Πέντε ημέρες μετά τις ευρωεκλογές και το τυπικά θετικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (αύξησε τα ποσοστά του, τόσο σε σχέση με την ευρωκάλπη του 2019, όσο και συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2023), το κλίμα κάθε άλλο παρά θετικό είναι. Οι αντεγκλήσεις, δημόσιες και τοξικές, μεταξύ βουλευτών και υποστηρικτών και πολέμιων του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, δίνουν το στίγμα, καθώς πλέον διαμορφώνονται αντίπαλα στρατόπεδα.
Το ότι η Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών και μια από τις πρώτες που είχαν διατυπώσει τη θέση ότι πρέπει να συζητηθεί και η αρχηγία του κ. Ανδρουλάκη, μετά από το ανεπαρκές 12,79% της κάλπης, έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει «διορισμένο» τον Παναγιώτη Δουδωνή, βουλευτή Επικρατείας και στενό συνεργάτη του προέδρου, είναι χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη. (Ο κ. Δουδωνής είχε κατηγορήσει την κυρία Γιαννακοπούλου ότι «είχε έτοιμη δήλωση αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη»).
Η αμφισβήτηση της ηγεσίας είναι ήδη στο τραπέζι: Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας, έστειλε κείμενο, ζητώντας επίσπευση των προβλεπόμενων για τον Δεκέμβριο του 2025 εσωκομματικών εκλογών για την προεδρία –με το οποίο συμφώνησαν μια σειρά άλλοι κοινοβουλευτικοί (Παύλος Γερουλάνος και Απόστολος Πανάς)–, ενώ ο Νίκος Παπανδρέου, πρώτους σε σταυρούς ευρωβουλευτής, έγραψε άρθρο σημειώνοντας ότι την ευθύνη για το αποτέλεσμα τη φέρει, εκ των πραγμάτων, ο πρόεδρος.
Από την άλλη η πλευρά του κ. Ανδρουλάκη παίζει άμυνα. Επικαλείται τις θεσμικές δικλείδες του καταστατικού –δεν προβλέπεται αμφισβήτηση του προέδρου ως τις εκλογές για την ανανέωση ή μη της θητείας του– και παραπέμπει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα.
Ομως και εκεί υπάρχει πρόβλημα, καθώς πολλοί εκλεγμένοι βουλευτές δεν είναι μέλη του ΠΣ, το οποίο ελέγχεται από την αρχηγία της Χαριλάου Τρικούπη. Το ενδιαφέρον λοιπόν στρέφεται και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου επίσης φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί στρατόπεδα. Σημαντική μερίδα βουλευτών μάλιστα εκφράζει δυσαρέσκεια διότι, όπως αναφέρεται, αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής υπήρξε αίτημα προς τη Χαριλάου Τρικούπη να συνεδριάσει η ΚΟ, προκειμένου να συζητηθεί και να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε και αυτό προκάλεσε ενόχληση.
Στο πλευρό του κ. Ανδρουλάκη βρίσκονται στελέχη που αναδείχθηκαν από τον ίδιο: ο βουλευτής Επικρατείας, Δημήτρης Μάντζος, και ο κ. Δουδωνής, καθώς και ο εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», από μια πρώτη «χαρτογράφηση» της ΚΟ στο πλευρό του προέδρου αναμένεται να βρεθούν οι βουλευτές: Ρεθύμνου, Μανώλης Χνάρης, Ηρακλείου Φρέντυ Παρασύρης, Λασιθίου, Κατερίνα Σπυριδάκη, Εύβοιας Κατερίνα Καζάνη, Λακωνίας Παναγιώτα Γρηγοράκου, Ιωαννίνων Γιάννης Τσίμαρης.
Από την άλλη και πέρα από τους κ. Κωνσταντινόπουλο που προειδοποίησε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κινδυνεύει να γίνει «ΚΚΕ του Κέντρου» και την κυρία Γιαννακοπούλου η οποία είπε ότι «πρέπει να συζητήσουμε τι ακριβώς εκφράζει το 12,8% που πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης», υπάρχουν ο κ. Γερουλάνος, βουλευτής Α’ Αθήνας, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα ήταν αποτυχία, ο κ. Πανάς, η Μιλένα Αποστολάκη, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών.
Με τη θέση ότι πρέπει να συζητηθούν όλα, δηλαδή και η ικανότητα του προέδρου να διευρύνει άλλο τον χώρο, έχουν ταχθεί εμμέσως πλην σαφώς και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, βουλευτής Ανατ. Αττικής και ο Παύλος Χρηστίδης, βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, που θεωρούνται πρόσωπα τα οποία μπορούν υπό προϋποθέσεις να διεκδικήσουν την αρχηγία.