπη

Ο ευρωπαϊστής νέος πρωθυπουργός ορκίστηκε ενώπιον του προέδρου Αντρέι Ντούντα. Είπε ότι θα ακυρώσει όσα νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ειδικά τα μέτρα κατά των ΛΟΑΤΚΙ και των μεταναστών, και ότι θα κρατήσει μόνο τον φιλοουκρανικό ζήλο της
Protagon Team

Ελειπε μόνο η τελευταία επίσημη πράξη, ο όρκος του Ντόναλντ Τουσκ ενώπιον του προέδρου, ώστε να αναλάβει καθήκοντα η νέα πολωνική κυβέρνηση. Το πρωί της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έφθασε στο προεδρικό μέγαρο συνοδευόμενος από τους υπουργούς του, με ένα λεωφορείο που έφερε τα χρώματα της εθνικής σημαίας και δύο λέξεις: «Ευχαριστώ, Πολωνία!»

Εκεί τον περίμενε ο Αντρέι Ντούντα, ο οποίος μετά τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου έκανε ό,τι μπορούσε για να μεταθέσει επ’ αόριστον αυτή την ημέρα. Διότι ο Τουσκ είναι ο άνθρωπος που χάρις στις πολιτικές του συμμαχίες νίκησε το κόμμα Δικαιοσύνη και Ελευθερία, κυβερνητικό από το 2015, του οποίου ο Ντούντα είναι ο κορυφαίος εκφραστής.

Η εποχή, όμως, της δεξιάς στροφής, που κράτησε οκτώ χρόνια, τελείωσε. Σε αυτό το τέλος συνέβαλε το αποτυχημένο πέρασμα από την εξουσία του Ματέους Μοραβιέτσκι ως πρωθυπουργού. Ολα τα παραπάνω έγραψε η Corriere della Sera ανακουφισμένη που οι βασικές φιλελεύθερες γραμμές των Βρυξελλών θα αποκατασταθούν με την αλλαγή της κυβερνητικής σκυτάλης στη Βαρσοβία.

Οι Ιταλοί θύμισαν ότι ενώπιον της Βουλής, όπου υπερψηφίστηκε η νέα κυβέρνηση με 248 ψήφους (από 201 βουλευτές καταψηφίστηκε), ο Τουσκ διακήρυξε ότι η εναρκτήρια πρωθυπουργική του δήλωση είναι η καταγγελία της ξενοφοβίας, της εχθρότητας προς τους μετανάστες και της καταπίεσης του Τύπου. Η Πολωνία των επομένων ετών υπό τον συνασπισμό του θα είναι «ευτυχισμένη χώρα» χάρις στα 35 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης που θα ξεμπλοκαριστούν.

Κλειδί για το συγκεκριμένο ξεμπλοκάρισμα είναι η κατάργηση των νομοθετημάτων της προηγούμενης κυβέρνησης κατά των ΛΟΑΤΚΙ και των εκτρώσεων, αλλά και η πλήρης ευθυγράμμιση με την ΕΕ. Από το έργο των προκατόχων του ο Τουσκ θα κρατήσει την ΝΑΤΟϊκή σφραγίδα και την υποστήριξη στην Ουκρανία: «Θα απαιτήσουμε την πλήρη κινητοποίηση του ελευθέρου κόσμου υπέρ του Κιέβου» είπε, ακριβώς στη γραμμή που από την αρχή του πολέμου έχει χαράξει ο Λευκός Οίκος του Τζο Μπάιντεν.

Την ώρα που μιλούσε ο νέος πρωθυπουργός, έξω από την αίθουσα ένας ακροδεξιός βουλευτής έσβησε ένα εβραϊκό καντηλέρι «χανουκά», χρησιμοποιώντας πυροσβεστήρα. Ο Τουσκ χαρακτήρισε την πράξη του «επαίσχυντη» και ετοιμάστηκε να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.