Το Κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα αναμένεται να συγκληθεί σήμερα για να ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.
Παράλληλα, στη χώρα έφθασε φορτίο με καύσιμα που αναμένεται να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους πολίτες.
Η παραίτηση του πρώην προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα έγινε δεκτή από το Κοινοβούλιο την Παρασκευή, αφού εκείνος διέφυγε στη Σιγκαπούρη για να γλιτώσει από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την επίσημη κατοικία του και το γραφείο του.
Πάνω από 100 αστυνομικοί και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας με τουφέκια εφόδου είχαν αναπτυχθεί το Σάββατο στον δρόμο που οδηγεί στο Κοινοβούλιο, έχοντας στήσει οδοφράγματα για να αποτρέψουν ενδεχόμενες ταραχές.
Οι βουλευτές αναμένεται να εκλέξουν νέο πρόεδρο σε μία εβδομάδα, με τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, σύμμαχο των Ρατζαπάξα, να ορκίζεται υπηρεσιακός πρόεδρος έως τότε. Ο Βικρεμεσίνγκε, την αποπομπή του οποίου απαιτούν επίσης οι διαδηλωτές, επελέγη χθες ως υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος για την προεδρία, κάτι που εγείρει την πιθανότητα περαιτέρω κινητοποιήσεων εάν εκλεγεί.
Το Σάββατο, η Σρι Λάνκα έλαβε το πρώτο από τρία φορτία με καύσιμα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Καντσάνα Βιτζεσεκέρα. Είναι οι πρώτες αποστολές καυσίμων που φθάνουν στη χώρα σε διάστημα περίπου τριών εβδομάδων. Εντός της ημέρας θα φθάσει δεύτερο φορτίο με πετρέλαιο κίνησης, ενώ την Τρίτη αναμένεται φορτίο βενζίνης. «Οι πληρωμές και για τα 3 έχουν ολοκληρωθεί», ανέφερε ο ίδιος μέσω Twitter.
Οι κάτοικοι διαδήλωναν για μήνες στη Σρι Λάνκα, διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, με τις κινητοποιήσεις να κλιμακώνονται πριν από περίπου μία εβδομάδα, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στο Κολόμπο, κατηγορώντας την οικογένεια Ρατζαπάξα και τους συμμάχους της για την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, τις ελλείψεις βασικών τροφίμων, για διαφθορά.
Οι ουρές στα πρατήρια βενζίνης, όπου κάποιος μπορεί να περιμένει ακόμα και ημέρες για να προμηθευτεί καύσιμα, αποτελούν πλέον συνηθισμένο φαινόμενο στη χώρα των 22 εκατ. κατοίκων, ενώ τα συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον περασμένο μήνα στο 54,6%.