O Νταβίντ Σασόλι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι persona non grata για τη Ρωσία | Olivier Matthys/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Στα άκρα Ρωσία – ΕΕ: Η Μόσχα απαγόρευσε την είσοδο στον Σασόλι και σε άλλους επτά

Σε αντίποινα κατά των Βρυξελλών -και συνολικά των «27» της Ένωσης- προχώρησε το Κρεμλίνο μετά τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί κατά ρώσων πολιτών στην σκιά της υπόθεσης Ναβάλνι και όχι μόνο. Το ρωσικό υπ. Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οκτώ αξιωματούχοι είναι personae non gratae. Οργισμένη αντίδραση από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Protagon Team

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Βρυξελλών και Μόσχας μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να απαγορεύσει την είσοδο σε ρωσικό έδαφος σε οκτώ ευρωπαίους αξιωματούχους —μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα.

Αργά το βράδυ της Μ. Παρασκευής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους την καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απόφαση της Ρωσίας αν απαγορεύσει τη είσοδο σε συνολικά οκτώ ευρωπαίους πολίτες, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της ΕΕ σημείωσαν πως η ενέργεια αυτή είναι «απαράδεκτη, δεν έχει καμία νόμιμη βάση και είναι εντελώς ανεδαφική». Παράλληλα, τονίστηκε ότι στοχεύει απευθείας την ΕΕ και όχι μόνο τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται, ενώ υπογραμμίστηκε πως «η ΕΕ έχει το δικαίωμα να λάβει κατάλληλα μέτρα ως απάντηση στην απόφαση των ρωσικών αρχών».

Νωρίτερα η Μόσχα είχε ανακοινώσει την απόφαση της, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν πρόσφατα από την ΕΕ σε ρώσους πολίτες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε τον Μάρτιο κυρώσεις κατά δύο Ρώσων που κατηγορούνται για την καταδίωξη γυναικών και ανδρών ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία. Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις κατά τεσσάρων ρώσων αξιωματούχων του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η απόφαση της Μόσχας προκάλεσε έντονες επικρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι να καταγγέλλει αδικαιολόγητες και άχρηστες» κυρώσεις, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ να καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση «να προχωρήσει πέραν των συμβολικών κυρώσεων» και «να πλήξει τους ολιγάρχες» του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ρωσικές κυρώσεις αποτελούν απάντηση τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις 2 και 22 Μαρτίου από την ΕΕ κατά ρώσων αξιωματούχων, ενέργειες, που για την Μόσχα, αποτελούν «ευθεία επίθεση στην ανεξαρτησία της εσωτερικής και εξωτερικής ρωσικής πολιτικής».

Στις 2 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε την απόφασή της για την επιβολή κυρώσεων κατά τεσσάρων ρώσων αξιωματούχων υπεύθυνων για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως στο πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών κατά του ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και για την μαζική και συστηματική καταστολή του δικαιώματος των συναθροίσεων στην Ρωσία.

Τα μέτρα περιλάμβαναν την απαγόρευση εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ρώσων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο επικεφαλής της ρωσικής Επιτροπής Έρευνας Αλεξάντρ Μπαστρίκι και ο γενικός εισαγγελέας Ιγκόρ Κρασνόφ.

Στις 22 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά των υπεύθυνων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες, κυρίως για τον βασανισμό και την καταστολή μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και αντιφρονούντων στην Τσετσενία.-

…και στο βάθος ο Ναβάλνι

Ανάμεσα στα πρόσωπα κατά των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Μόσχα, η Ασα Σκοτ, επικεφαλής του εργαστηρίου που είναι ειδικευμένο στις υψηλής τοξικότητας ουσίες της Σουηδίας, το οποίο επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα του γερμανικού εργαστηρίου που αποφάνθηκε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε από τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok, ο οποίος ανήκει στο ρωσικό χημικό οπλοστάσιο.

Η Ρωσία επέβαλε επίσης κυρώσεις στον εισαγγελέα του Βερολίνου Γεργκ Ράουπαχ και τον γάλλο βουλευτή Ζακ Μερ, ειδικό εισηγητή για την υπόθεση της επίθεσης με τον νευροτοξικό παράγοντα κατά του Ναβάλνι στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σασόλι: «Δεν θα σιωπήσουμε»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι καταδίκασε την απόφαση της Μόσχας να επιβάλει κυρώσεις εναντίον και εναντίον άλλων επτά ευρωπαίων αξιωματούχων επειδή υπερασπίσθηκαν τον αντικαθεστωτικό Αλεξέι Ναβάλνι και ζήτησαν την απελευθέρωσή του.

«Οπως φαίνεται, δεν είμαι ευπρόσδεκτος στο Κρεμλίνο; Δεν αμφέβαλλα… Καμία κύρωση ή εκφοβισμός δεν θα εμποδίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εμένα να υπερασπισθώ τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και την δημοκρατία. Οι απειλές δεν θα μας κάνουν να σιωπήσουμε», έγραψε ο Σασόλι στο Twitter.