Οι Αγγλοι δεν τον συμπάθησαν ποτέ. Οχι μόνο δεν εκτίμησαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες που επένδυσε στο ποδόσφαιρό τους, αλλά και αντιπάθησαν την Τσέλσι. Επειδή ήταν η ομάδα του. Οπως είχε συμβεί, κάποτε, με τη Φούλαμ του Μοχάμεντ αλ Φαγέντ. Στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη, το 2007 στον ανταποκριτή του Observer στη Νέα Υόρκη, Ντέιβιντ Σμιθ, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είχε ερωτηθεί γι’ αυτό το φαινόμενο. Το είχε αποδώσει στη ζήλεια των αντιπάλων: «Για κάθε έναν που μας μισεί, υπάρχει άλλος ένας που γίνεται οπαδός μας. Ηθελαν την Τσέλσι στη μετριότητα που βρισκόταν επί δεκαετίες. Καλύτερα να νικάμε και να μας αντιπαθούν».
Την προηγούμενη διετία, το 2005 και το 2006, η «Τσέλσκι» (όπως την αποκαλούσαν κοροϊδευτικά, επειδή είχε ρώσο ιδιοκτήτη) είχε κατακτήσει τα πρώτα της Πρωταθλήματα έπειτα από μισόν αιώνα μιζέριας. Ακολούθησαν άλλα τρία Πρωταθλήματα, ένα Champions League, ένα Europa League και πέντε Κύπελλα Αγγλίας. Στο σύνολο 14 τίτλοι, από το 2003 που ο λονδρέζικος σύλλογος πέρασε στα χέρια του Αμπράμοβιτς μέχρι σήμερα. Τόσους πολλούς δεν κέρδισε, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ούτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Σε εκείνη την ιστορική του συνέντευξη ο 40χρονος -τότε- Αμπράμοβιτς είχε υποσχεθεί στους οπαδούς των «Μπλε» πως δεν θα εγκατέλειπε την ομάδα τους, ποτέ και για κανένα λόγο. «Την Τσέλσι την έχω αγαπήσει, δεν τη βλέπω σαν επιχείρηση. Οταν χάνουμε ένα ματς, αρρωσταίνω». Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι, έντεκα χρόνια μετά, η πολιτική θα τον υποχρέωνε να «πατήσει» την υπόσχεσή του.
Το «τέλος εποχής» πλησιάζει, όπως αποκάλυψαν οι Sunday Times. Ο Αμπράμοβιτς έχει δώσει εντολή στην αμερικανική τράπεζα Raine Group (το 2015 είχε βοηθήσει τη Μάντσεστερ Σίτι να πουλήσει το 13% των μετοχών της στην China Media Capital) να βρει ενδιαφερόμενους και να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες. Ο αγοραστής δεν μπορεί παρά να είναι Αμερικανός, Κινέζος, ή Αραβας. Διότι το ποσό με το οποίο κοστολογήθηκε η Τσέλσι ανέρχεται στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο ρώσος μεγιστάνας την είχε αποκτήσει, το 2003, έναντι 155 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι η «καθαρή» δαπάνη του για μετεγγραφές (εάν, δηλαδή, συνυπολογιστούν και οι πωλήσεις παικτών) όλα αυτά τα χρόνια έφτασε τα 682 εκατ. ευρώ.
Το ποσό είναι ιλιγγιώδες. Ο Σεΐχης Μανσούρ, του Αμπου Ντάμπι, είχε εξαγοράσει τη Μάντσεστερ Σίτι, το καλοκαίρι του 2008, έναντι περίπου 150 εκατ. ευρώ. Το 2011 η Qatar Sports Investments είχε αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο (70%) των μετοχών της Παρί Σεν Ζερμέν με 50 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας να αποπληρώσει χρέη του ιδίου ύψους. Ενα χρόνο αργότερα ο αλ-Κελαΐφι πλήρωσε άλλα 100 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο 30%. Πέρυσι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πούλησε τη Μίλαν στους Κινέζους με 740 εκατομμύρια ευρώ (στο ποσό περιλαμβάνονταν και τα περίπου 220 εκατομμύρια που χρωστούσε ο σύλλογος. Τα χρήματα που ζητάει ο Αμπράμοβιτς ξεπερνούν κατά πολύ ακόμη και τα 900 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν το 2006 για την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η Τσέλσι διέψευσε το δημοσίευμα των Sunday Times, όμως ο επικεφαλής του συλλόγου, Τιμ Ρολς, ουσιαστικά έδειξε τις προθέσεις του αφεντικού του, δηλώνοντας στην Telegraph ότι «η αποχώρηση από τον σύλλογο είναι κάτι που έχει περάσει από το μυαλό του Αμπράμοβιτς, καθώς δεν αισθάνεται ευπρόσδεκτος στην Αγγλία. Ελπίζουμε, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν θα μπερδέψει την πολιτική κατάσταση με τον αθλητισμό».
Αυτό έχει, ήδη, συμβεί. Μετά την ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις της Βρετανίας με τη Ρωσία εξαιτίας της «υπόθεσης Σκριπάλ», αλλά και της απόφασης της Τερέζας Μέι να υποστηρίξει το αμερικανικό «χτύπημα» στη Συρία, ο Αμπράμοβιτς δεν είναι, απλώς, ο ανεπιθύμητος φίλος του ρώσου Προέδρου. Το όνομά του φιγουράρει στη λίστα με τα άτομα του περιβάλλοντος Πούτιν που κινδυνεύουν με κυρώσεις.
Η βίζα του Αμπράμοβιτς έληξε στα τέλη του περασμένου Απριλίου. Ενα μήνα αργότερα η αίτησή του για την ανανέωσή της δεν είχε, καν, εξεταστεί. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι δεν κατάφερε να παρακολουθήσει τη νίκη της ομάδας του επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Κύπελλο Αγγλίας. Για να επιστρέψει στη Βρετανία, θα έπρεπε να εξηγήσει πώς απέκτησε την τεράστια περιουσία του (οι Sunday Times την υπολογίζουν σε 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ). Ετσι, σύμφωνα με τη Sun, ο Αμπράμοβιτς απέσυρε την αίτηση που είχε υποβάλει και κατάφερε να αποκτήσει την ισραηλινή ιθαγένεια.
Το επιβεβαίωσε ο ισραηλινός πρεσβευτής στη Ρωσία, Γκάρι Κόρεν, σε ραδιοσταθμό της Μόσχας: «Εξ όσων γνωρίζω, μετακόμισε στο Ισραήλ και έλαβε ισραηλινό διαβατήριο. Ελπίζουμε, ένα μέρος της περιουσίας του να επενδυθεί στην οικονομία μας, ή στο ισραηλινό ποδόσφαιρο, το οποίο είναι σε αξιοθρήνητη κατάσταση». Μέχρι πρότινος, ο επίσημος τόπος κατοικίας του Αμπράμοβιτς ήταν η Υερσέη, στις αγγλονορμανδικές νήσους. Αν και, όπως ο ίδιος είχε πει σε εκείνη τη συνέντευξή του στον Observer, «σπίτι μου είναι, δυστυχώς, το αεροπλάνο. Αν μπορούσα να διαλέξω ένα μέρος για να ζήσω, θα ήθελα να είναι ένας συνδυασμός του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και της Μόσχας, στην οποία νοιώθω πιο ασφαλής».
Το ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον Αμπράμοβιτς και την Τσέλσι είχε διαφανεί την τελευταία μέρα του περασμένου Μαΐου, όταν το λονδρέζικο club ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει τα σχέδιά του για τη ριζική ανακατασκευή του γηπέδου του, «Στάμφορντ Μπριτζ», η οποία θα κόστιζε πάνω από 500 εκατ. λίρες σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό (στη συνέχεια, το ποσό διπλασιάστηκε). Τότε, όλοι είχαν υποψιαστεί ότι ο «ψυχρός πόλεμος» Βρετανίας – Ρωσίας θα έδιωχνε τον ρώσο δισεκατομμυριούχο από την Τσέλσι.
Τον περασμένο Ιούνιο ο Αμπράμοβιτς αρνήθηκε την πρόταση του Τζιμ Ράτκλιφ, ιδιοκτήτη του κολοσσού πετροχημικών Ineos, να αγοράσει τον σύλλογο. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία του είχε προσφέρει ακριβώς όσα ζητάει: 2 δισ. λίρες. Γιατί δεν πούλησε τότε; Πάντως, όχι επειδή ο Ράτκλιφ (που κατέχει και τη Λοζάνη) είναι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σύμφωνα με την Daily Mail ο Αμπράμοβιτς δεν επιθυμεί, η ομάδα του να ξαναπέσει σε αγγλικά χέρια. Σαν μια μορφή εκδίκησης. Μένει να δούμε εάν θα βρει άλλον αγοραστή, σε αυτά τα λεφτά, ώστε να πραγματοποιηθεί ένα από τα μεγαλύτερα deal εξαγοράς ομάδας στα χρονικά των σπορ.