| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Γιατί συμφέρει την Μπάρτσα να χάσει τον Μέσι

Με βάση την ψυχρή επιχειρηματική λογική, το Bloomberg θεωρεί ότι για τα οικονομικά του καταλανικού συλλόγου η αποχώρηση του υπέρλαμπρου Αργεντινού θα είναι περισσότερο ευκαιρία παρά απώλεια στη συγκεκριμένη συγκυρία. Και παραθέτει αριθμούς 
Protagon Team

Μπορεί η κοινοποίηση της απόφασής του να εγκαταλείψει την Μπαρτσελόνα έπειτα από μία εικοσαετία να κλόνισε συθέμελα την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα και να έφερε τη θρυλική ομάδα της Καταλονίας αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κρίση αλλά η διαφαινόμενη αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι από την ομάδα με τη φανέλα της οποίας κατέστη ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών ενδέχεται να αποτελέσει περισσότερο ευκαιρία παρά απώλεια για την Μπάρτσα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει όχι κάποιος έγκριτος αθλητικογράφος αλλά ένας έμπειρος αναλυτής του γνωστού οικονομικού ιστοτόπου Bloomberg. Ο Αλεξ Γουέμπ καλύπτει τους κλάδους των ΜΜΕ, των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας στην Ευρώπη. Ενώπιον, ωστόσο, του ντόρου που προκάλεσε ανά την υφήλιο η κοινοποίηση των προθέσεων του αργεντινού άσου, θέλησε να παραθέσει τη δική του άποψη, εξετάζοντας το όλο ζήτημα από οικονομική κυρίως σκοπιά.

Ο Γουέμπ επισημαίνει καταρχάς πως η Μπαρτσελόνα είναι ο πιο πλούσιος αθλητικός σύλλογος στον κόσμο. Πέρυσι τα έσοδα της ομάδας ανήλθαν στα 837 εκατομμύρια ευρώ αλλά τα κέρδη της δεν ξεπέρασαν το 0,5% επί του τεράστιου αυτού ποσού.  Το ενδεχόμενο, οπότε, να απαλλαγεί η Μπάρτσα από την υποχρέωση να καταβάλλει στον Λιονέλ Μέσι σε μισθό περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, σίγουρα δεν συνιστά τεράστια οικονομία στην περίπτωση όμως που θα αποχωρήσει τελικά, όπως όλα δείχνουν, από την ομάδα, σχεδόν αυτομάτως θα περιοριστούν και οι οικονομικές απαιτήσεις των υπόλοιπων παικτών της.

Το ότι τα κέρδη της Μπαρτσελόνα είναι μικρά οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως ανήκει στα 142.000 μέλη της τα οποία επιθυμούν όλα τα χρήματα που εισπράττονται να επανεπενδύονται στους παίκτες με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση του αγαπημένου τους συλλόγου. Η αύξηση, για παράδειγμα των εσόδων της ομάδας κατά 44% την περίοδο 2017 – 2019 συνοδεύτηκε από μια ανάλογη αύξηση των μισθών των παικτών.

Χρόνο με τον χρόνο η Μπαρτσελόνα έφτασε στο σημείο να καταβάλλει πλέον ποσό άνω των 485 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο για τους μισθούς των παικτών της, περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο.

Οι επιδόσεις, ωστόσο, των ακριβοπληρωμένων αστέρων της εντός των γηπέδων υπήρξαν κάθε άλλο παρά εξαιρετικές τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να σημειωθεί ότι τελευταία φορά στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου η Μπαρτσελόνα ανέβηκε το 2015 αλλά και ότι η Λίβερπουλ το 2019 κατέλαβε για μισθούς των παικτών της που στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης μόλις 276 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας μάλιστα και πέντε παίκτες περισσότερους στην κατοχή της.

Οσον αφορά ειδικά τον Μέσι, η ρήτρα αποδέσμευσής του ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ, ποσό δυσθεώρητο αν όχι απαγορευτικό ακόμη και για τις πιο εύπορες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο. Πλέον ο 33χρονος βιρτουόζος της στρογγυλής θεάς αναζητά τρόπους ώστε να μείνει ελεύθερος. Θεωρείται απίθανο να επιτρέψει η διοίκηση της Μπαρτσελόνα να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά η καταλανική ομάδα θα μπορούσε να βγει κερδισμένη ακόμη και αφήνοντας ελεύθερο τον κατεξοχήν αστέρα της για λιγότερα χρήματα.

Γιατί εάν φύγει τελικά από Βαρκελώνη ο Μέσι η Μπάρτσα θα γλιτώσει τα πολλά εκατομμύρια που καλείται να καταβάλλει στον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα μειωθεί και το συνολικό μισθολογικό κόστος της, ενόψει μάλιστα μιας ποδοσφαιρικής σεζόν οι αγώνες της οποίας θα διεξαχθούν σε άδεια γήπεδα.

Οπότε, το τελικό συμπέρασμα του Αλεξ Γουέμπ δεν αποτελεί απαραίτητα βλασφημία. «Ο αργεντινός υπεραστέρας αποτέλεσε το γούρι μιας ομάδας που κάποια στιγμή θεωρούνταν η καλύτερη όλων των εποχών και συνέβαλε στο να μεταμορφωθεί η Μπάρτσα σε μια μηχανή παραγωγής χρήματος. Τα τελευταία χρόνια το πακέτο των απολαβών του Μέσι επέφερε αύξηση του κόστους δίχως τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μπορεί οι οπαδοί να διερωτώνται πώς αντικαθίσταται το αναντικατάστατο αλλά κανένας δεν μπορεί να αποφύγει την παρακμή. Τώρα είναι μια καλή περίοδος για να ξεκινήσει (η ομάδα) από την αρχή».