Πορτογαλία εναντίον Αυστρίας, 18/6/16: Ο Ρονάλντο μόλις έχει χάσει πέναλτι | REUTERS / Christian Hartmann

Ο Μέσι παίζει μπάλα στους εφιάλτες του Ρονάλντο

Ο πορτογάλος αστέρας ζει ένα μαρτύριο. Δεν βάζει γκολ ούτε με πέναλτι και η ομάδα του κινδυνεύει. Την ίδια ώρα -στο Κόπα Αμέρικα- ο αργεντινός ανταγωνιστής του οδηγεί τη δική του σε ένα τρόπαιο που δεν έχει κατακτήσει ούτε ο Μαραντόνα
Sportscaster

Στη θεωρία, ήταν η βραδιά του. Το ένα ρεκόρ -να προσπεράσει τις 127 συμμετοχές του Λουίς Φίγκο στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας- ήταν δεδομένο. Ο προπονητής που θα αφήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο στον πάγκο, δεν γεννήθηκε ακόμη.

Το άλλο -να σκοράρει σε τέταρτο διαδοχικό Euro- ήταν παραπάνω από πιθανό. Οι Αυστριακοί που έστεκαν απέναντί του, φημίζονται για τις επιδόσεις τους στο σκι. Στο ποδόσφαιρο εντυπωσίασαν τη δεκαετία των 30’s, με την περίφημη «Wunderteam».

Στην πράξη, όμως, το παιχνίδι στο «Παρκ ντε Πρενς» εξελίχθηκε σε εφιάλτη. Για την Πορτογαλία, αλλά και για τον ίδιο τον αστέρα της. Αυτό το 0-0 έβαλε τη φιλόδοξη ομάδα του Φερνάντο Σάντος σε περιπέτειες.

Ποιος να του το ‘λεγε, ότι σε έναν όμιλο με τρεις αντιπάλους που έφτασαν στους τελικούς σαν από θαύμα, θα έπαιζε την πρόκριση «κορώνα – γράμματα» στον ακροτελεύτιο αγώνα με την Ουγγαρία… Και, μάλιστα, με μοιραίο παίκτη τον απόλυτο σταρ του τουρνουά.

Ο αγώνας άρχιζε στις 22:00, όμως ήδη από τις 15:00 είχαν αρχίσει να καταφθάνουν στο παρισινό γήπεδο εκπρόσωποι του Τύπου απ’ όλο τον κόσμο. Στις 19:00, το Media Centre του σταδίου είχε γεμίσει ασφυκτικά. Δεν υπήρχε -πια- ούτε λίστα αναμονής. Αυτό δεν συνέβη, ούτε στο εναρκτήριο παιχνίδι του Euro (Γαλλία – Ρουμανία), ούτε στο μέχρι σήμερα πιο «εμπορικό» (Γερμανία – Πολωνία). Ειδικοί απεσταλμένοι από ισπανικά Μέσα (οι οποίοι ακολουθούν τον Ρονάλντο σε κάθε του βήμα λόγω Ρεάλ), αλλά και δημοσιογράφοι από την Ασία (Κίνα και Ιαπωνία, κυρίως), κατέλαβαν ακόμη και την τελευταία διαθέσιμη θέση στην τεράστια αίθουσα. Σιγά το ματς. Για τον «CR7» μαζεύτηκαν όλοι εκεί. Για να τον δουν -επιτέλους- να λάμπει, έπειτα από το φιάσκο με την Ισλανδία. Εμειναν με την προσδοκία.

Ο Ρονάλντο, όπως κι ο άλλος θρύλος του σύγχρονου ποδοσφαίρου, ο Λιονέλ Μέσι, έχει κατακτήσει τα πάντα με τον σύλλογό του, όμως δεν έχει γευτεί καμία μεγάλη επιτυχία με τη φανέλα της πατρίδας του. Αυτό τους πονάει και τους δυο

Με τους Αυστριακούς στις εξέδρες να φωνάζουν «Μέσι, Μέσι» κάθε φορά που ακουμπούσε την μπάλα, ο Κριστιάνο είχε την πρώτη ευκαιρία να τους κάνει να σωπάσουν στο 22′. Αλλά το άστοχο πλασέ του, από κοντά, ήταν η αρχή του… μαρτυρίου του. Ο αυστριακός τερματοφύλακας, Αλμερ, σταμάτησε μια κεφαλιά του στο 35′ και άλλο ένα σουτ του πορτογάλου άσου στο 38′. Η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε στο δεύτερο μέρος. Ετσι κι αλλιώς, τα «τελειώματα» του Ρονάλντο ήταν απογοητευτικά για την κλάση του. Ωσπου ήρθε η μεγάλη ευκαιρία.

Του την πρόσφερε, στο 78′, ο Χίντερεγκερ, ο οποίος υπέπεσε σε ένα βλακώδες πέναλτι, όταν τον… πήρε αγκαλιά μέσα στη μεγάλη περιοχή της Αυστρίας. Ο Ρονάλντο -ποιος άλλος- ανέλαβε να το εκτελέσει. Κι ας μετρούσε τρεις άστοχες προσπάθειες στις τελευταίες τέσσερις φορές που έστησε την μπάλα στην άσπρη βούλα. Ούτε ο προπονητής που θα απαγορεύσει στον Ρονάλντο να εκτελέσει πέναλτι, γεννήθηκε ακόμη. Πήρε φόρα, σούταρε και έστειλε την μπάλα στη ρίζα της δεξιάς δοκού του Αλμερ. Και τους συμπαίκτες του στην Κόλαση. Εχει γούστο, να μη νικήσουν ούτε την Ουγγαρία…

Του πρόσφερε την ευκαιρία στο 78′ ο Χίντερεγκερ αλλά… (REUTERS/Darren Staples)

Τα social media… πήραν φωτιά. Από τους πρώτους «χτύπησε» ο Γκάρι Λίνεκερ, ο διάσημος ποδοσφαιρικός αναλυτής και άλλοτε σέντερ-φορ της Αγγλίας: «Νομίζω πως μπορώ να εξηγήσω την αξιοσημείωτη αστοχία του Ρονάλντο. Είχα στοιχηματίσει ότι θα είναι ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά. Είμαι γρουσούζης».

Σε 36 εκτελέσεις, δεκατρείς φορές έστειλε την μπάλα στο τείχος των αμυντικών, 12 άουτ, 10 προς την εστία ενώ είχε και ένα δοκάρι. Αλλά ο προπονητής, που θα πει στον Κριστιάνο να μην εκτελεί αυτός τα φάουλ, δεν γεννήθηκε ακόμη

Οι περισσότεροι, κυρίως στο Twitter, συναγωνίζονταν ποιος θα γράψει τη μεγαλύτερη κακία για τον Πορτογάλο: «Λογικά δεν απέχουμε και πολύ από το να αρχίσει να εκτελεί απευθείας και τα πλάγια άουτ». «Η Πορτογαλία για το Euro είναι ό,τι η εξεταστική για τη φοιτητική ζωή: ξενέρωμα». «Ο Ρονάλντο είναι ματιασμένος». «Κάθε φορά που ο Ρονάλντο αποτυγχάνει να σκοράρει, στο κομμωτήριο του Χαριστέα μια φράντζα καταστρέφεται από τα γέλια». «Είναι υποχρεωτικό, το γκολ της Πορτογαλίας να το βάλει ο Ρονάλντο; Αλλος δεν επιτρέπεται;».

Κριστιάνο Ρονάλντο στο τέλος του παιχνιδιού REUTERS / Charles Platiau Livepic

Η… πλάκα είχε να κάνει -κυρίως- με το γεγονός ότι ολόκληρη η εθνική ομάδα της Πορτογαλίας παίζει με τέτοιον τρόπο, ώστε να δίνει την μπάλα στον Ρονάλντο για να σκοράρει. Με αποτέλεσμα, ο «CR7» να έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες τελικές προσπάθειες (20) στο Euro, χωρίς να έχει σκοράρει μέχρι στιγμής. Εκτελεί ακόμη και τα φάουλ, αν και η στατιστική μαρτυρά πως έχει τα χειρότερα ποσοστά ευστοχίας στις μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, μεταξύ όλων των ομάδων. Σε 36 εκτελέσεις, δεκατρείς φορές έστειλε την μπάλα στο τείχος των αμυντικών, 12 άουτ, 10 προς την εστία αλλά απέκρουσαν οι τερματοφύλακες, ενώ είχε και ένα δοκάρι. Αλλά ο προπονητής, που θα πει στον Κριστιάνο να μην εκτελεί αυτός τα φάουλ, δεν γεννήθηκε ακόμη.

Αποχώρηση μετά τη λήξη του αγώνα (REUTERS / Christian Hartmann)

Κάποτε -σε ένα ματς της Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στην Αλμερία- ο Αλβαρο Αρμπελόα «τόλμησε» να σκοράρει ενώ η μπάλα κατευθυνόταν προς τον Κριστιάνο. Ο ισπανός μπακ πετάχτηκε και έβαλε το γκολ που προοριζόταν για τη βεντέτα της ομάδας του. Την ώρα που πανηγύριζε με τους συμπαίκτες του, ο Ρονάλντο είχε μείνει στην αντίπαλη εστία να κλωτσάει την μπάλα στα δίχτυα, εξοργισμένος γι’ αυτή την πρωτοβουλία του Αρμπελόα. Πολλές φορές έχει «βάλει χέρι» στον Γκάρεθ Μπέιλ -που δεν είναι κανένας τυχαίος- επειδή δοκίμασε να σουτάρει αντί να του πασάρει την μπάλα. Ο Κριστιάνο δεν βάζει τίποτε πάνω από τη νίκη της ομάδας του, εκτός από την ατομική του στατιστική.

Ο Ρονάλντο, όπως κι ο άλλος θρύλος του σύγχρονου ποδοσφαίρου, ο Λιονέλ Μέσι, έχει κατακτήσει τα πάντα με τον σύλλογό του, όμως δεν έχει γευτεί καμία μεγάλη επιτυχία με τη φανέλα της πατρίδας του. Αυτό τους πονάει, και τους δυο. Στις υπεράνθρωπες ικανότητές τους, οι συμπατριώτες τους έχουν εναποθέσει την εθνική τους υπερηφάνεια. Αυτή η «μαύρη τρύπα» στο κατά τα άλλα λαμπερό βιογραφικό τους, απειλεί την αιωνιότητά τους. Την υστεροφημία τους. Αλλά και το μπρα ντε φερ ανάμεσα στους δυό τους, για το ποιος είναι ο καλύτερος της εποχής του.

Ενώ, λοιπόν, ο Κριστιάνο ζει με αυτόν τον… πόνο στα γήπεδα της Γαλλίας, ίσως στην τελευταία του ευκαιρία να οδηγήσει την εθνική του ομάδα στην κορυφή ενός Euro, ο Μέσι -στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού- φροντίζει να τον αγχώσει ακόμη περισσότερο. Το ‘φερε έτσι η τύχη, λόγω του επετειακού Κόπα Αμέρικα, ώστε να αγωνίζονται παραλλήλως με τις ομάδες των χωρών τους σε δυο μεγάλες διοργανώσεις. Προς το παρόν, ο Αργεντινός άσος έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι -φέτος- θα τα καταφέρει. Ενώ ο Ρονάλντο, δεν βλέπει παρά σκοτάδι.

Με πρωταγωνιστή τον Λιονέλ Μέσι η Αργεντινή νίκησε άνετα, με 4-1, τη Βενεζουέλα και προκρίθηκε στους ημιτελικούς του επετειακού Κόπα Αμέρικα (Winslow Townson-USA TODAY Sports)

Η Αργεντινή νίκησε 4-1 τη Βενεζουέλα και προκρίθηκε στα ημιτελικά του «Centenario», όπου θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ, με τον Μέσι να πετυχαίνει ένα ιστορικής σημασίας γκολ: έπιασε τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα στην πρώτη θέση των σκόρερς της «Αλμπισελέστε» όλων των εποχών. Ηταν το νούμερο 54 τέρμα του, έπειτα από 11 χρόνια παρουσίας και 111 συμμετοχές στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Ο «Λίο» τα κατάφερε στα 28 του, ενώ ο «Μπατιγκόλ» είχε φτάσει σε αυτή την επίδοση σε ηλικία 33 ετών, έπειτα από 144 εμφανίσεις. Επιπλέον, με τις δύο ασίστ που μοίρασε στον Ιγκουαΐν και τον Λαμέλα, ο Μέσι έφτασε τις οκτώ -συνολικά- κατέχοντας, πλέον, την πρώτη θέση στη σχετική κατηγορία, στα χρονικά της διοργάνωσης.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι άλλο: Με τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη να έχουν ήδη αποκλειστεί, και την κάτοχο του τροπαίου -Χιλή- να μη δείχνει και πολύ στα καλά της, η Αργεντινή είναι, πια, το φαβορί για το τρόπαιο. Το σκέφτεστε; Να επιστρέφει ο Ρονάλντο στην Πορτογαλία πρόωρα (μετά τους ομίλους ή μετά τον πρώτο νοκ-άουτ αγώνα, μικρή σημασία έχει), και ο Μέσι να φέρνει στην Αργεντινή ένα τρόπαιο που της λείπει από το 1993. Που δεν έχει κατακτήσει ούτε ο Ντιέγο Μαραντόνα…

Κανένας από τους πολυάριθμους εχθρούς του Ρονάλντο δεν θα σκεφτεί -τότε- πόσο πιο δύσκολη ήταν η δική του αποστολή, σε σύγκριση με αυτή του Μέσι. Μόνον ο Μαραντόνα θα έχει απομείνει να τον αποθεώνει «κράζοντας», από την άλλη, τον συμπατριώτη και διάδοχό του.