Η είδηση «έσκασε» σε podcast του RMC. Ηταν τόσο απίστευτη, ώστε ελάχιστοι έδωσαν σημασία. Γιατί ο Κιλιάν Εμπαπέ να θέλει να αποχωρήσει «εδώ και τώρα» από την Παρί Σεν-Ζερμέν; Ούτε πέντε μήνες δεν έχουν περάσει από την ημέρα που έβαλε την υπογραφή του στην επέκταση του συμβολαίου του – την πιο ακριβή στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Εδειχνε ευτυχισμένος στα τέλη του περασμένου Μαΐου, όταν πόζαρε στους φωτογράφους κρατώντας μια φανέλα της Παρί με το όνομά του και τον αριθμό 2025, ανταλλάσσοντας αγκαλιές και ασπασμούς με το αφεντικό του συλλόγου, Νασέρ αλ-Κελαΐφι. Τι μπορεί να άλλαξε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;
Ηταν μια συμφωνία που οικοδομήθηκε πάνω σε μυστικά και ψέματα, «απάντησε» η Marca με το ρεπορτάζ της την επομένη (Τρίτη 11/10), για να ακολουθήσει μια καταιγίδα αποκαλύψεων από τα αθλητικά media. Ακόμη και η διάρκεια του νέου συμβολαίου ήταν ψέμα, όπως ανακάλυψε πρώτη η Equipe. Δεν λήγει το 2025, όπως έγραφε η φανέλα, αλλά το 2024. Η Παρί είχε τους λόγους της (επικοινωνιακούς, κυρίως) να ξεγελάσει το κοινό της και ο Εμπαπέ δέχτηκε να γίνει συνένοχος σε αυτό. Στη συνέχεια, όμως, η διοίκηση του συλλόγου εξαπάτησε και τον ίδιο.
Προσπαθούσε επί μήνες να τον πείσει να μην πάει (ως ελεύθερος) στη Ρεάλ Μαδρίτης και να τον κρατήσει στο Παρίσι. Μέχρι και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άσκησε πιέσεις στον παίκτη και στο περιβάλλον του – η παραμονή του στη χώρα μετατράπηκε σε ζήτημα εθνικής σημασίας. Του προσφέρθηκε ένα αδιανόητο συμβόλαιο, με ετήσιες αποδοχές 125 εκατ. ευρώ (μαζί με το πριμ υπογραφής και το μπόνους).
Οι New York Times έγραψαν ότι ο Εμπαπέ άλλαξε γνώμη επειδή «θαμπώθηκε από το χρυσάφι των Αράβων», όμως η αλήθεια είναι πως στην απόφασή του να συνεχίσει στο Παρκ ντε Πρενς βάρυνε περισσότερο απ’ όλα η υπόσχεση ότι η ομάδα θα χτιζόταν γύρω του. Οτι εκείνος θα αποφάσιζε ποιος παίκτης θα ερχόταν, ποιος θα έφευγε, αλλά και ποιος θα ήταν ο δικός του ρόλος στο χορτάρι.
Σχεδόν πέντε μήνες μετά, το μόνο χατίρι που του έχει γίνει είναι το ξήλωμα της λάτιν παροικίας που υπήρχε στα αποδυτήρια της Παρί. Αυτό το καλοκαίρι αποχώρησαν ο Ανχελ ντι Μαρία, ο Μάουρο Ικάρντι, ο Λεάντρο Παρέδες, ο Ραφίνια και ο Αντερ Ερέρα. Παρέμεινε, όμως, ο Νεϊμάρ, για τον οποίο δεν βρέθηκε ομάδα πρόθυμη να πληρώσει όσα ζητούσαν οι Παριζιάνοι. Δεν αποκτήθηκε κεντρικός αμυντικός «πρώτης γραμμής» αντί του Σέρχιο Ράμος, όπως είχε υποδείξει. Ούτε κλασικό «εννιάρι», που θα του επέτρεπε να αγωνίζεται στην αγαπημένη του θέση (στο δεξί ή στο αριστερό άκρο της επίθεσης), όπως συμβαίνει στην εθνική ομάδα της Γαλλίας.
Ο προπονητής του, Κριστόφ Γκαλτιέ, τον βάζει να παίζει στον άξονα, κάτι που δεν του αρέσει καθόλου – το επικοινώνησε και με ένα στόρι που ανέβασε στο Instagram το Σάββατο, μετά το 0-0 με τη Ρεμς. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα βλέπει και τον Λιονέλ Μέσι να ξαναβρίσκει τη φόρμα του και να πρωταγωνιστεί στο παιχνίδι της Παρί.
Η Marca τονίζει πως ο γάλλος σούπερ σταρ νιώθει προδομένος από τον σύλλογο και ζήτησε να τον αφήσουν να φύγει άμεσα, τον ερχόμενο Ιανουάριο. Ισχυρίζεται πως τον παραπλάνησαν, ότι το σημερινό πρότζεκτ είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο που του είχαν παρουσιάσει. Αλλά και η Παρί είναι ενοχλημένη με τη συμπεριφορά του, όπως υπογραμμίζουν τα γαλλικά media. Σκοράρει συχνά λόγω της μεγάλης του «κλάσης» (την Τρίτη έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του συλλόγου στο Τσάμπιονς Λιγκ), όμως εδώ και αρκετό καιρό έχει πάψει να προσπαθεί πολύ για την ομάδα.
Ο Εμπαπέ, ο οποίος κάποτε ήταν απολύτως συγκεντρωμένος στη δουλειά του και δεν άφηνε τίποτε να τον επηρεάζει, τώρα αφαιρείται, διαμαρτύρεται, ξεφυσάει όταν κάτι τον ενοχλεί, κάνει γκριμάτσες στους συμπαίκτες του και ενίοτε τους «μαλώνει» όταν δεν του δίνουν τις πάσες που θα ήθελε.
«Προσπαθώ να τον κρατώ ικανοποιημένο γιατί είναι πολύ σημαντικός παίκτης για την ομάδα (σε 227 ματς έχει καταγράψει 183 γκολ και 77 ασίστ)», τονίζει ο Γκαλτιέ, όμως το λάθος έχει γίνει. Από τον φόβο της μήπως τον χάσει, η Παρί ανέχθηκε κάθε του απαίτηση, όσο παράλογη και αν ήταν, και τον ενθάρρυνε, άθελά της, να γίνει αυτό που σήμερα έχει να αντιμετωπίσει: μια κακομαθημένη, εγωκεντρική «βεντέτα».
Η στάση του Εμπαπέ, που μέχρι πριν από μερικούς μήνες ήταν υπόδειγμα επαγγελματισμού και σεμνότητας, έχει εξοργίσει ακόμη και τους μεγαλύτερους θαυμαστές του. Οπως τον θρυλικό γάλλο αρχισκόρερ Τιερί Ανρί, ο οποίος στο παρελθόν τον είχε αναγορεύσει σε διάδοχό του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά τώρα δεν του χαρίστηκε: «Θα επικαλεστώ τη δική μου ιστορία. Οταν αγωνιζόμουν στην Μπαρτσελόνα, δεν μου άρεσε να παίζω στα άκρα της επίθεσης. Το μισούσα! Αλλά το έκανα για την ομάδα. Υπάρχει ένας κανόνας: αν ο προπονητής σού ζητήσει να κάνεις κάτι, το κάνεις, εφόσον είναι για το καλό της ομάδας. Οι προπονητές (του Εμπαπέ) τον έκαναν να νιώσει πως το κλαμπ είναι πιο σημαντικό από όλους ή μήπως του έδωσαν να καταλάβει πως εκείνος είναι πιο σημαντικός από το κλαμπ; Βλέπω υπερβολικό εγωισμό για έναν παίκτη 24 ετών».
Η Marca γράφει πως ο παίκτης θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί. Ακόμη κι αν ο πρόεδρός της, Φλορεντίνο Πέρεθ, τον συγχωρήσει που τον Μάιο «του γύρισε την πλάτη», οι σχέσεις του με τον αλ-Κελαΐφι δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Γαλλικά media επιμένουν ότι η διοίκηση της Παρί έχει ξεκαθαρίσει στον Εμπαπέ πως μπορεί να πάει σε όποια ομάδα θέλει, εκτός από τη Ρεάλ.
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, οι Αραβες θα τον παραχωρούσαν ευχαρίστως στη Λίβερπουλ. Αλλά, όπως τονίζει, το ποσό που θα ζητήσουν θα μείνει αξέχαστο στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι εξαιρετικά υψηλές οικονομικές απαιτήσεις του ποδοσφαιριστή. Θα βρεθεί σύλλογος να τολμήσει τέτοια υπέρβαση;
Το σίριαλ που πέρυσι άρχισε ως μεταγραφικό «θρίλερ» εξελίσσεται σε… φαρσοκωμωδία. Με τα καμώματά του, ο Εμπαπέ υπονομεύει τη φιλοδοξία του να γίνει ο κορυφαίος παίκτης του Κόσμου.