Οι παίκτες της Τότεναμ αδυνατούν να πιστέψουν ότι δεν κέρδισαν ένα παιχνίδι στο 80ο λεπτό του οποίου βρίσκονταν μπροστά με 3-0 | ShutterstoREUTERS/Matt Dunham
Επικαιρότητα

Οι άδειες εξέδρες «τρελαίνουν» το ποδόσφαιρο

Οι πέντε πρώτες αγωνιστικές στην Αγγλία έχουν προσφέρει άφθονο δράμα. Σκορ αδιανόητα και ανατροπές απίστευτες. Αλλά και τον υψηλότερο μέσο όρο τερμάτων ανά αγώνα μετά το 1960-1961. Μήπως, αντί να επηρεάσει αρνητικά τους παίκτες, η απουσία θεατών από τα γήπεδα τους «απελευθέρωσε»;
Sportscaster

Η κυριακάτικη αναμέτρηση της Τότεναμ με τη Γουέστ Χαμ είχε μπει στο τελευταίο της δεκάλεπτο, και το σκορ (3-0 υπέρ των «Πετεινών») δεν άφηνε καμία αμφιβολία για το ποιος θα ήταν ο νικητής. Το τέρμα του Μπαλμπουένα, του παραγουανού αμυντικού των «Σφυριών», στο 82′ έμοιαζε με «γκολ της τιμής», καθώς το παιχνίδι κυλούσε προς τη λήξη του.

Το αυτογκόλ του Ντάβινσον Σάντσες, τρία λεπτά αργότερα, σήμανε συναγερμό στους παίκτες του Μουρίνιο. Επιτέθηκαν πάλι, όμως ο Γκάρεθ Μπέιλ (έκανε την επανεμφάνισή του στα αγγλικά γήπεδα έπειτα από επτά χρόνια απουσίας) «σημάδεψε» το δοκάρι. Και στις καθυστερήσεις (94′), ο Μανουέλ Λαντσίνι με ένα απίθανο σουτ πάνω στην κίνηση έγραψε ιστορία: ποτέ άλλοτε στα χρονικά της Πρέμιερ Λιγκ μια ομάδα που έχανε με 3-0 στο 81ο λεπτό δεν είχε καταφέρει να αποφύγει την ήττα.

Ο Λαντσίνι πανηγυρίζει μία ισοφάριση που δύσκολα θα ξεχαστεί

Οι πέντε πρώτες αγωνιστικές στην Αγγλία έχουν προσφέρει άφθονο δράμα. Την «εφτάρα» της Λίβερπουλ, που ταπεινώθηκε από την Αστον Βίλα (η οποία την περασμένη σεζόν λίγο έλειψε να υποβιβαστεί). Το 5-2 της Λέστερ επί της Σίτι στο «Σίτι οφ Μάντσεστερ Στέιντιουμ», που ήταν η πιο βαριά ήττα ομάδας του Πεπ Γκουαρντιόλα σε εντός έδρας αγώνα της. Το 6-1 της Τότεναμ επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ», που η παρουσία του πρώην τους, Ζοσέ Μουρίνιο, στον πάγκο των αντιπάλων το έκανε ακόμη πιο οδυνηρό για τους «Κόκκινους Διαβόλους». Το Σαουθάμπτον – Τότεναμ 2-5, με τέσσερα γκολ του Σον και τέσσερις ασίστ του Χάρι Κέιν. Το Μπράιτον – Γιουνάιτεντ 2-3, με το πέναλτι του Μπρούνο Φερνάντες στο… 100ο λεπτό της συνάντησης. Το Γουέστ Μπρομ – Τσέλσι 3-3, από 3-0 ημίχρονο. Τη νίκη – θρίλερ της Λίβερπουλ επί της Λιντς, που έδινε τον πρώτο της αγώνα στην Πρέμιερ Λιγκ έπειτα από 16 χρόνια…

Στα αγγλικά γήπεδα τίποτα δεν είναι απίθανο να συμβεί, όμως τα αδιανόητα σκορ και οι απίστευτες ανατροπές εμφανίζονται, ίσως, για πρώτη φορά με τέτοια συχνότητα. Επιπλέον, αυτή η σεζόν είναι -μέχρι στιγμής- η πιο παραγωγική εδώ και 60 χρόνια. Σε 46 ματς έχουν σημειωθεί 171 γκολ, δηλαδή 3,72 σε κάθε παιχνίδι. Πρόκειται για τον υψηλότερο μέσο όρο τερμάτων ανά αγώνα μετά την αγωνιστική περίοδο 1960-1961.

Και η Τσέλσι έπεσε θύμα απώλειας βαθμών με γκολ στις καθυστερήσεις του τελευταίου της αγώνα

Υποτίθεται πως η απουσία θεατών από τις εξέδρες θα επηρέαζε αρνητικά τους ποδοσφαιριστές. Η «ατμόσφαιρα» που δημιουργούν οι οπαδοί, με τα επιφωνήματα, τα συνθήματα και τα τραγούδια τους, παρακινεί τους παίκτες να αγωνιστούν με μεγαλύτερη ένταση και μεγαλύτερο πάθος. Το παραδέχονται και οι ίδιοι, αλλά και οι προπονητές τους. Ο ήχος του γηπέδου είναι για τον αθλητή, ό,τι η μουσική για τον χορευτή. Κι όμως, όλα δείχνουν πως αυτή την εποχή, της σίγασης, παίζουν πιο ελεύθερα. Γιατί;

Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής αθλητικών δεδομένων, Gracenote Sports, αν και τα τέρματα που επιτυγχάνονται έχουν αυξηθεί, οι τελικές προσπάθειες για γκολ έχουν μειωθεί σημαντικά. Στην τρέχουσα σεζόν σημειώνεται ένα γκολ κάθε έξι ευκαιρίες για γκολ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια αυτή η αναλογία ήταν ένα (γκολ) προς εννέα ή δέκα (ευκαιρίες). Λες και, ξαφνικά, οι μεσοεπιθετικοί έγιναν καλύτεροι, ενώ οι τερματοφύλακες και οι αμυντικοί, χειρότεροι – κάτι που δεν προκύπτει από πουθενά. Μια πιθανή εξήγηση, λοιπόν, είναι ότι η έλλειψη πίεσης από την κερκίδα βοήθησε τους ποδοσφαιριστές να παίζουν πιο ελεύθερα. Με λιγότερο άγχος και περισσότερες ατομικές πρωτοβουλίες, χωρίς τον φόβο του λάθους που θα αποδοκιμάσει η φιλική εξέδρα και θα χλευάσει η εχθρική. Ενα, ακόμη, αξιοσημείωτο στοιχείο είναι η δραματική μείωση του αριθμού των φάουλ. Που μπορεί να σημαίνει ότι οι παίκτες προτιμούν να παίζουν την μπάλα τους, και να αφήνουν και τους απέναντι να παίζουν τη δική τους, όταν οι φωνές των οπαδών δεν τους υποχρεώνουν να κάνουν διαφορετικά.

Η παράξενη εφετινή χρονιά αποτυπώνεται και στη βαθμολογία. Στην Πρέμιερ Λιγκ προπορεύεται η Εβερτον, που πέρυσι τερμάτισε 12η, ενώ την ακολουθεί η Αστον Βίλα, που νίκησε και στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της. Είχε να της συμβεί από τη σεζόν 1930-1931. Με
εκπλήξεις και ασυνήθιστα αποτελέσματα έχουν αρχίσει και οι υπόλοιπες κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης. Απόδειξη, οτι σε καμία από αυτές δεν θα δούμε πρώτη στην κατάταξη την περσινή πρωταθλήτρια. Στην Ισπανία προηγείται η Ρεάλ Σοσιεδάδ, στη Γερμανία η Λειψία, στη Γαλλία η Λιλ, και στην Ιταλία η Μίλαν – η Γιουβέντους βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Ο κορονοϊός δεν άδειασε τα γήπεδα, απλώς. «Τρέλανε» το ποδόσφαιρο.