Αμάντα Στέιβλι και Βίκτωρ Ρέστης ετοιμάζονται για τη μεγάλη σύγκρουση στα δικαστήρια | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ο Ρέστης ζητάει πίσω 37 εκατ. στερλίνες από Αγγλίδα στην οποία τα δάνεισε

Η δικαστική διαμάχη φέρνει αντιμέτωπη μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο του sports finance στη Βρετανία, -η οποία κατέχει το 10% των μετοχών της Νιούκαστλ μαζί με τον σύζυγό της- με έναν «μεγιστάνα της ναυτιλίας που ελέγχει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους της Ελλάδας», γράφουν οι FInancial Times
Protagon Team

Λίγο πριν τη δικαστική τους σύγκρουση, η συνιδιοκτήτρια της Newcastle United στην Premier League, Αμάντα Στέιβλι, απορρίπτει τον ισχυρισμό του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη ότι του οφείλει δεκάδες εκατομμύρια στερλίνες, σε μία ύστατη προσπάθεια να τον εμποδίσει να τη σπρώξει στη χρεοκοπία.

Οπως γράφουν στο σχετικό τους δημοσίευμα οι Financial Times, ο Ρέστης αξιώνει 37 εκατομμύρια λίρες από τη χρηματοοικονομική σύμβουλο, υποστηρίζοντας ότι δεν του έχει αποπληρώσει δάνειο το οποίο της είχε δώσει πριν από 15 χρόνια.

Η Στέιβλι ισχυρίζεται από την πλευρά της ότι το οφειλόμενο ποσό είναι μικρότερο από το 1/10 αυτού που ζητά ο έλληνας πλοιοκτήτης, στο οποίο, όπως επισημαίνει, περιλαμβάνονται «σημαντικά διογκωμένοι ή εντελώς αδικαιολόγητοι» τόκοι και έξοδα.

Ο Ρέστης ανταπάντησε χαρακτηρίζοντας εσφαλμένους και ακατανόητους τους ισχυρισμούς της.

Η δικαστική διαμάχη φέρνει αντιμέτωπη μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο του sports finance στη Βρετανία, -η οποία κατέχει το 10% των μετοχών της Newcastle United μαζί με τον σύζυγό της-  «με έναν μεγιστάνα της Ναυτιλίας που ελέγχει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους της Ελλάδας», όπως το διατυπώνουν οι FT.

Η Στέιβλι, η οποία μεταξύ άλλων συνέβαλε στο κλείσιμο της συμφωνίας εξαγοράς της Νιούκαστλ το 2021 έναντι 300 εκατ. δολαρίων για λογαριασμό του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, λέει ότι η διαμάχη ξεκίνησε από μια επένδυση 10 εκατομμυρίων λιρών σε equity investment που έκανε ο Ρέστης το 2008.

Σύμφωνα με την ίδια, περίπου 7 εκατομμύρια λίρες είχαν αποπληρωθεί μέχρι το 2016, και τα υπόλοιπα 3 εκατ. λίρες καταχωρήθηκαν ως δάνειο στην εταιρεία της, PCP Capital Partners LLP με εμπορικό επιτόκιο.

Ο Ρέστης προσέφυγε στο Πτωχευτικό Δικαστήριο κατά της LLP, ενώ οι δικηγόροι της Στέιβλι υποστήριξαν ότι η προσφυγή δεν πρέπει να εξεταστεί πριν αποφανθεί πρώτα το δικαστήριο σχετικά με τη δική της αίτηση να μη γίνει δεκτό το αιτήμα πτώχευσης σε βάρος της.

Οπως υποστηρίζει η ίδια, η εταιρεία, που μετονομάστηκε σε Apollo Belvedere Services LLP, δεν έχει κάνει συναλλαγές για αρκετά χρόνια και δεν αποτελεί το κύριο όχημα συναλλαγών της.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του έλληνα εφοπλιστή χαρακτήρησε εφαλμένη τη θέση της Αμάντα Στέιβλι ότι το χρέος που οφείλει στον κ. Ρέστη δεν έχει καμία βάση.

Οπως μάλιστα υπογραμμίστηκε, ορισμένα από όσα έχει πει κατά καιρούς για την υπόθεση η συνιδιοκτήτρια της Νιούκαστλ, ήταν «αποδεδειγμένα αναληθή», ενώ η  PCP Capital Partners άλλαξε όνομα από την ίδια μόλις τον Ιούνιο φέτος. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε επίσης ότι το δάνειο είχε τη μορφή επένδυσης.

«Ο κ. Ρέστης προχώρησε σε αυτή την ενέργεια γιατί δεν έχει λάβει προτάσεις για την αποπληρωμή των ποσών που εγκύρως του οφείλονται», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του έλληνα εφοπλιστή.