To προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, το επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα και ο Γιάννης Οικονόμου στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών: έρχεται νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός που σημαίνει νέο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις –και αυτό θα το παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, σε έναν μήνα από τώρα. Ο στόχος σταθερός: να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στα εισοδήματα των πολιτών και στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων από τον υψηλό πληθωρισμό και το τεράστιο κόστος της ενέργειας (καύσιμα και ρεύμα).
Πόσο θα είναι αυτό το νέο πακέτο;
Οπως ανέφερε η «Καθημερινή» σε ρεπορτάζ της Ειρήνης Χρυσολωρά, πηγές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτίμησαν πως το ΑΕΠ της χώρας θα είναι τελικά υψηλότερο κατά 7 δισ. ευρώ χάρη και στην ευεργετική επίδραση της τουριστικής έκρηξης: θα φτάσει στα 204 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 197 δισ. ευρώ. Αυτήν την εκτίμηση, συμμερίζονται και στην Κομισιόν. Ετσι, τα επιπλέον έσοδα υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 2,2-2,3 δισ. ευρώ. Στο επίπεδο αυτό περίπου θα κινηθεί και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ανέφεραν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για μέτρα, ωστόσο άφησε ανοιχτό τα ενδεχόμενα παράτασης του Fuel Pass 2 και μετά τον Σεπτέμβριο, αύξησης του επιδόματος θέρμανσης, χορήγησης «επιταγής ακρίβειας» και αύξησης του κατώτατου μισθού –κατά πληροφορία αυτή θα επισπευστεί και θα φτάσει νωρίτερα στο πολιτικά εμβληματικό όριο των 751 ευρώ.
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πάντως ότι «πρέπει να υπάρξει και ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η δέσμευση για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Στη ΔΕΘ, αφού μετρήσουμε σωστά και ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πολύ συγκεκριμένα, ποια είναι εκείνα τα μέτρα στήριξης που μπορεί να περιμένει η κοινωνία. Κρατώντας εφεδρείες και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών».
Η αναφορά για τη δημοσιονομική σταθερότητα είναι κρίσιμη καθώς σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που θα καταρτιστεί δεν θα αλλάζει τον στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα, που θα παραμείνει στο 2% του ΑΕΠ, ούτε για την επιστροφή σε πλεονάσματα το 2023.