363
Ηλικιωμένη λαμβάνει το εμβόλιο της γρίπης (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Στα φαρμακεία 2 εκατ. εμβόλια για τη γρίπη – Πότε θα πρέπει να το κάνουν όσοι έχουν κορονοϊό

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 4 Οκτωβρίου 2022, 12:03
Ηλικιωμένη λαμβάνει το εμβόλιο της γρίπης (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Στα φαρμακεία 2 εκατ. εμβόλια για τη γρίπη – Πότε θα πρέπει να το κάνουν όσοι έχουν κορονοϊό

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 4 Οκτωβρίου 2022, 12:03

Οπως κάθε χρόνο, τα εμβόλια για τη γρίπη είναι διαθέσιμα από τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση, ώστε να περιέχουν τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον από τέσσερις έως έξι εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα, δηλαδή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για όσους ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει μία δόση του εμβολίου ετησίως. Βρέφη και παιδιά ηλικίας κάτω των εννέα ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα άνω των εννέα ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου γρίπης, χρειάζονται, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου σε μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.

Συγχορήγηση με το εμβόλιο του κορονοϊού

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο του κορονοϊού, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία (άλλο μπράτσο ή πόδι), όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο του κορονοϊού.

Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι νοσούν από Covid

Ατομα που έχουν διαγνωστεί θετικά στη λοίμωξη Covid, πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους, δηλαδή πέντε ημέρες από το θετικό τεστ.

Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και επιμένουν πέραν των πέντε ημερών, θα πρέπει να περιμένουν να περάσουν σε ύφεση.

Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Συνταγογράφηση αντιγριπικού εμβολίου

Κάθε ιατρική συνταγή που περιέχει αντιγριπικό εμβόλιο εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική.

Χειρόγραφη συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων γίνεται μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
  • Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και ευρωπαίοι πολίτες που δεν έχουν ΕΕΚΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)
  • Μετανάστες που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Η χειρόγραφη συνταγή για τις εν λόγω περιπτώσεις θα καταχωρίζεται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ, και θα πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...