Θερινό μέτωπο με τον ιατρικό κόσμο άνοιξε το υπουργείο Υγείας, στην προσπάθειά του να ενισχύσει μέσω ιδιωτών γιατρών 14 νοσοκομεία με μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και πολλαπλώς άγονες θέσεις, που βρίσκονται ακόμη και σε μερικούς από τους δημοφιλέστερους, διεθνώς, τουριστικούς προορισμούς (βλ. Σαντορίνη).
Οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι ώρας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όχι μόνον δεν απέδωσαν ως προς την κάλυψη των άγονων θέσεων αλλά έχουν προκαλέσει και σφοδρές αντιδράσεις στα ιατρικά όργανα που πλέον ετοιμάζουν «αντίποινα».
Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν εκκλήσεις και προειδοποιήσεις οι οποίες έφεραν πενιχρά αποτελέσματα. Στη συνέχεια, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αποφάσισε να αναλάβει δράση θεσπίζοντας κίνητρο 1.000 ευρώ, αλλά και πάλι με μικρό αποτέλεσμα.
Εως τώρα, ελάχιστοι είναι οι ιδιώτες γιατροί που έχουν δεχτεί να εφημερεύουν 2 με 3 φορές το μήνα σε 14 νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν χρόνιες ελλείψεις γιατρών σε ισάριθμες περιοχές της χώρας, από την Κρήτη μέχρι την Ξάνθη (Κως, Σαντορίνη, Σητεία, Ιεράπετρα, Πύργος, Σπάρτη, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Κιλκίς και Διδυμότειχο).
Υποχρεωτικότητα και ποινές
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε παράλληλα τον τριπλασιασμό του επιδόματος άγονης θέσης (από τα 100 περίπου στα 300 ευρώ). Κι ενώ αναμενόταν η εκ νέου ανταπόκριση των ιδιωτών, ήρθαν στη Βουλή μέτρα που ουσιαστικά καθιστούν υποχρεωτική την συμμετοχή ιδιωτών στις εφημερίες των 14 νοσοκομείων, αφού προβλέπουν και ποινές.
Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που εισάγεται προς ψήφιση εντός των επόμενων ημερών, προβλέπεται «ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Τροποποιήθηκε, έτσι, η προηγούμενη διάταξη που αφορούσε «έκτακτες ανάγκες» (βλ. πανδημία) και που δεν θα μπορούσε να καλύψει την παρούσα ανάγκη η οποία δεν είναι έκτακτη αλλά διαχρονική…
Η συμμετοχή στο ΕΣΥ μπαίνει κάτω από την «ομπρέλα» των συμβάσεων των ιδιωτών με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου. Αυτά είναι τα βήματα που έχουν ήδη γίνει το προηγούμενο διάστημα, χωρίς αποτέλεσμα.
Όπως προβλέπεται, αν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα χάσουν την δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξετάσεων και φαρμάκων για τους ασθενείς που κουράρουν στα ιατρεία τους.
ΠΙΣ: Επαίσχυντη διάταξη, για να καλύψουν την ανικανότητά τους
Εντονα αντέδρασε ο ΠΙΣ, που όπως προαναφέρθηκε, επιχείρησε τις προηγούμενες ημέρες να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ γιατρών και υπουργείου προσφέροντας οικονομικά κίνητρα από τα δικά του ταμεία.
Μετά την εισαγωγή της παραπάνω διάταξης ο ΠΙΣ -που σημειωτέον διοικείται από γαλάζια πλειοψηφία- εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση και επιφυλάχθηκε να εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέτρο προκειμένου να ακυρώσει την προωθούμενη διάταξη.
«Είναι γνωστό πως τα κενά δεν προέκυψαν ούτε αναίτια, ούτε αιφνιδιαστικά. Προέκυψαν εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους… Τώρα επιχειρείται συγκάλυψη της ανικανότητας με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγεται προς ψήφιση και με μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τα προβλεπόμενα μέτρα επιβαρύνουν τους πολίτες. «Η συνταγογράφηση αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για τη διεκπεραίωση της θεραπείας των ασθενών και όχι προνόμιο των γιατρών, όπως ισχυρίζεται παραπλανητικά ο υπουργός. Το μέτρο θα επιδεινώσει συνολικά την κατάσταση, καθώς γιατροί ειδικοτήτων σε έλλειψη θα αποφεύγουν τα νησιά και τις άγονες περιοχές, ενώ οι «ανεπιθύμητες» ειδικότητες θα προσελκύουν ολοένα και λιγότερους νέους γιατρούς. Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού θα οπισθοδρομήσει και εντέλει οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ασθενείς της κεντρικής Ευρώπης».
Ο ΠΙΣ καλεί τους ιατρικούς συλλόγους να κηρύξουν αποχή από την συνταγογράφηση και την έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο ΠΙΣ θα τοποθετηθεί μέσω του Προέδρου του κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θα συγκαλέσει την Τετάρτη διάσκεψη με τους Προέδρους όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να εξεταστούν οι περαιτέρω κινήσεις.