Σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της σεζόν, οι «Μπλε» τελικά πανηγύρισαν μια μεγάλη νίκη | Reuters
Επικαιρότητα

Στα γήπεδα η Αγγλία αναστενάζει

Το χθεσινό (4/4) ντέρμπι στο «Στάμφορντ Μπριτζ» ήταν ακόμη μια διαφήμιση της εφετινής, υπέροχης Πρέμιερ Λιγκ - ενός από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα στη μεταπολεμική Αγγλία. Στην Τσάμπιονσιπ, τη Β’ Κατηγορία, η μάχη είναι ακόμη πιο σκληρή και εξαιρετικά θεαματική. Το αγγλικό ποδόσφαιρο στα καλύτερά του
Sportscaster

Το ματς της Τσέλσι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Λονδίνο, θα μπορούσε να είναι σκηνοθετημένο από κάποια διαφημιστική εταιρεία που η Πρέμιερ Λιγκ προσέλαβε για να προωθήσει το προϊόν της. Αλλά δεν ήταν. Αλλωστε, ποιος ανθρώπινος νους θα σκεφτόταν ένα τόσο συναρπαστικό σενάριο, σαν αυτό που έγραψε ο θεός του ποδοσφαίρου για το ντέρμπι του «Στάμφορντ Μπριτζ»;

Στο 19′ το σκορ ήταν 2-0 υπέρ της Τσέλσι. Μέσα σε έξι λεπτά (34′ και 39′) η Γιουνάιτεντ ισοφάρισε. Η Τσέλσι είχε δοκάρι στo 44′, και στις αρχές του δεύτερου 45λεπτου το ματς θύμιζε αγώνα μπάσκετ, με διαβολεμένο ρυθμό και συνεχείς επιθέσεις κι από τις δυο πλευρές. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού οι τελικές προσπάθειες ήταν 17-18 (και στο τέλος, στο σύνολο, 51).

Στο 67ο λεπτό η Γιουνάιτεντ πέτυχε τρίτο γκολ και έφτασε στην ανατροπή (2-3). Εμελλε, όμως, να γίνει η πρώτη ομάδα στα χρονικά του αγγλικού πρωταθλήματος που, ενώ κέρδιζε στο 99ο λεπτό, έφυγε ηττημένη από το παιχνίδι. Ο οσονούπω 22χρονος Κόουλ Πάλμερ ισοφάρισε στο 90’+10′ με εκτέλεση πέναλτι, και στο 90’+11′ πέτυχε το 4-3, συμπληρώνοντας το πρώτο του επαγγελματικό «χατ τρικ».

Οι παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα δυσκολεύτηκαν πολύ να «χωνέψουν» τον τρόπο που κύλησε το παιχνίδι

Το ξέσπασμα του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο μόλις ο ρέφερι σφύριξε τη λήξη του αγώνα ήταν ασορτί με τα ντεσιμπέλ της εξέδρας – δείγμα της τεράστιας πίεσης που εδώ και μήνες νιώθει ο αργεντινός προπονητής των «Μπλε». Μισή ώρα πριν, όταν το 2-0 έγινε 2-3, σίγουρα σκεφτόταν ότι ο χρόνος του στην Τσέλσι τελειώνει, μαζί με την υπομονή του Τοντ Μπόελι. Αλλά βρέθηκε, ξαφνικά, να πανηγυρίζει έναν απρόσμενο θρίαμβο.

Τώρα πια, το πρόβλημα το έχει ο συνάδελφός του, Ερικ τεν Χαγκ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γνώρισε τη 17η ήττα της στη σεζόν, σε όλες τις διοργανώσεις, κάτι που είχε να της συμβεί από το 1989-1990. Βρίσκεται στην 6η θέση της κατάταξης, 9 βαθμούς πίσω από την Τότεναμ, και βλέπει τις ελπίδες της για τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ του 2024-2025 να εξανεμίζονται.

Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ έπαθαν ακόμη μεγαλύτερο «σοκ» όταν άκουσαν τις δηλώσεις του τεν Χαγκ μετά το παιχνίδι: «Κυριαρχήσαμε, το είδατε. Παίξαμε υπέροχα. Επρεπε -και αξίζαμε- να κερδίσουμε… Ξεκινήσαμε άσχημα, δεν αμυνθήκαμε καλά στα δύο πρώτα γκολ. Μετά, όμως, ήμασταν εξαιρετικοί…». Το κλίμα είναι πολύ βαρύ για τον Ολλανδό. Σήμερα, αρκετά αγγλικά media ζητούν από τους αναγνώστες τους να απαντήσουν σε poll… ποια ομάδα θα προπονεί την προσεχή αγωνιστική περίοδο.

Πρωταγωνιστής της βραδιάς ήταν, βεβαίως, ο Πάλμερ. Τέρας ψυχραιμίας μέσα στο απόλυτο χάος ενός άναρχου παιχνιδιού, σκόραρε τρία γκολ -τα δυο τελευταία και καθοριστικά μέσα σε 82 δευτερόλεπτα- και έδωσε μια βαθιά ανάσα στον προπονητή του. Η μεταγραφή του (από τη Σίτι) είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητη, αν και κόστισε 50 εκατ. ευρώ, όμως με 19 γκολ και 12 ασίστ σε 36 εμφανίσεις του ο νεαρός είναι ο πιο επιδραστικός παίκτης της εφετινής Σίτι.

Πάλμερ: Ο απόλυτος πρωταγωνιστής του αγώνα

Νωρίτερα χθες η Λίβερπουλ υποδέχθηκε στο «Ανφιλντ» τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, τη χειρότερη -με διαφορά- ομάδα της κατηγορίας, που έχει πετύχει μόλις 28 γκολ σε 30 ματς και έχει δεχθεί… 80. Οι «Reds» είχαν κατοχή μπάλας 83,1% (ρεκόρ στην Πρέμιερ Λιγκ από το 2003-2004, που η Opta άρχισε να καταγράφει τα στατιστικά στοιχεία της Πρέμιερ Λιγκ) και ολοκλήρωσαν 29 τελικές προσπάθειες, όμως έφτασαν στη νίκη (3-1) με μεγάλο άγχος. Για να αποδειχθεί, για ακόμη μια φορά, ότι στην Αγγλία εύκολο παιχνίδι δεν υπάρχει.

Λίβερπουλ 70, Αρσεναλ 68, Μάντσεστερ Σίτι 67, σε 30 ματς. Με οκτώ αγωνιστικές να απομένουν, δεν είναι απίθανο να φτάσουμε στην τελευταία μέρα της κούρσας (19 Μαΐου) για να μάθουμε ποια θα είναι η πρωταθλήτρια. Οπως σημειώνουν οι Times, μόνο 12 φορές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διεκδίκησαν τον τίτλο μέχρι τέλους τρεις ομάδες. Η πιο πρόσφατη ήταν τη σεζόν 2013-2014, όταν η Σίτι κέρδισε «στο νήμα» τη Λίβερπουλ και την Τσέλσι.

Στην Τσάμπιονσιπ, τη Β’ Κατηγορία της Αγγλίας, η μάχη είναι ακόμη πιο συναρπαστική. Ιπσουϊτς 87, Λιντς 86, Λέστερ 85 (με έναν αγώνα λιγότερο). Αυτές οι τρεις ομάδες διεκδικούν τις δυο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, που οδηγούν σε απευθείας προβιβασμό στην Πρέμιερ Λιγκ. Αλλά το δράμα δεν σταματά εδώ. Οι υποψήφιες για τις τέσσερις θέσεις των πλέι-οφ, από τα οποία θα αναδειχθεί η τρίτη ομάδα που θα ανέβει στην Α’ Κατηγορία, είναι περισσότερες από ποτέ.

Το εφετινό πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ είναι… ψυχοβγαλτικό, όπως γράφει το Athletic. Το ρεκόρ των περισσότερων γκολ σε μια σεζόν (1.472, το 2018-2019) φαίνεται πως θα καταρριφθεί. Πιθανότατα, και το ρεκόρ των τερμάτων που επιτεύχθηκαν μετά το 85ο λεπτό ενός αγώνα (182, το 2019-2020). Ηδη έχουν σημειωθεί 176 τέτοια γκολ. Και τα 52 από αυτά ήταν γκολ που έκριναν τη νίκη.