Σε τρεις μέρες Euro, σε 7 ματς, είδαμε 22 γκολ. Πάνω από τρία ανά αγώνα, κατά μέσον όρο. Η εφετινή έκδοση της διοργάνωσης είναι, μέχρι στιγμής, η πιο παραγωγική στη νεότερη ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, δηλαδή από το 1980 κι έπειτα.
Το πιο καθοριστικό από αυτά τα 22 γκολ το πέτυχε χθες (16/6) ο Τζουντ Μπέλιγχαμ, στην αναμέτρηση της Αγγλίας με τη Σερβία. Γλίτωσε τα «Τρία Λιοντάρια» από μια περιπέτεια με απρόβλεπτες συνέπειες. Το πιο εμβληματικό, ο Κρίστιαν Ερικσεν, στην ισοπαλία (1-1) της Δανίας με τη Σλοβενία. Ξεπερνά το ποδόσφαιρο. Συμβολίζει τη νίκη της ζωής.
Το προηγούμενο Euro, το 2021, σημαδεύτηκε από την κατάρρευση του Ερικσεν στον αγωνιστικό χώρο του «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης. Ηταν ένα δράμα σε απευθείας μετάδοση, το οποίο επί 13 λεπτά έκανε το παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό να κρατάει την ανάσα του. Ο 29χρονος -τότε- Δανός, που υπέστη ανακοπή στη διάρκεια του αγώνα εναντίον της Φινλανδίας, ήταν νεκρός για περίπου 5 λεπτά, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξή του.
Κανείς δεν θα ξεχάσει εκείνο το τραυματικό απόγευμα. Τις αγωνιώδεις προσπάθειες του αρχηγού της εθνικής Δανίας, Σιμόν Κιάερ, και των γιατρών των δυο ομάδων να του σώσουν τη ζωή. Αλλά και το ανθρώπινο παραβάν που σχημάτισαν με τα κορμιά τους οι συμπαίκτες του, για να μη γίνει θέαμα η μάχη του με τον θάνατο. Κανείς δεν θα ξεχάσει την ανακούφιση που ένιωσε όταν μαθεύτηκε ότι η καρδιά του παίκτη άρχισε πάλι να χτυπά, προτού μεταφερθεί από το γήπεδο στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Ακριβώς 1.100 ημέρες μετά, το βράδυ της Κυριακής στην «Στούτγκαρτ Αρίνα», ο Ερικσεν σκόραρε το πρώτο γκολ της Δανίας σε αυτό το Euro. Το πανηγύρισαν οι φίλαθλοι σε όλη τη Γη. Είχε πετύχει κι άλλα τέρματα μετά την επιστροφή του από τον «άλλο κόσμο», όμως όχι στην κεντρική ποδοσφαιρική σκηνή – ούτε στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022. Ηταν μια πολύ συγκινητική στιγμή. Η υπενθύμιση ενός «θαύματος». Και της μεγάλης μάχης που έδωσε, όχι μόνο για να ζήσει, αλλά και για να συνεχίσει την καριέρα του σε κορυφαίο επίπεδο.
Στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο, κατάλαβε πως είχε πεθάνει και επανήλθε στη ζωή. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε, ήταν αν θα μπορούσε να ξαναπαίξει μπάλα, όπως εκμυστηρεύτηκε στην πρώτη του συνέντευξη μετά το παρ’ ολίγον τραγικό περιστατικό, τον Ιανουάριο του 2022. Στην πραγματικότητα, ο μόνος λόγος για τον οποίο είχε δεχθεί να μιλήσει στα media, ήταν για να στείλει το μήνυμά του. Να μάθουν όλοι πως είναι έτοιμος να επιστρέψει στα γήπεδα.
Το συμβόλαιό του με την Ιντερ είχε λυθεί, αφού στο ιταλικό πρωτάθλημα απαγορεύεται να αγωνίζονται ποδοσφαιριστές στους οποίους έχει τοποθετηθεί βηματοδότης. Αλλωστε, δεν ήταν πολλοί εκείνοι που πίστευαν ότι έπειτα από μια τέτοια περιπέτεια θα μπορούσε να ξαναγίνει ο παλιός, καλός Ερικσεν. Ενα μήνα μετά την πρώτη του συνέντευξη, η Μπρέντφορντ του έκανε πρόταση συνεργασίας. Ηταν μόνο για πέντε μήνες, αλλά τη δέχτηκε. Επαιξε, ως αλλαγή, οκτώ μήνες μετά την κατάρρευσή του στο Euro. «Μπορώ να μυρίσω ξανά το γρασίδι, να κλωτσήσω ξανά την μπάλα», έλεγε, και το πρόσωπό του έλαμπε από ευτυχία.
Τον Μάρτιο του 2022 επέστρεψε στην εθνική Δανίας. Και στις 30 του ίδιου μήνα βρέθηκε πάλι στο «Πάρκεν». Οταν η ομάδα του βγήκε στον αγωνιστικό χώρο για ζέσταμα, οι συμπαίκτες του τον άφησαν να βγει πρώτος από τη φυσούνα. Του έδωσαν λίγο χρόνο να περπατήσει μόνος στο τερέν. Κι εκείνος κατευθύνθηκε με αργά βήματα στο σημείο όπου 290 μέρες πριν, κόντεψε να χάσει τη ζωή του. Ηταν ένα φιλικό ματς, εναντίον της Σερβίας. Σήκωσε τα χέρια και χειροκρότησε την εξέδρα, που τον αποθέωνε. Πολλοί από τους θεατές, μεγάλοι και παιδιά, φορούσαν τη φανέλα με το όνομά του ή κρατούσαν φωτογραφίες του. Για να ξορκίσει το κακό, πέτυχε και γκολ.
Οι εμφανίσεις του με την Μπρέντφορντ ήταν τόσο εντυπωσιακές, ώστε εκείνο το καλοκαίρι τον απέκτησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και τώρα, νάτος πάλι στο Euro. «Αυτή τη φορά, η ιστορία μου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν διαφορετική», τόνισε μετά το ματς με τη Σλοβενία, με τα μάτια του να πετούν σπίθες. «Σήμερα (χθες) ήμουν τόσο χαρούμενος… Μόνο και μόνο που έπαιζα, που βρισκόμουν στον αγωνιστικό χώρο».