Ο Γουίλιαμ Σάτνερ επιτέλους σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, στα 90 του | Blue Origin/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Αυτή τη φορά ταξίδεψε στα αλήθεια στο Διάστημα ο 90χρονος «κάπτεν Κερκ»

Ο καναδός ηθοποιός Γουίλιαμ Σάτνερ, που πρωταγωνίστησε ως κυβερνήτης στη σειρά «Σταρ Τρεκ», έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει βρεθεί πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης
Protagon Team

Από το τηλεοπτικό Διάστημα –το «τελικό σύνορο»– όπου ταξίδευε το «Εντερπράιζ», στο πραγματικό Διάστημα βρέθηκε –έστω και για λεπτά- την Τετάρτη ο Γουίλιαμ Σάτνερ, ο καναδός ηθοποιός που ενσάρκωσε τον «κάπτεν Κερκ» στη θρυλική τηλεοπτική σειρά «Star Trek».

Το διαστημικό σκάφος της Blue Origin, της εταιρείας του Τζεφ Μπέζος, μετέφερε τον Σάτνερ και άλλους τρεις τουρίστες σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων πριν επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη.

Εκτός από τον καναδό ηθοποιό, στο σκάφος βρίσκονταν ο πρώην μηχανικός της NASA και συνιδρυτής της εταιρείας Planet Labs, Κρις Μποσούιζεν, ο Γκλεν ντε Βρις, υψηλόβαθμο στέλεχος στην γαλλική Dassault Systèmes, και η Όντρεϊ Πάουερς, στέλεχος της Blue Origin, αρμόδια για τις πτήσεις και τη συντήρηση του διαστημοπλοίου.

Στα 90 του, ο Σάτνερ έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα.

Επρόκειτο για την δεύτερη τουριστική πτήση στο Διάστημα για το σκάφος της εταιρείας του Τζεφ Μπέζος, ο οποίος συμμετείχε στην προηγούμενη πτήση, τον Ιούλιο. «Θα θαυμάσω τη θέα από το Διάστημα. Θέλω να δω τον πλανήτη και να απολαύσω την ομορφιά του» ανέφερε ο Σάτνερ σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Blue Origin.

Ο Γουίλιαμ Σάτνερ ως κάπτεν Τζέιμς Τ. Κερκ στο «Star Trek», τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά των 60s
Ο Σάτνερ κοιτά το Τέξας των ΗΠΑ από το παράθυρο του Blue Origin New Shepard Texas, (Blue Origin/Handout via REUTERS)

Ο πύραυλος New Shepard, στον οποίο επέβαιναν οι ταξιδιώτες είναι πλήρως αυτοματοποιημένος, επαναχρησιμοποιούμενος και απογειώνεται κάθετα. Το ταξίδι γίνεται μέχρι τη «γραμμή Καρμάν», σε ύψος 100 χιλιομέτρων από τη Γη, που αποτελεί το «σύνορο» για το Διάστημα. Οι επιβάτες μπορούν να σηκωθούν από τα καθίσματά τους και να βιώσουν για μερικές στιγμές την έλλειψη βαρύτητας.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε λίγο πριν από τις 18:00 (ώρα Ελλάδος, 09:50 ώρα Τέξας).

Μέχρι την επιστροφή στη Γη, με τη βοήθεια τριών αλεξιπτώτων, το ταξίδι διαρκεί μόλις 11 λεπτά.

«Μου έδωσες την πιο βαθιά εμπειρία που θα μπορούσα να φανταστώ», είπε στον Τζεφ Μπέζος ο Σάτνερ μόλις έφτασε στη Γη.

Το ταξίδι, πέρα από μια σύντομη εκπαίδευση για έκτακτα περιστατικά, δεν έχει απαιτήσεις για τους επιβάτες του διαστημικού σκάφους. Εκπαιδεύονται πάντως οι επιβάτες για το τι να κάνουν στα λίγα λεπτά που διαρκεί η έλλειψη βαρύτητας, ώστε να μην πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο και πώς πρέπει να… κρατιούνται από τις χειρολαβές.