Ο Ονάνα δημιούργησε για ένα ακόμη βράδυ προβλήματα στην ομάδα του | ANP via Getty Images
Επικαιρότητα

Το δράμα του Ονάνα και μια «τρελή» βραδιά στο Τσάμπιονς Λιγκ

Στον μακρύ κατάλογο με τις «γκάφες» του Ονάνα προστέθηκαν άλλες δυο, όμως δεν φταίει μόνον ο καμερουνέζος γκολκίπερ, που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κινδυνεύει να μη συνεχίσει ούτε στο Γιουρόπα Λιγκ. Η μπάλα... είχε κέφια το βράδυ της Τετάρτης, στη διοργάνωση που αποτελεί το «πετράδι του στέμματος» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
Sportscaster

Η μοναχική φιγούρα του Αντρέ Ονάνα, που είχε μείνει ακίνητος λίγα μέτρα μακριά από το τέρμα του, βυθισμένος στις μαύρες σκέψεις του, καθώς οι συμπαίκτες του κατευθύνονταν προς τα αποδυτήρια του «Αλί Σαμί Γεν», συγκίνησε ακόμη και τους αντιπάλους του. Ενας από τους πρώτους που έσπευσαν να τον παρηγορήσουν, ήταν ο γκολκίπερ της Γαλατάσαραϊ, Φερνάντο Μουσλέρα. Μπορούσε να κατανοήσει το δράμα του καμερουνέζου συναδέλφου του καλύτερα από τον καθέναν. Το ίδιο και ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αλτάι Μπαγιντρίρ.

Ο 27χρονος Ονάνα είχε κρύψει το πρόσωπό του μέσα στα χέρια του, και ήθελε… να ανοίξει η γη να τον καταπιεί. Ο επόμενος που τον πλησίασε, μάλλον δεν τον έκανε να νιώσει καλύτερα. Ηταν ο Χακίμ Ζιγές, ο άνθρωπος που, κατά μιαν έννοια, τον είχε φέρει σε αυτή τη δύσκολη θέση. Τις δυο μεγάλες του «γκάφες» στο παιχνίδι, ο Ονάνα τις είχε κάνει σε ισάριθμες εκτελέσεις φάουλ του μαροκινού μέσου της Γαλατά από μακρινή απόσταση.

Λίγα λεπτά αργότερα, στην αίθουσα Τύπου του γηπέδου, τον υπερασπίστηκε και ο προπονητής του, Ερικ τεν Χαγκ. «Νικάμε και χάνουμε όλοι μαζί», τόνισε στους εκπροσώπους των media ο ολλανδός τεχνικός, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο είχε εισηγηθεί στη διοίκηση της Γιουνάιτεντ να τον φέρει στο Μάντσεστερ. Αλλά ο Ονάνα γνωρίζει, ότι δεν το βλέπουν όλοι έτσι. Ούτε, καν, οι συμπαίκτες του. «Τα γκολ που δεχθήκαμε, ήταν δικά μας λάθη», δήλωσε on-camera o αρχηγός της Γιουνάιτεντ, Μπρούνο Φερνάντες, «δείχνοντας» τον βασικό υπεύθυνο για το νέο φιάσκο της ομάδας του.

Χθες (29/11) βράδυ στην Κωνσταντινούπολη οι «Κόκκινοι Διάβολοι» προηγήθηκαν δυο φορές με διαφορά δυο τερμάτων (0-2 και 1-3), όμως στο τέλος δεν κατάφεραν να φύγουν νικητές από την «καυτή» έδρα της Γαλατά. Είναι τελευταίοι στον όμιλο, και κινδυνεύουν να μη συνεχίσουν ούτε στο Γιουρόπα Λιγκ – την τελευταία αγωνιστική πρέπει να νικήσουν την Μπάγερν Μονάχου στο «Ολντ Τράφορντ», ελπίζοντας σε ήττα ή ισοπαλία της Γαλατά στη Δανία, στο ματς με την Κοπεγχάγη. Και ήταν η δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα, που πέταξαν ένα τέτοιο προβάδισμα. Το είχαν κάνει και στην ήττα τους (4-3) στην Κοπεγχάγη.

Ο Ονάνα φημίζεται για τα παιδαριώδη λάθη του από πολύ παλιά. Τον Μάιο του 2019 είχε αποδώσει την έντονη κριτική που δεχόταν, στο χρώμα του δέρματός του. «Είμαι μαύρος και πρέπει να δουλέψω πολύ πιο σκληρά από τους λευκούς γκολκίπερ», είχε παραπονεθεί. Ολοι κάνουν λάθη -έχει δίκιο σε αυτό-, όμως όχι τόσο πολλά. Οχι τόσο «χοντρά». Είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο. Ακριβώς όπως η εφετινή Γιουνάιτεντ. Λόγω… προτέρου βίου, σε κάθε αποτυχία είναι ο εύκολος στόχος. Αλλά δεν φταίει μόνον εκείνος, που η Γιουνάιτεντ έχει δεχθεί 14 γκολ σε 5 αγωνιστικές του Τσάμπιονς Λιγκ, που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση αγγλικής ομάδας στα χρονικά των ομίλων. Μόνο η Αντβέρπ εμφανίζει χειρότερο παθητικό εφέτος (με 15 γκολ κατά).

Μαζί με τη Γιουνάιτεντ κινδυνεύει και ο τεν Χαγκ. Ακόμη κι αν δεν φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, που το «Ολντ Τράφορντ» δεν είναι ευτυχισμένο, οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Για παράδειγμα, με τον Μικέλ Αρτέτα. Η Αρσεναλ συνέτριψε τη Λανς με 6-0 και επέστρεψε στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ έπειτα από μια εξαετία, πραγματοποιώντας την πιο εντυπωσιακή εφετινή της εμφάνιση. Πέτυχε τέσσερα γκολ σε 15 λεπτά, και πέντε στο πρώτο ημίχρονο – ρεκόρ για αγγλική ομάδα σε αυτή τη διοργάνωση.

Ή (άλλο παράδειγμα), με τον Κάρλο Αντσελότι. Στην αποδεκατισμένη από τους τραυματισμούς Ρεάλ Μαδρίτης, ο 64χρονος ιταλός προπονητής αναδεικνύει, διαρκώς, νέους πρωταγωνιστές. Το βράδυ της Τετάρτης, στη νίκη (4-2) επί της πρωταθλήτριας Ιταλίας, Νάπολι, ήταν ο 19χρονος Αργεντινός, Νίκο Πας, ο οποίος μπήκε ως αλλαγή και πέτυχε το παρθενικό του γκολ με την πρώτη ομάδα. Στα χέρια του, το ταλέντο γίνεται «χρυσάφι».

Και τι δεν είδαμε, στη χθεσινή «τρελή» βραδιά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Την επική ανατροπή της Αϊντχόφεν στην Ανδαλουσία. Εχανε 2-0 από τη Σεβίλλη στο 47’, και στο τέλος νίκησε 3-2 με αντεπίθεση διαρκείας, πετυχαίνοντας τρία γκολ σε διάστημα 25 λεπτών – το τελευταίο στο 90’+3’.

Το απίθανο come-back της Ιντερ στη Λισαβόνα. Δέχτηκε τρία γκολ από την Μπενφίκα πριν συμπληρωθούν 35 λεπτά αγώνα, όμως κατάφερε να ισοφαρίσει (3-3), αν και είχε παραταχθεί με πολλούς αναπληρωματικούς.

Την Κοπεγχάγη να βάζει τέλος στο νικηφόρο σερί της Μπάγερν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (17 διαδοχικές νίκες), και να «αγγίζει» μια ιστορική νίκη στο Μόναχο – στο 87’ ο Νόιερ κράτησε το 0-0 με μια εκπληκτική διπλή επέμβαση.

31 γκολ. Τα 24 από αυτά, σε 4 ματς. Χορταστικά παιχνίδια, με… ψυχοβγαλτικές διακυμάνσεις στο σκορ. Ηρωες και αντι-ήρωες. Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι το «πετράδι του στέμματος» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.