Οι φωνές του Αργύρη Πεδουλάκη είχαν αποτελέσματα | ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Πεδουλάκης έβαλε «φωτιά» στους τελικούς

Στο πρώτο ντέρμπι για τον τίτλο ο Παναθηναϊκός κατάφερε αυτό που λίγοι περίμεναν: νίκησε τον Ολυμπιακό στο «σπίτι» του. Είναι απίστευτο, το πώς οι παρεμβάσεις ενός «κανονικού» προπονητή μπορούν να μεταμορφώσουν μια ομάδα μέσα σε 30 ημέρες
Sportscaster

Από την ημέρα που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε να δώσει στον Σάσα Τζόρτζεβιτς… τα παπούτσια στο χέρι και να φέρει πίσω τον Αργύρη Πεδουλάκη, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος άρχισε να προετοιμάζει τον Ολυμπιακό για «πόλεμο» στους τελικούς. Μέχρι τότε -ακριβώς πριν από ένα μήνα- η «σκούπα» (τρεις νίκες στη σειρά) ήταν το πιο πιθανό σενάριο για την ομάδα του, απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που είχε τα χάλια του. Πιστοποιημένα και από τον Αρη, ο οποίος στους ημιτελικούς τον έσυρε μέχρι τον πέμπτο -και τελευταίο- αγώνα της σειράς.

Ο Σφαιρόπουλος, όμως, δεν ξεγελάστηκε. Γνωρίζει πολύ καλά την προπονητική φιλοσοφία και το προφίλ του συναδέλφου του. Τη λυσσαλέα μάχη που δίνει από τον πάγκο σε κάθε παιχνίδι, αρνούμενος να το αφήσει στην τύχη του. Αλλωστε, το ευαγγέλιό του ήταν ανοιχτό από την πρώτη του θητεία στον Παναθηναϊκό: πιεστική, σκληρή άμυνα, ελεγχόμενος ρυθμός, σκεπτόμενο μπάσκετ – κι όλα αυτά χωρίς απαράβατους κανόνες. Τα πάντα επιτρέπονται, αρκεί να εξυπηρετούν τον σκοπό, που είναι η νίκη. Αραγε, πόσοι κόουτς θα τολμούσαν -σε επίσημο παιχνίδι- να χρησιμοποιήσουν τον Διαμαντίδη σε θέση «4», έστω και για λίγο; Ο Πεδουλάκης το έχει δοκιμάσει κι αυτό.

Αυτό που, ίσως, δεν μπορούσε να φανταστεί ο Σφαιρόπουλος, και κανείς άλλος, είναι οτι ο αντίπαλός του θα προλάβαινε -σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- να μετατρέψει ένα ακίνδυνο σύνολο καλών παικτών σε ομάδα. Κυρίως επειδή ο Πεδουλάκης έπρεπε να το κάνει με ένα ρόστερ που δεν είναι της δικής του επιλογής. Αλλά ο «Αρτζι» -όπως τον αποκαλούν- δεν είναι ένας συμβατικός, προβλέψιμος προπονητής. Θα προσπαθήσει να φτιάξει ομελέτα χωρίς αυγά, έστω κι αν ξέρει οτι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Από τις 21 Απριλίου που προπόνησε για πρώτη φορά την ομάδα του, και στους επτά αγώνες που την είχε κοουτσάρει έως το τζάμπολ του χθεσινού (Πέμπτη) πρώτου τελικού, παλεύει να κάνει το δικό του με το προσωπικό που του κληρονόμησε ο προκάτοχός. Με αλλαγές συστημάτων, θέσεων και ρόλων, με παράξενα σχήματα και -κυρίως- με μια ψυχοπνευματική πλύση εγκεφάλου των παικτών του, οι οποίοι επί Τζόρτζεβιτς είχαν γίνει πολύ… soft για κάτι τέτοιες μάχες.

Διαμαντίδης και Σπανούλης σε μία από τις πολλές μάχες που έδωσαν στον αγώνα (ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS)

Ο Σφαιρόπουλος, από την άλλη, είναι ένας μπασκετικός υπολογιστής, που ο προγραμματισμός του -επί της ουσίας- δεν αλλάζει αγώνα με τον αγώνα, για να προσαρμοστεί στην κάθε… τρέλα που θα επιχειρήσει ο αντίπαλος πάγκος. Πρόκειται για δυο εξαιρετικά μυαλά του μπάσκετ, κανονικούς προπονητές, που είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους… Σε αυτόν τον πόλεμο των τελικών, οι μονομαχίες τους θα είναι από τις πιο καθοριστικές μάχες.

Το πρώτο ντέρμπι της σειράς ήταν μια αποστομωτική απάντηση του Πεδουλάκη σε όσους τον αμφισβήτησαν. Κυρίως προς το αφεντικό του, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, που τον έδιωξε – και χθες θαύμαζε την ομάδα του από τις κερκίδες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Ο Παναθηναϊκός «έσπασε» την έδρα του Ολυμπιακού (81-83) με τον Διαμαντίδη εμφανώς επηρεασμένο από τον τραυματισμό του, και με τους δύο κορυφαίους παίκτες του στην επίθεση -τον Ραντούλιτσα και τον Ουίλιαμς- εξαφανισμένους. Είναι απίστευτο, το οτι ο Παναθηναϊκός έβαλε 83 πόντους σε μια πολυδιαφημισμένη άμυνα που δέχεται, κατά μέσο όρο, 64 στην Α1, με τον Ουίλιαμς στον έναν πόντο, τον Ραντούλιτσα και τον Διαμαντίδη στους 4, και με απογοητευτικό ποσοσό 57% στις βολές (8/14). Για να συμβεί αυτό, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τον αγώνα έχοντας πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων – και με 29 ασίστ. Ακόμη πιστεύουν κάποιοι, πως ο Πεδουλάκης παίζει μόνο άμυνα;

Ο Αργύρης Πεδουλάκης είναι ο βασικός υπεύθυνος για την αλλαγή της αγωνιστικής εικόνας του Παναθηναϊκού (ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS)

Στο παρκέ του ΣΕΦ, παρουσίασε μια ομάδα βγαλμένη από τη χρυσή της εποχή: ήρεμη, σοβαρή, με μυαλό και αυτοπεποίθηση, προσηλωμένη στο αριστοτεχνικό του σχέδιο. Για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό, ο Παναθηναϊκός έδειχνε να γνωρίζει ακριβώς τι έπρεπε κάνει σε κάθε φάση. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε τόσο έτοιμος, πνευματικά και αγωνιστικά. Πώς τα κατάφερε; Κάνοντας τα ακριβώς αντίθετα από εκείνα που συνήθιζε να κάνει ο προκάτοχός του.

  • Πάνω απ’ όλα, κατάφερε να πείσει τους παίκτες οτι οι τελικοί είναι πόλεμος – και νικούν οι πολεμιστές.
Μία από τις πολλές μάχες που δόθηκαν κάτω από τα δύο καλάθια (ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS)

Κάπως έτσι, μια ομάδα με επιθετικό έλλειμμα και αδυναμία στο μακρινό σουτ (στα play-offs της Ευρωλίγκας ο Παναθηναϊκός είχε το χειρότερο ποσοστό στα τρίποντα με 23,5%, ενώ στο Top-16 ήταν 13ος με 33%) πέτυχε 47 πόντους σε ένα ημίχρονο, μοίρασε 29 ασίστ -που είναι ρεκόρ για τελικούς- και, με εξαίρεση την τρίτη περίοδο, σκόραρε σταθερά πάνω από 20 πόντους ανά δεκάλεπτο. Είναι απίστευτο, το πώς οι παρεμβάσεις ενός «κανονικού» προπονητή μπορούν να μεταμορφώσουν μια ομάδα.

Συμπρωταγωνιστής του Πεδουλάκη σε αυτόν τον πρώτο τελικό ήταν ο Νικ Καλάθης. Χθες βράδυ… ντύθηκε Γουέστμπρουκ και με μία εξαιρετική εμφάνιση στάθηκε στο ύψος του «χρυσού» συμβολαίου του, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην άλωση του ΣΕΦ. Ο 27χρονος γκαρντ σημείωσε 16 πόντους με 5/7 δίποντα, είχε 2/4 τρίποντα, «κατέβασε» οκτώ ριμπάουντ, είχε οκτώ ασίστ, τέσσερα κλεψίματα και μόνο ένα λάθος.

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της μεταμόρφωσής του, αρκεί να συγκρίνει τις χθεσινές επιδόσεις του με τα στατιστικά του στα δύο ντέρμπι «αιωνίων» στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ (73-69 υπέρ του Παναθηναϊκού) ο Καλάθης τελείωσε το ματς με… δυο πόντους (1/7 δίποντα, 0/3 τρίποντα), τρία ριμπάουντ, πέντε ασίστ και τρία κλεψίματα. Στο ντέρμπι του ΣΕΦ (80-66 υπέρ του Ολυμπιακού) είχε τρεις πόντους (1/6 δίποντα, 0/5 τρίποντα), τρία ριμπάουντ, δυο ασίστ, ένα κλέψιμο και τρία λάθη. Δύο μήνες τη χρωστούσε, αυτή την εμφάνιση.

Ο Κώστας Παπανικολάου αστοχεί σε ένα «σκοτωμένο» σουτ και ο Παναθηναϊκός έχει ολοκληρώσει μία μεγάλη νίκη (ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS)

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να προβληματιστεί κυρίως για την τραγική του άμυνα, με πιο αδύναμους κρίκους τον… αόρατο Βαγγέλη Μάντζαρη, που δεν βοήθησε καθόλου, και τον Οθέλο Χάντερ, που έχασε τις περισσότερες μάχες στα καλάθια. Επίσης, για το γεγονός οτι ο καλύτερός του παίκτης ήταν ένα παιδί που πριν από λίγες ώρες είχε «χάσει» τον πατέρα του. Μόνον ο Πρίντεζης έδειχνε να καταλαβαίνει ότι παίζει τελικό.

Αυτό ήταν το 9ο break (νίκη στην έδρα του αντιπάλου) του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού μετά το 1999 σε τελικούς της Α1. Τίποτε το ασυνήθιστο, δηλαδή, όμως μάλλον απρόσμενο. Μετά τον αποκλεισμό του από την Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός είχε στη διάθεσή του ένα μήνα για να προετοιμαστεί – και σε αυτό το διάστημα φαινόταν πως έχει συνέλθει. Οσοι περίμεναν μια σχετικά άνετη επικράτηση του Ολυμπιακού και στους φετινούς τελικούς, διαψεύστηκαν. Αλλά, μέχρι εκεί. Η σειρά έχει δρόμο μπροστά της.

Ο Παναθηναϊκός δεν πήρε -ακόμη- τον τίτλο. Απλώς έσβησε τη λέξη «φαβορί» από τα διακριτικά του Ολυμπιακού και έδωσε την ευκαιρία στον προπονητή του να (ξανα)φωνάξει στους παίκτες του: «Τα βλέπετε; Μπορείτε!». Αλλά στο δεύτερο ματς (την Κυριακή 22/5, στις 19:30 στο ΟΑΚΑ) ο Πεδουλάκης θα έχει πολύ λιγότερες εκπλήξεις να κάνει στον αντίπαλό του. Και -αυτή τη φορά- το άγχος θα βαραίνει τον Παναθηναϊκό, που είναι γηπεδούχος.