Εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων για τον κορονοϊό έχουν ήδη λήξει ή θα λήξουν τις επόμενες εβδομάδες, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς πολλές δυτικές κυβερνήσεις αρνούνται να στείλουν τις δόσεις σε χώρες όπου δεν υπάρχουν εμβόλια, όπως στην Αφρική, ή τις στέλνουν την τελευταία στιγμή και οι αρχές των χωρών αυτών δεν προλαβαίνουν να τις χορηγήσουν στον πλυθυσμό.
Για παράδειγμα, όπως γράφει η Washington Post, στην Ολλανδία, 200.000 δόσεις της AstraZeneca θα λήξουν έως τον Οκτώβριο, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να τις στείλει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, παρόλο που η ζήτηση για το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει μειωθεί πάρα πολύ στη χώρα.
Παρά τις εκκλήσεις ολλανδών γιατρών, η κυβέρνηση απαντά ότι υπάρχουν αξεπέραστα νομικά και πρακτικά προβλήματα που κάνουν αδύνατη την αποστολή των δόσεων στην αφρικανική ήπειρο.
Την ίδια στιγμή, στην Αφρική, μόλις το 2,2% του πληθυσμού έλαβε μία δόση τον περασμένο μήνα.
Το ίδιο συμβαίνει παντού στη Δύση: στο Ισραήλ, 80.000 δόσεις της Pfizer πετάχθηκαν τέλη Ιουλίου, στην Πολωνία 73.000 δόσεις διάφορων εμβολίων, ενώ η Σλοβακία επέστρεψε 160.000 δόσεις του Sputnik που κόντευαν να λήξουν στη Ρωσία. Στις ΗΠΑ, η Βόρεια Καρολίνα έχει απόθεμα 800.000 δόσεων που θα λήξουν σύντομα.
Παράλληλα, στην Αφρική, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 470.000 δόσεις εμβολίων είχαν λήξει μέχρι τις 9 Αυγούστου. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι δυτικές χώρες στέλνουν εμβόλια που είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης τους και τα άλλα κράτη δεν έχουν τα μέσα και την οργάνωση να τα χορηγήσουν άμεσα.
Η Λιβερία είχε μόλις 15 ημέρες για να χορηγήσει δεκάδες χιλιάδες δόσεις του AstraZeneca. Από αυτά, 27.000 έληξαν. Στο Μαλάουι, έκαψαν δημόσια 20.000 δόσεις τον Μάιο για να πείσουν τους πολίτες ότι δεν τους δίνουν ληγμένες δόσεις. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί εμβόλια που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης.
Ετσι, εκτός από τα εκατομμύρια δολάρια που καταλήγουν στα φαρμακευτικά απόβλητα, εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται του εμβολίου.
Τα συγκεκριμένα εμβόλια, ειδικά τα mRNA, έχουν μικρή διάρκεια ζωής και λόγω των ευαίσθητων συστατικών τους και λόγω των ιδιαίτερων αναγκών για τη φύλαξή τους. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα, οι αρμόδιες αρχές αύξησαν τη διάρκεια ζωής τους, π.χ. για το Johnson & Johnson στους έξι μήνες από 4,5, ενώ οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να κάνουν το ίδιο για το Sputnik, που θα διαρκεί πλέον ένα χρόνο, από έξι μήνες.