Είχε υποσχεθεί ένα ρεκόρ -λες και είναι κάτι απλό, που ο αθλητής το πετυχαίνει όποτε το θελήσει- και κράτησε τον λόγο του. Στο «Ντάιαμοντ Λιγκ» της Στοκχόλμης, στη χώρα του, ο Αρμαντ -«Μόντο»- Ντουπλάντις «πέταξε» με το κοντάρι του πάνω από τα 6,16 μέτρα, πραγματοποιώντας την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στον ανοικτό στίβο.
Ο σουηδός Ολυμπιονίκης του επί κοντώ δεν χρειάστηκε παρά, μόλις, έξι προσπάθειες. Πέρασε με την πρώτη τα 5,63, τα 5,83, τα 5,93 και τα 6,03, και με τη δεύτερη τα 6,16μ. Για μια, ακόμη, φορά, στο μίτινγκ της Πέμπτης προκάλεσε αίσθηση στον κόσμο των σπορ, δύο εβδομάδες πριν αρχίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ορεγκον (15-24 Ιουλίου). Δεν είναι μόνο το ότι κάνει τους άθλους του να φαίνονται εύκολοι, όπως ο Λιονέλ Μέσι στο ποδόσφαιρο, ή, παλαιότερα, ο Μάικλ Τζόρνταν στο μπάσκετ. Είναι και το «χάος» που τον χωρίζει από τον ανταγωνισμό. Στη Στοκχόλμη, τα δεύτερα καλύτερα άλματα (του Κρις Νίλσεν και του Τιάγκο Μπραζ) ήταν στα 5,93, δηλαδή 23 πόντους πίσω. Ενώ ο θρυλικός Ρενό Λαβιλενί, στα 36 του πια, πέρασε τα 5,83μ.
Οι λάτρεις αυτού του υπέροχου αθλήματος τον θεωρούν -όχι άδικα- ως τον «γιο» του Σεργκέι Μπούμπκα. Του 58χρονου, σήμερα, «τσάρου των αιθέρων», που μεσουράνησε από το 1981 έως το 2001. Οπως εκείνος, έτσι και ο Ντουπλάντις, ο οποίος γεννήθηκε στις ΗΠΑ δυο χρόνια πριν αποσυρθεί ο ουκρανός υπεραθλητής, υφαίνει τον μύθο του πόντο – πόντο. Εχει, ήδη, καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ έξι φορές: δυο στον ανοικτό στίβο, και τέσσερις στον κλειστό. Ο Μπούμπκα το είχε κατορθώσει 35 (17 στον ανοικτό στίβο και 18 στον κλειστό), αλλά ο τρομερός Σουηδός είναι, μόλις, 22 ετών. Εχει όλον τον καιρό μπροστά του, να τον φτάσει και να τον ξεπεράσει.
Τα 6 μέτρα, που πριν φανεί ο Μπούμπκα θεωρούνταν ως η «οροφή» κάθε επικοντιστή, είναι «παιχνιδάκι» για τον Ντουπλάντις. Τα έχει υπερβεί πάνω από 40 φορές. Τώρα «φλερτάρει» με τα 6,20, τα οποία έχει κατακτήσει μόνο στον κλειστό στίβο. Η παγκόσμια ομοσπονδία (IAAF) δεν διαχωρίζει, πλέον, τις επιδόσεις στο επί κοντώ σε ανοικτού και κλειστού στίβου, όμως στην πραγματικότητα οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές για τους άλτες, τόσο του ύψους, όσο και του μήκους.
Εδώ και, σχεδόν, δυο χρόνια ο Σουηδός είναι κάτοχος των ρεκόρ, και στον ανοικτό, και στον κλειστό στίβο. Στον ανοικτό, η επίδοση που άφησε πίσω του ο Μπούμπκα (6,14μ.) «άντεξε» από τον Ιούλιο του 1994 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, που την ξεπέρασε κατά ένα εκατοστό ο (τότε) 20χρονος Ντουπλάντις στο «Ντάιαμοντ Λιγκ» της Ρώμης. Στον κλειστό, τα 6,15μ. του «τσάρου» (Φεβρουάριος 1993 στο Ντονέτσκ) δεν έπεσαν απευθείας στα χέρια του διαδόχου του. Μεσολάβησε ένα άλλο «ιερό τέρας» του επί κοντώ, ο Λαβιλενί. Ο Γάλλος, που έμελλε να γίνει «μέντορας» και φίλος του υπερταλαντούχου πιτσιρικά, πήδησε πάνω από τα 6,16μ. τον Φεβρουάριο του 2014. Ακριβώς έξι χρόνια αργότερα άρχισαν οι… απίθανες πτήσεις του Ντουπλάντις, σαν συνέχεια εκείνων του Μπούμπκα.
Στις 8 Φεβρουαρίου 2020, στο Τόρουν της Πολωνίας, ο Σουηδός υπερβαίνει τα 6,17μ. Μια εβδομάδα μετά, στη Γλασκώβη, τα 6,18μ. Στις 7 του περασμένου Μαρτίου, σε μίτινγκ του Βελιγραδίου, «απογειώθηκε» στα 6,19μ. Με τους ειδικούς να τονίζουν ότι το άλμα του ήταν για 6,25μ. Κάτι σαν «μήνυμα» προς τους αντιπάλους του, αλλά και τους «φαν» του, πως το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαγόταν μερικές μέρες μετά, στην ίδια πόλη, ήταν δικό του. Πράγματι, το κατέκτησε. Βελτιώνοντας, μάλιστα, το ρεκόρ του στον κλειστό στίβο για τρίτη φορά (6,20μ.).
Ο «Μπούμπκα του 21ου αιώνα», ο οποίος στη χώρα του έχει ξεπεράσει σε δημοφιλία ακόμη και τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, μέσα σε μια πενταετία έχει καταφέρει να ανεβάσει τον πήχη κατά 40 εκατοστά. Είχε φανεί ότι θα έφτανε πολύ ψηλά, από τα πρώτα του, κιόλας, βήματα. Ηταν, μόλις, 18 όταν πέρασε τα έξι μέτρα (στον κλειστό στίβο) για πρώτη φορά. Τότε τον είχε πρωτοδεί -και τον είχε ξεχωρίσει- ο Μπούμπκα. Κι έχει πάθος με τα ρεκόρ. Τον… διασκεδάζουν όσο τίποτε άλλο. Ακόμη κι όταν στέφτηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης, πέρυσι τον Αύγουστο, τον απασχολούσε η επίδοσή του. «Θα ήταν καλό να καταρρίψω και το παγκόσμιο ρεκόρ, και λίγο έλειψε να το κάνω, αλλά δεν πειράζει. Το ρεκόρ θα έρθει».
Η αυτοπεποίθηση, το στιλ του, ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνει να «στέκεται» στον αέρα, το χαμόγελό του, τον έχουν αναδείξει σε σούπερ-σταρ του στίβου, σε ένα σπορ που, έτσι κι αλλιώς, αρέσει πολύ στο φίλαθλο κοινό. Είναι ένας από τους αθλητές, που η παρουσία τους κάνει την απουσία του Γιουσέιν Μπολτ λιγότερο αισθητή. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ορεγκον, ο υπέροχος «πιτσιρικάς» θα είναι από τις μεγαλύτερες ατραξιόν. Με την ελπίδα ότι δεν θα εγκαταλείψει την αγαπημένη του συνήθεια, να κάνει «δίδυμα» ρεκόρ. Με διαφορά μιας ή δύο εβδομάδων, το ένα από το άλλο.