Για τον Ολυμπιακό ήταν ένας, ακόμη, τελικός. Οχι πως δεν τον ένοιαζε να κατακτήσει το 29ο Κύπελλο και το 19ο «νταμπλ» της ιστορίας του (ο Πέδρο Μαρτίνς θα γινόταν ο πρώτος προπονητής στην Ελλάδα με δύο διαδοχικά «νταμπλ»), ή δεν το προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις, αλλά αυτό το τρόπαιο δεν θα ήταν παρά το «κερασάκι στην τούρτα» μιας ονειρεμένης διετίας.
Για τον ΠΑΟΚ, όμως, ήταν Ο ΤΕΛΙΚΟΣ. Η τούρτα ολόκληρη. Γιατί από την έκβασή του θα κρινόταν η χρονιά, ως επιτυχημένη ή αποτυχημένη. Γιατί «καιγόταν» να αποδείξει ότι οι 26 βαθμοί που χώρισαν τις δύο ομάδες στο πρωτάθλημα δεν λένε την αλήθεια για την αγωνιστική του υπόσταση. Και, βεβαίως, επειδή οι τίτλοι δεν του περισσεύουν.
Αυτόν τον θρίαμβο ο ΠΑΟΚ τον είχε απόλυτη ανάγκη, πρωτίστως για να πεισθεί ο ίδιος ότι η τρίτη του αναρρίχηση στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, το 2019, δεν ήταν, απλώς, ένα φωτεινό διάλειμμα, όπως οι δύο προηγούμενες (1976, 1985). Οτι η διαδικασία της μετάλλαξής του από έναν σύλλογο που του χάριζε μπόι ο «λαός» του σε μια πρωταγωνιστική ποδοσφαιρική δύναμη, συνεχίζεται.
Πέντε τίτλους σε μια πενταετία, ο ΠΑΟΚ δεν είχε χαρεί, ποτέ, στο παρελθόν. Ακόμη και η «ομαδάρα» των ’70s, που μισόν αιώνα μετά παραμένει σημείο αναφοράς (του Κούδα, του Τερζανίδη, του Σαράφη, του Ασλανίδη, του Ιωσηφίδη, του Φουντουκίδη, του Αποστολίδη, του Γούναρη…), είχε κερδίσει το Πρωτάθλημα του 1976 και δύο Κύπελλα (1972, 1974). Το επόμενο τρόπαιο για τον «Δικέφαλο του Βορρά» ήρθε το 1985 (Πρωτάθλημα). Κι έπειτα, πάλι, το 2001 (Κύπελλο). Οι επιτυχίες ήταν αραιές νησίδες σε μια θάλασσα πίκρας – αυτή που έκανε τους οπαδούς του να δηλώνουν πως «ΠΑΟΚ δεν γίναμε για τους τίτλους».
Αν οι ομάδες κρίνονται από τα αποτελέσματα, ο σύγχρονος ΠΑΟΚ είναι η καλύτερή του έκδοση, ever. Γιατί «σάρωσε» ένα Πρωτάθλημα και τέσσερα Κύπελλα σε τέσσερις διαδοχικούς τελικούς. Αλλά και γιατί μετά την κορύφωσή του, τον τίτλο του 2019, εξακολούθησε να «πετάει» ψηλά. Με δύο δεύτερες θέσεις στη Σούπερ Λιγκ, έναν ημιτελικό Κυπέλλου κι ένα Κύπελλο στις δύο επόμενες σεζόν. Πρωτοφανές, για τον συγκεκριμένο σύλλογο.
Πάει καιρός τώρα, που ο ΠΑΟΚ μεγαλώνει, ανεβαίνει επίπεδο. Το διαπιστώνει κανείς αν τον μελετήσει απέναντι στον Ολυμπιακό, ο οποίος την τελευταία 20ετία είναι το μέτρο σύγκρισης για όλες τις ομάδες που φιλοδοξούν να κάνουν πρωταθλητισμό. Θα δει, λοιπόν, οτι στις 35 τελευταίες αναμετρήσεις τους (στο γήπεδο, κι όχι στα αθλητικά δικαστήρια) ο Ολυμπιακός μετράει 15 νίκες, ο ΠΑΟΚ 14, ενώ έξι ματς έληξαν ισόπαλα. Στις 14 τελευταίες, το σκορ είναι 6-6 και δύο ισοπαλίες.
Δηλαδή, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός είναι «ίσα κι όμοια»; Οχι, βέβαια. Αλλά ο ΠΑΟΚ, διαρκώς, δυναμώνει. Και σε όρους ενός αγώνα -όχι ενός ολόκληρου πρωταθλήματος, που απαιτεί διάρκεια και σταθερότητα- είναι η μόνη ελληνική ομάδα που μπορεί να τον αντιμετωπίσει με αξιώσεις. Αυτό που πέτυχε το περασμένο Σάββατο, ισοδυναμεί με ένα μικρό θαύμα. Χωρίς τον πιο αξιόπιστο κεντρικό του αμυντικό (Ινγκασον) και τον καλύτερό του επιθετικό μέσο (Ελ Καντουρί), η ομάδα του ενός τίτλου πρωταθλήματος τα τελευταία 35 χρόνια κατατρόπωσε εκείνη των 21 σε 25.
Η υπεροχή του Ολυμπιακού έχει να κάνει, κυρίως, με το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2018 δουλεύει με τον ίδιο προπονητή, τον Μαρτίνς, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα ο ΠΑΟΚ άλλαξε τρεις «καπετάνιους». Μέχρι να μάθει το… καράβι, και το πλήρωμα, ο Πάμπλο Γκαρσία πειραματίστηκε πολύ σε σχήματα και πρόσωπα, κι αυτό δεν βοήθησε, ποτέ, κανέναν παίκτη. Ανέλαβε την ομάδα δύο βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό, και τερμάτισε στη Σούπερ Λιγκ στους -26. Είχαμε φτάσει στα πλέι-οφ όταν ο ΠΑΟΚ βρήκε τον βηματισμό του, για να καταφέρει, στο τέλος, να πιάσει τους μίνιμουμ στόχους: τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα, και το Κύπελλο.
Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη από σταθερότητα, και η κατάκτηση του Κυπέλλου μπορεί να τον βοηθήσει να τη βρει μια ώρα αρχύτερα, λειτουργώντας ως πιστοποίηση της σωστής δουλειάς που, ήδη, γίνεται στον σύλλογο. Πλέον, ο «Δικέφαλος του Βορρά» μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον του με ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Εχει πολλά να κάνει: να βρει τεχνικό διευθυντή, μια σειρά από στελέχη, και να αποφασίσει αν του κάνουν καμιά εικοσαριά ποδοσφαιριστές που είναι για να μένουν, ή να φεύγουν.
Ο ΠΑΟΚ μεγαλώνει. Το οφείλει, εν πολλοίς, στον Ιβάν Σαββίδη, που το καλοκαίρι του 2012 αφίχθη στη Θεσσαλονίκη και «γύρισε τον διακόπτη». Επί των ημερών του έχει πανηγυρίσει, μέχρι στιγμής, πέντε τρόπαια. Εξι μετρούσε σε όλη την προηγούμενη ζωή του.