Ο Μαγκουάιρ έκλεψε την παράσταση στον αγώνα της Σκωτίας με την Αγγλία. Για όλους τους λάθος λόγους | REUTERS/Carl Recine
Επικαιρότητα

Το «μπούλινγκ» στον Χάρι Μαγκουάιρ

Το YouTube βρίθει από βιντεάκια με τις άτυχες στιγμές του. Αθλητικά media δημοσιεύουν κάθε τόσο αφιερώματα στον «γκαφατζή» άγγλο στόπερ. Οπαδοί τον αποδοκιμάζουν. Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές και αρθρογράφοι... τον κράζουν τακτικά. Οι λογαριασμοί του στα social media είναι γεμάτοι ύβρεις και προσβολές. Το τρίτο του αυτογκόλ μέσα στο 2023 τον έβαλε, πάλι, στο στόχαστρο της καθολικής απαξίωσης
Sportscaster

Στο επετειακό φιλικό ματς Σκωτίας – Αγγλίας (1-3), το βράδυ της Τρίτης στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης, τα «Τρία Λιοντάρια» έκαναν επίδειξη δύναμης – ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια τους. Ωστόσο, η εξαιρετική τους απόδοση, αλλά και η φοβερή εμφάνιση του 20χρονου «golden boy» του αγγλικού ποδοσφαίρου, Τζουντ Μπέλινγχαμ, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Η νέα «γκάφα» του Χάρι Μαγκουάιρ επισκίασε τα πάντα.

Ο κεντρικός αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπήκε στον αγώνα στο δεύτερο 45λεπτο, και δεν άργησε να γίνει το πρόσωπο της βραδιάς. Πάλι για τους λάθος λόγους. Οταν, άθελά του, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του γκολκίπερ της ομάδας του, Ααρον Ράμσντεϊλ. Στο ματς του περασμένου Σαββάτου, εναντίον της Ουκρανίας, είχε κάνει ξανά το θαύμα του, «χαρίζοντας» ένα γκολ στην αντίπαλη ομάδα.

Η στιγμή που ο Μαγκουάιρ στέλνει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του

Οι Σκωτσέζοι θεατές τον επευφημούσαν, κοροϊδευτικά. Οι Αγγλοι, τον αποδοκίμαζαν. Κάτι παρόμοιο συνέβη και την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Στον αγώνα Αρσεναλ – Γιουνάιτεντ οι οπαδοί των γηπεδούχων… πανηγύρισαν τη στιγμή που πέρασε στον αγωνιστικό χώρο, ως αλλαγή στο 67’. Στον αγώνα προετοιμασίας που έδωσε η Γιουνάιτεντ με την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο Δουβλίνο, φίλοι της ομάδας του τον υποδέχθηκαν με άγριο γιουχάισμα.

«Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει με τον Χάρι. Δεν θυμάμαι άλλον ποδοσφαιριστή να έχει δεχθεί τόσα πυρά. Από οπαδούς, σπορτκάστερ, σχολιαστές, παρουσιαστές, απ’ όλους», τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, μετά το ματς στη Γλασκώβη. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Γιουνάιτεντ και νυν σχολιαστής του «Sky Sports», Γκάρι Νέβιλ, αλλά και ο Μάικλ Οουεν, τον έχουν υπερασπιστεί πολλές φορές με αναρτήσεις τους στο Twitter. Αλλά το μπούλινγκ εις βάρος του συνεχίζεται, με όλο και μεγαλύτερη ένταση. Οπως και τα μοιραία λάθη του ποδοσφαιριστή, για τον οποίο το καλοκαίρι του 2019 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δαπάνησε 85 εκατομμύρια ευρώ (ποσό – ρεκόρ για αμυντικό) για να τον αποκτήσει από τη Λέστερ.

Μέσα στο 2023 έχει σκοράρει τρεις φορές. Μόνο που, και τις τρεις, έστειλε την μπάλα σε λάθος τέρμα. Η αρχή έγινε στα μέσα του περασμένου Απριλίου, όταν η Γιουνάιτεντ υποδέχθηκε τη Σεβίλλη σε αγώνα του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Μαγκουάιρ διαμόρφωσε το τελικό σκορ (2-2) με κεφαλιά που δεν κατάφερε να αποκρούσει ο γκολκίπερ της ομάδας του, Νταβίδ ντε Χέα. Αυτογκόλ σημείωσε και στο παιχνίδι των «Κόκκινων Διαβόλων» εναντίον της Τότεναμ. Και το κακό τρίτωσε προχθές, αυτή τη φορά σε ματς της εθνικής Αγγλίας. Η τελευταία φορά που πέτυχε γκολ στη σωστή εστία ήταν τον Φεβρουάριο του 2022. «Σε αγώνα ερασιτεχνών εύκολα θα έβρισκα τρεις παίκτες του επιπέδου του», σχολίασε παλαιότερα ο πρώην διεθνής Ολλανδός, Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ.

Κάθε τόσο τα αθλητικά media, κυρίως τα βρετανικά, δημοσιεύουν αφιερώματα στον «γκαφατζή» Μαγκουάιρ. Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές και αρθρογράφοι… τον κράζουν τακτικά. Οι λογαριασμοί του στα social media γεμίζουν από προσβλητικά ή υβριστικά μηνύματα – υπήρξε μέρα που έλαβε σχεδόν 9.000 τέτοια tweets. Ο προπονητής του στη Γιουνάιτεντ, Ερικ τεν Χαγκ, τον καθαίρεσε από αρχηγό, και του δίνει όλο και λιγότερο χρόνο συμμετοχής. Σήμερα είναι η πέμπτη του επιλογή για το κέντρο της άμυνας, πίσω από τον Ραφαέλ Βαράν, τον Λισάντρο Μαρτίνεζ, τον Βίκτορ Λίντελοφ και τον Λουκ Σο. Το όνομά του έχει γίνει συνώνυμο της αποτυχίας, παγκοσμίως. Ο Ισαάκ Αντόνγκο, βουλευτής στην Γκάνα, αποκάλεσε τον αντιπρόεδρο της χώρας «Μαγκουάιρ», κατηγορώντας τον για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει.

Το YouTube είναι γεμάτο βιντεάκια με τις άτυχες στιγμές του 30χρονου άγγλου στόπερ. Που δεν είναι λίγες, και δεν αφορούν μόνο τα λάθη του στους αγώνες. Στο πρώτο του, κιόλας, παιχνίδι ως αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 2019 εναντίον της Παρτίζαν, ξέχασε να πάει στο στρίψιμο του νομίσματος πριν από την έναρξη της αναμέτρησης. Και όταν, στη διάρκεια του ματς, δεν κατάφερε να σταματήσει μια επίθεση των αντιπάλων, έκανε push-ups στο ημικύκλιο της περιοχής του. Πέρυσι τον Αύγουστο, στον διάδρομο των αποδυτηρίων του «Ολντ Τράφορντ», μπέρδεψε τις πλευρές στις οποίες στέκονται οι ομάδες προτού βγουν στον αγωνιστικό χώρο. Την ίδια χρονιά έκανε «like» σε αθλητικό ιστότοπο, που έγραψε ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, συμπαίκτης του τότε, είναι δυσαρεστημένος από τη μείωση των αποδοχών του.

Ποιος θα ξεχάσει τη σύλληψή του στη Μύκονο, τον Αύγουστο του 2020, έπειτα από επεισόδιο με άλλους τουρίστες και, στη συνέχεια, με αστυνομικούς; Οι φωτογραφίες από τη μεταγωγή του έκαναν τον γύρο του Κόσμου. Και χιλιάδες άγγλοι φίλαθλοι στα social media… παρακαλούσαν την ελληνική αστυνομία να τον φυλακίσει, για να απαλλαγούν από αυτόν οι ομάδες του: η εθνική Αγγλίας και η Γιουνάιτεντ.

Πριν από ένα μήνα του δόθηκε η ευκαιρία για μια νέα αρχή, μακριά από τη Γιουνάιτεντ, στην οποία λίγοι, πλέον, τον εμπιστεύονται. Η Γουέστ Χαμ πρόσφερε περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει, η ομάδα του συμφώνησε, όμως ο παίκτης το ξανασκέφτηκε. Στο Λονδίνο οι αποδοχές του θα ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τα 200.000 ευρώ την εβδομάδα, που εισπράττει σήμερα. Αποφάσισε να παραμείνει στο Μάντσεστερ (το συμβόλαιό του λήγει σε δυο χρόνια). Δεν τον κλόνισε ούτε το απειλητικό τηλεφώνημα, για τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι του. «Δεν θα με διώξουν από τον σύλλογο αυτοί οι δειλοί», απάντησε δημοσίως.

Δεν τον βοηθά και το παρουσιαστικό του, τόνισε στους Times ο Τόνι Κασκαρίνο, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε ως επιθετικός σε ομάδες της Βρετανίας και της Γαλλίας, και συμμετείχε με την Ιρλανδία στο Euro 1988 και σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα (1990 και 1994). «Οι μεγαλόσωμοι παίκτες δείχνουν πιο αργοί και πιο άτσαλοι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Γίνονται στόχος πολύ πιο εύκολα». Φταίει, ίσως, και αυτή η κατάθλιψη, που είναι μονίμως ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.

Υπήρξαν κι άλλοι παίκτες που βίωσαν τον εφιάλτη της καθολικής απαξίωσης. Οσο ακριβότεροι, τόσο περισσότερο. Κάποιοι κατόρθωσαν να αποδράσουν από αυτή την κατάσταση, ενώ κάποιοι άλλοι, όχι. Είναι πολύ δύσκολο, να αγωνίζεσαι με τον φόβο του λάθους που… θα σε κρεμάσει στα μανταλάκια.