Δεν υπήρχε σχέδιο και οργάνωση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, υποστήριξε στην πρότασή της η εισαγγελέας στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, εισηγούμενη μόνον την καταδίκη του Γιώργου Ρουπακιά για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά την απαλλαγή όλων των άλλων εμπλεκομένων στη στυγερή δολοφονία.
Αν η πρόταση της εισαγγελέως γίνει δεκτή, θα οδηγήσει σε μαζική απαλλαγή κατηγορουμένων στη δίκη της ΧΑ κλονίζοντας σοβαρά το βαρύ κατηγορητήριο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου στο kathimerini.gr, η εισαγγελέας αναπτύσσοντας την πρότασή της για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα ζήτησε την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά, όπως κατηγορείται, δηλαδή για ανθρωποκτονία από δόλο αλλά και την απόρριψη κάθε ισχυρισμού του, μεταξύ αυτών και ότι τέλεσε το έγκλημά του αμυνόμενος.
Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή των υπολοίπων 17 κατηγορουμένων της δολοφονίας Φύσσα από τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία και της απλής συνέργειας.
Μάλιστα, η εισαγγελέας ανέφερε στην πρότασή της πως μέσα στο όχημα του Γιώργου Ρουπακιά εκείνο το μοιραίο βράδυ, δεν βρίσκονταν ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία του 34χρονου μουσικού.
«Μέσα από το αυτοκίνητο αποβιβάστηκε ο Ρουπακιάς, ήταν μόνος στο όχημα, δεν ήταν συνοδηγός του ο Ιωάννης Καζαντζόγλου. Ο Ρουπακιάς αποφάσισε και εκτέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση το έγκλημα», είπε η εισαγγελέας και συνέχισε:
«Πρόθεσή του ήταν να φονεύσει τον παθόντα, του κατάφερε με μανία πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα του».
Μετά την ολοκλήρωση της πρότασης της εισαγγελέως για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, φίλοι του αδικοχαμένου μουσικού αλλά και η μητέρα του αποχώρησαν από την αίθουσα εμφανώς δυσαρεστημένοι.
Κατά την εισαγγελέα, ο Γ. Ρουπακιάς ήταν «σε ήρεμη ψυχική κατάσταση η οποία του επέτρεπε την ήρεμη σκέψη και αποδεχόμενος το θανατηφόρο αποτελέσματα των ενεργειών του και χρησιμοποιώντας το αναδιπλούμενο μαχαίρι, έπληξε τον Παύλο Φύσσα δύο φορές στο ύψος της καρδιάς».
Η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη, ως αβάσιμου, του ισχυρισμού που προέβαλλε ο Γ. Ρουπακιάς, σύμφωνα με τον οποίο εκείνο το βράδυ βρίσκονταν σε άμυνα, διότι όπως είπε κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε κατά τηνν ακροαματική διαδικασία. «Δεν είναι βάσιμος ο ισχυρισμός του ότι δέχθηκε επίθεση. Είχε αποφασίσει τον εγκληματικό του σκοπό, έπληξε τον παθόντα με απόλυτη επιτυχία», είπε η εισαγγελέας ζητώντας παράλληλα να απορριφθεί το αίτημα που υπέβαλλε ο κατηγορούμενος περί μεταβολής της κατηγορίας του.
Υπό τα δεδομένα αυτά, η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχτεί ένοχος ο Γ. Ρουπακιάς, όπως ακριβώς κατηγορείται, δηλαδή για ανθρωποκτονία με δόλο.
Σε ό, τι αφορά τον κατηγορούμενο Ιωάννη Καζαντόγλου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία και τους λοιπούς κατηγορουμένους της δολοφονίας Φύσσα, 16 συγκατηγορουμένους του για απλή συνέργεια, η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους.
Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας ανέφερε «οι ανωτέρω κατηγορούμενοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την ανθρωποκτόνο πρόθεση Ρουπακιά. Η εμφάνιση του Ρουπακιά στο σημείο, ήταν συμπτωματική στο σημείο της δολοφονίας» είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Αν υπήρχε σχέδιο ο Ρουπακιάς, θα ήταν ήδη στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενο τηλεφώνημα».
Ακόμη η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν υπήρξε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας επικαλούμενη στοιχεία της αποδεικτικής διαδικασίας αλλά και μαρτυρικές καταθέσεις ανέφερε στην αγόρευσή της: «Δεν ακούστηκαν φράσεις που να δείχνουν ότι δόθηκε εντολή για τη δολοφονία Φύσσα ή ότι ήταν …Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Δεν προέκυψε ότι δόθηκε εντολή από αυτή… Αλλωστε ποιο θα ήταν το όφελος για τη Χρυσή Αυγή; Αν πράγματι ήταν προσχεδιασμένη η δολοφονία Φύσσα γιατί την διέπραξαν σε κεντρικό σημείο και όχι κάποιο άλλο βράδυ σε άλλο απόμερο σημείο ώστε το έγκλημα να μην γίνει ορατό».
Η εισαγγελική αγόρευση ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια ακροαματικής διαδικαςίας, για την οποία η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου τόνισε ότι ήταν επίπονη και ουσιαστική.
Στο δικαστήριο, ήταν ελάχιστοι παρόντες από τους κατηγορουμένους, ενώ η αγόρευση της εισαγγελέως συνεχίζεται.
Από το δικαστήριο αποχώρησαν μετά την εισαγγελική αγόρευση, η μητέρα και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα, εμφανώς δυσαρεστημένοι.
Εξω από το δικαστήριο, η Μάγδα Φύσσα αναρωτήθηκε: «Δεν είδαν τίποτα όλο αυτό το διάστημα; Αθωώνουν τους εγκληματίες. Πόσο να αντέξουμε;».