Πόλεμος ανακοινώσεων με φόντο τους εισαγγελείς | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Στα μαχαίρια κυβέρνηση και εισαγγελείς

Πέντε εισαγγελείς παραιτήθηκαν από το ΔΣ της Ενωσής τους, διαφωνώντας με τις... ενστάσεις της για την αξιοποίηση της περίφημης λίστας Φαλτσιανί. Κι η απάντηση που ήρθε από το υπουργείο όχι μόνο δεν ηρεμεί τα πνεύματα, αντίθετα ρίχνει λάδι στη φωτιά κι αφήνει υπονοούμενα
Protagon Team

Η έκφραση «σε τεντωμένο σκοινί» ίσως είναι light για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας. Κυβέρνηση και εισαγγελείς βρίσκονται σε οριακό σημείο, με την κόντρα τους να φορτίζει περισσότερο την, ήδη, βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή το Ασφαλιστικό και τα μέτρα που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Οι εισαγγελείς έκαναν ποδαρικό στο 2016 με… αντάρτικο.

Με ανακοίνωσή τους τάσσονται κατά της χρησιμοποίησης της «λίστας Φαλτσιανί 2» (και οποιασδήποτε λίστας προϊόν υποκλοπής), μία λίστα στην οποία πόνταρε πολλά η κυβέρνηση για την αξιοποίησή της. Μέσα στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης υπάρχει διάταξη που προβλέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων σε υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Οι εισαγγελείς θεωρούν πως πλέον δίνεται η δυνατότητα για παρέμβαση σε εκκρεμείς υποθέσεις της Δικαιοσύνης και το τονίζουν με κάθε τρόπο, είτε με την ανακοίνωσή τους, είτε μέσω διαρροών στον Τύπο. Μάλιστα, χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή ως «αντισυνταγματική».

Οι εισαγγελείς θεωρούν πως η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, με σκοπό την πολιτική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων από λίστες φοροφυγάδων

Ωστόσο, δεν ήταν όλοι οι εισαγγελείς σύμφωνοι με το πνεύμα και τον τόνο της ανακοίνωσης, κάτι που αποτυπώθηκε σε πέντε παραιτήσεις. Πάρις Αδάμης (αντιπρόεδρος), Γιώργος Νούλης (αναπληρωτής γραμματέας), Γιάννης Παναγόπουλος (ταμίας), Μίνα Σωτηροπούλου και Αντώνης Παπαματθαίου (μέλη) αποτελούν παρελθόν από το ΔΣ, κάτι που σημαίνει πως το εννεαμελές όργανο έχασε την πλειοψηφία του!

Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε η παρέμβαση από την Πολιτεία.

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει έλληνας εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει αβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος. Επίσης, αναρωτιέμαι αν η ανακοίνωση, που υπογράφουν οι κ.κ. Τζαβέλας και Ζημιανίτης, αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπόθεση και ποια είναι αυτή. Προς το παρόν… αυτά» τονίζει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να αφήνει σαφή υπονοούμενα πως θα υπάρχουν κι άλλα επεισόδια στο σίριαλ.

Κι εκεί που όλα έδειχναν να ηρεμούν, την σκυτάλη πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Σύμβολο της Δικαιοσύνης είναι η ζυγαριά. Στο επίκαιρο θέμα πρέπει να σταθμιστούν συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες: από τη μια το απόρρητο και τη προστασία προσωπικών δεδομένων, από την άλλη το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ακροάσεως που ενέχει και το δικαίωμα του πολίτη να μπορεί να αποδεικνύει το δίκιο του. Ο ποινικός έλεγχος μιας μεγάλης εκτάσεως φοροδιαφυγής προφανώς και βαραίνει ως αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης, επειδή εξυπηρετεί τόσο το κοινωνικό όσο και το δημόσιο-δημοσιονομικό συμφέρον και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα δημόσια οικονομικά δοκιμάζονται. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ενωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα», αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Και το τέλος στο σίριαλ δεν φαίνεται να έρχεται σύντομα…