Δεν είναι οι καλύτερες. Δεν είναι καν αυτές που εγώ θεωρώ κορυφαίες. Είναι απλά τα 11(ναι έντεκα, για μπάλα μιλάμε) πρώτα πράγματα που μου ήρθαν στο μυαλό όταν είπα να ψάξω στο YouTube στιγμές από Μουντιάλ. Οι λόγοι που μ’ έκαναν να ψάξω αυτές τις στιγμές, αδιευκρίνιστοι και ενδεχομένως αν κάνω αυτή την… άσκηση κάθε μέρα να είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα. Αυτά είναι όμως και είμαι βέβαιος ότι είναι ένα καλό… παιχνίδι για το Σαββατοκύριακο. Κάντε το και γράψτε τα αποτελέσματα στα σχόλια.
Τελικός 1950: Βραζιλία – Ουρουγουάη 1-2
Όταν ξέρεις τι σημαίνει ποδόσφαιρο για τους βραζιλιάνους, μπορείς να καταλάβεις πόσο μεγάλο κατόρθωμα είναι να τους πάρεις το παγκόσμιο κύπελλο μέσα στο θρυλικό «Μαρακανά», παρ’ ότι οι καριόκας είχαν προηγηθεί σε εκείνον τον τελικό. Τιμή και δόξα στους Ουρουγουανούς προγόνους του Πάμπλο Γκαρσία(αφιερωμένο στον Γιαννακίδη) κι ας έκαναν ένα έθνος να ζήσει μία ταπείνωση. Άλλωστε εγώ είμαι με την Αργεντινή.
Στα παιδικά μου μάτια το 1982 αυτό που έκανε ο Πάολο Ρόσι στον προημιτελικό του 1982 με την Βραζιλία ήταν εξωπραγματικό. Τρία γκολ απέναντι σε μία ομάδα που είχε παίκτες τεράστιας αξίας και έτσι άνοιξε ο… δρόμος για την κατάκτηση του κυπέλλου από την Σκουάντρα Ατζούρα.
Κι αν ο Πάολο Ρόσι ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής εκείνου του Μουντιάλ, ο Μάρκο Ταρντέλι πρόσφερε μία σκηνή που σημάδεψε την ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων. Στο γκολ που πέτυχε στον τελικό επί της Δυτικής Γερμανίας, ο πανηγυρισμός του ήταν μία μοναδική στιγμή πάθους.
Στάδιο Αζτέκα(η σκιά στο κέντρο)
Το 1986 στο Μεξικό, μία σκιά στο κέντρο του σταδίου «Αζτέκα» ήταν στα δικά μου μάτια σημαντικό κομμάτι του σκηνικού. Στον αγώνα με την Αγγλία ο Μαραντόνα ντρίμπλαρε κι αυτήν. Μία σκιά που όποτε σκέφτομαι αγώνες από εκείνο το Μουντιάλ πάντα βρίσκεται στο κέντρο του γηπέδου. Όπου κι αν είχε γίνει το ματς!
Τον πήραν τηλέφωνο για να συμμετάσχει στο Μουντιάλ γιατί το Καμερούν τον είχε ανάγκη. Αποδείχτηκε ο κορυφαίος παίκτης των «αδάμαστων λιονταριών» και ένας από τους κορυφαίους της διοργάνωσης. Σε ηλικία 38 ετών κατάφερε να γίνει ένας από τους θρύλους των παγκοσμίων κυπέλλων με τα τέσσερα γκολ που πέτυχε στο τουρνουά και οδήγησε την ομάδα του στους προημιτελικούς όπου αποκλείστηκε από την Αγγλία με ήττα 3-2 στην παράταση. Αξέχαστος ο πανηγυρισμός του στο σημαιάκι του κόρνερ.
Αυτογκόλ Αντρές Εσκομπάρ
Το 1994 η Κολομβία έχασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα αυτογκόλ του Αντρές Εσκομπάρ. Η χώρα του αποκλείστηκε από την διοργάνωση και μετά από λίγες μέρες ο ποδοσφαιριστής δολοφονήθηκε από αγνώστους. Μαύρη σελίδα, μαυρίζει την σκέψη μου.
Γκολ εναντίον της Ολλανδίας σε αγώνα του 1994 και πανηγυρισμός σα να νανουρίζει μωρό. Το νεογέννητο τότε μωρό του. Το έκανε πρώτος κι ακολούθησαν χιλιάδες σε όλον τον κόσμο.
Βουλγαρία 1994
Ίσως η πιο άσχημη ομάδα που γοήτευσε τους ποδοσφαιρόφιλους. Εμένα σίγουρα. Ο τερματοφύλακας Μιχαΐλοφ με το περουκίνι, ο αριστερός μπακ Ιβάνοφ με το βλέμμα δολοφόνου, ο σγουρομάλλης Μπαλάκοφ ξεχασμένος στην δεκαετία του ΄80 και φυσικά ο αλητήριος(τεράστια μορφή) Χρίστο Στόιτσκοφ.
Ο «κοτσιδάκιας» έχασε το τελευταίο πέναλτι της Ιταλίας στον τελικό του 1994 με την Βραζιλία. Το σκύψιμο του κεφαλιού του έγινε σήμα κατατεθέν ενός ολόκληρου Μουντιάλ. Για μένα ήταν μορφή. Μόνος του πήγε την ομάδα του στον τελικό και ήταν ο μοναδικός που δικαιούταν να το χάσει. Τέλος!
Ρονάλντο 2002: Η ολική επαναφορά
Μετά από τα όσα ακούστηκαν για τον τελικό του 1998 που έπαιξε άρρωστος με υπόδειξη αθλητικής εταιρίας –όπως λένε- μετά από αλλεπάλληλους τραυματισμούς που άλλους θα τους είχαν στείλει για αναπηρική σύνταξη, οδήγησε την Βραζιλία στην «γη της επαγγελίας», τέσσερα χρόνια μετά. Τα… κουρέλια σκόραραν ακόμα.
Ως γνήσιος Ιταλός ο Ματεράτσι έκανε τα πάντα για να εκνευρίσει τον Ζιντάν στον τελικό του 2006. Ο Ζιζού έπαιζε το τελευταίο ματς μίας σπουδαίας καριέρας, αλλά όταν άκουσε για την οικογένειά του θυμήθηκε την αλγερινή καταγωγή του και επαναστάτησε. Κουτουλιά στον Ιταλό, αποβολή και απώλεια κυπέλλου για τους τρικολόρ. Ποιος θυμάται όμως τον Καναβάρο να σηκώνει το κύπελλο. Όλοι θυμούνται τον Ζιντάν. Κι εγώ αυτόν θυμάμαι και δεν είμαι από εκείνους που τον κατηγορούν. Ίσα-ίσα!