Το πεταμένο λαχείο που βρήκε ο Σίλβα

Τι είδε ο Μάρκο Σίλβα στον Ιντέγε Μπράουν και τον έφερε στον Ολυμπιακό ενώ όλα συνηγορούσαν εναντίον του Αφρικανού. 

protagon.import

Για να αγοράσεις έναν ποδοσφαιριστή όπως ο Ιντέγε Μπράουν, υπό τις συνθήκες που το τόλμησε ο Μάρκο Σίλβα τον περασμένο Αύγουστο, πρέπει να είσαι… τρελός. Ή να έχεις cojones (που λένε οι Ισπανοί), ως προπονητής. Έ, ο πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού φαίνεται οτι τα έχει…
Τα δεδομένα ήταν τα εξής αποτρεπτικά:

Πρώτον, ο Ιντέγε είναι Νιγηριανός. Ένας Αφρικανός παίκτης συνεπάγεται μεγάλο ρίσκο, έτσι κι αλλιώς, λόγω της χαλαρής νοοτροπίας και της εξαιρετικά ευμετάβλητης ψυχικής του κατάστασης.

Δεύτερον, ήταν ακριβός. Πέντε εκατομμύρια ευρώ είναι πολλά λεφτά για τη μνημονιακή Ελλάδα, ακόμη και για τον Ολυμπιακό, που κάθε χρόνο σαρώνει τα κονδύλια του… ποδοσφαιρικού ΕΣΠΑ (της UEFA, δηλαδή) που προορίζονται για την Ελλάδα.

Τρίτον, η ΠΑΕ Ολυμπιακός τον είχε ενημερώσει οτι ήταν ήδη κλεισμένος ο – μέγας και τρανός – Μπερμπάτοφ, ο οποίος περίμενε ένα νεύμα για να έρθει στον Πειραιά.

Τέταρτον, είχε ήδη αποκτηθεί ένας σέντερ φορ αξιώσεων, ο Φινμπόγκασον.

Και πέμπτον – ίσως το σπουδαιότερο – ο Ιντέγε είχε αποτύχει οικτρά στην Πρέμιερ Λιγκ της περασμένης σεζόν, μετρώντας μόλις τέσσερα γκολ στο αγγλικό πρωτάθλημα και συνολικά επτά σε όλες τις διοργανώσεις, σε 24 εμφανίσεις του με τη φανέλα της Γουέστ Μπρομ. Που σε καμία περίπτωση δεν είναι στατιστικά ενός φορ… killer.

Παρ' όλα αυτά, ο Μάρκο Σίλβα έριξε άκυρο στη «σίγουρη» λύση του Μπερμπάτοφ (ο οποίος κατέληξε στον ΠΑΟΚ) και άναψε «πράσινο» για τον Ιντέγε. Στο πρόσωπο του Αφρικανού είδε κάτι περισσότερο από έναν γκολτζή: Ενα δυνατό αθλητικό κορμί, με άριστη φυσική κατάσταση και ασυνήθιστη για το ύψος του ταχύτητα, που δεν περιμένει την μπάλα αλλά «παίζει ξύλο» με τους αντίπαλους αμυντικούς για να βοηθήσει τους συμπαίκτες του. Έναν πληγωμένο από την αγγλική του αποτυχία μαχητή, που περιφρόνησε το χρυσάφι της Αλ Γκαράφα (από το Κατάρ) και αναζητούσε λίγα ψίχουλα εμπιστοσύνης, για να ξαναγίνει το «θωρηκτό» που γνώρισε η Ευρώπη, όταν έπαιζε στην ελβετική Νοσατέλ Ξαμάξ, στη γαλλική Σοσό και στην ουκρανική Ντινάμο Κιέβου.

Ο Ιντέγε, λοιπόν, ήρθε στην Ελλάδα την τελευταία ημέρα των μετεγγραφών, σχεδόν με το ένα τρίτο των 13 εκατ. ευρώ που είχε ξοδέψει η Γουέστ Μπρομ για να τον πάρει από τους Ουκρανούς. Και, σε λιγότερο από δύο μήνες, επιστρέφει στον Ολυμπιακό όσα επένδυσε στην αφεντιά του. Το χθεσινό γκολ που πέτυχε στο Ζάγκρεμπ, περνώντας την μπάλα από το "μάτι της βελόνας", πιθανότατα αξίζει 5,5 εκατ. ευρώ (το πριμ της διαφαινόμενης πρόκρισης στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ). Σίγουρα, πάντως, το 1,4 εκατ. ευρώ, που από φέτος πληρώνει η UEFA για κάθε νίκη στους ομίλους.

Αυτό το «λαχείο», όπως αποδεικνύεται, ο Μάρκο Σίλβα έσκυψε και το μάζεψε εκεί που οι άλλοι το κλωτσούσαν. Κι όχι μόνο έφερε τον Ιντέγε στον Ολυμπιακό, αλλά και του πρόσφερε απλόχερα την… στοργή που αποζητά κάθε τσαλακωμένος ποδοσφαιρικός εγωισμός για να ξαναπάρει μπρος. Η αρχή έγινε στην Τούμπα, όπου ο Πορτογάλος τον προτίμησε για την αρχική ενδεκάδα, αντί του Φινμπόγκασον που – λίγα 24ωρα πριν – είχε σκοράρει ένα εξαιρετικό γκολ στο «Emirates», κόντρα στην Άρσεναλ. Δεν το κάνεις εύκολα αυτό… Έπειτα, στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Και χθες, στο Ζάγκρεμπ. Σε όλα αυτά τα κρίσιμα ματς, ο Νιγηριανός τού το ανταπέδωσε με γκολ. Επιπλέον, αν και σέντερ φορ, βρίσκεται μέσα στην πρώτη πεντάδα των «ερυθρόλευκων» σε τρεξίματα, σε αυτές τις τρεις πρώτες αγωνιστικές του Τσάμπιονς Λιγκ.

Είναι φανερό, πως ο Ιντέγε απολαμβάνει την ποδοσφαιρική του ανάσταση. Στην Γουέστ Μπρομ, κανείς δεν του χάρισε λίγη υπομονή. Η περίοδος προσαρμογής του ήταν μεγαλύτερη από αυτή που μπορούσε να αντέξει η αγγλική ομάδα, ενώ κάποιοι μικροτραυματισμοί δεν τον άφησαν να βρει τα πατήματά του.

Γρήγορα έπεσε στη χλεύη των οπαδών – ό,τι χειρότερο για έναν ποδοσφαιριστή. «Δεν αξίζεις τα λεφτά της μεταγραφής σου" και "είσαι σκ@τ@», ήταν τα πιο… κομψά που του έγραφαν, στα social media.

«Πώς μπορείς να κριτικάρεις κάποιον, όταν δεν παίζει; Νομίζω ότι αυτό δεν είναι δίκαιο. Είναι ζόρικη κατάσταση, αλλά παλεύω. Το κάνω από τότε που έπαιξα για πρώτη φορά στην Ευρώπη, και δεν έχω αποτύχει ποτέ. Είμαι απλά άτυχος αυτό το διάστημα», απαντούσε εκείνος. Αλλά οι Άγγλοι τού τα έχωναν ακόμη περισσότερο… Ώσπου ήρθε η λυτρωτική πρόταση από τον Ολυμπιακό. Κι έπειτα, ένας προπονητής που τον κοίταξε στα μάτια και του φώναξε «εγώ σε πιστεύω»…

Τα ίδια έκανε, ο Μάρκο Σίλβα, και με άλλους… αναστημένους. Με τον Φορτούνη, τον Ντουρμάζ, τον Κασάμι, τον Σαλίνο. Και κάπως έτσι, ο Πορτογάλος οδηγεί τον Ολυμπιακό στο καλύτερο ξεκίνημά του εδώ και δυο δεκαετίες, από τότε που η ομάδα παίζει στο διπλό ταμπλό της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Αν ο Μπάγεβιτς έβγαλε τους οπαδούς του Ολυμπιακού από τα περιβόητα «πέτρινα χρόνια» και ο Βαλβέρδε τους έκανε να μη νοιώθουν στο Τσάμπιονς Λιγκ σαν τους «βλάχους στην Αθήνα», ο Μάρκο Σίλβα θα τους… τρελάνει με τα κόλπα του. Και είμαστε ακόμη στον Οκτώβρη.

* Ο Θάνος Πρωτοψάλτης είναι δημοσιογράφος