Ο Σεμπαστιάν Παλάσιος έγινε την τελευταία στιγμή η πιο δαπανηρή που έχει πραγματοποιήσει ο Παναθηναϊκός εδώ και αρκετά χρόνια | Rodrigo Valle/Getty Images
Επικαιρότητα

Σούπερ Λιγκ: Το «ταμείο» των θερινών μεταγραφών

Ο Ολυμπιακός δαπάνησε για νέους παίκτες όσα ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ο Αρης, μαζί. Και κάτι παραπάνω. Ηταν μια φτωχή μεταγραφική σεζόν. Οι «Big-5» της λίγκας ξόδεψαν, όλοι μαζί, περίπου 16,5 εκατ. ευρώ. Λιγότερα απ' όσα κόστισε στην Κρίσταλ Πάλας ο 23χρονος γάλλος επιθετικός, Οντσόν Εντουάρ, τον οποίο ο λονδρέζικος σύλλογος απέκτησε από τη Σέλτικ...
Sportscaster

Οταν το ρολόι έδειξε τα τελευταία μεσάνυχτα του Αυγούστου, το μεταγραφικό πάρε – δώσε των ελληνικών συλλόγων έλαβε τέλος. Πλέον, οι ομάδες μπορούν να αποκτήσουν μόνον ελεύθερους ποδοσφαιριστές, έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η τελευταία μεταγραφή αυτού του καλοκαιριού, 12 λεπτά πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, έκανε κρότο. Ηταν η πιο δαπανηρή που έχει πραγματοποιήσει ο Παναθηναϊκός εδώ και αρκετά χρόνια. Οι «πράσινοι» πλήρωσαν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν τον 29χρονο δεξιό εξτρέμ, Σεμπαστιάν Παλάσιος, της Ιντεπεντιέντε, ενώ στον ίδιο τον αργεντινό άσο προσέφεραν ένα από τα πιο ακριβά τους συμβόλαια: 600.000 ευρώ, ετησίως, για τρία χρόνια.

Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη της τελευταίας στιγμής δοκίμασαν και οι οπαδοί του Αρη, αν και ο Μοχανάντ Αλί έρχεται ως δανεικός από την Αλ Ντουχαΐλ του Κατάρ. Ο 21χρονος «στράικερ», με 33 συμμετοχές και 17 γκολ στην εθνική ομάδα του Ιράκ, θεωρείται εξαιρετικό ταλέντο. Σύμφωνα με ιταλικά media, το 2019 είχαν ενδιαφερθεί γι’ αυτόν, η Γιουβέντους, η Μπορούσια Ντόρτμουντ, η Γαλατάσαράι και η Ρέιντζερς. Ο «Μίμι», όπως τον αποκαλούν στη χώρα του, μετράει σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο ακόλουθους στο Instagram.

Ανάμεσα στους νέους παίκτες που θα παρακολουθήσουμε στην εφετινή Σούπερ Λιγκ περιλαμβάνονται αρκετοί με πολύ ενδιαφέροντα «βιογραφικά». Ωστόσο, το ελληνικό πρωτάθλημα έζησε (ακόμα μια) φτωχή μεταγραφική σεζόν. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Αρης -οι «Big-5» της λίγκας- ξόδεψαν, όλοι μαζί, περί τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ. Λιγότερα απ’ όσα κόστισε στην Κρίσταλ Πάλας ο 23χρονος γάλλος επιθετικός, Οντσόν Εντουάρ, τον οποίο ο λονδρέζικος σύλλογος απέκτησε από τη Σέλτικ…

Ο Ολυμπιακός δαπάνησε για την ενίσχυσή του, περίπου, 8,7 εκατομμύρια ευρώ. Οσα οι υπόλοιποι «μεγάλοι» μαζί, και κάτι παραπάνω. Εκανε και την ακριβότερη μεταγραφή αυτού του καλοκαιριού στην Ελλάδα, αγοράζοντας τα δικαιώματα του 24χρονου νιγηριανού εξτρέμ, Χένρι Ονιεκούρου, από τη Μονακό, έναντι 4,5 εκατ. ευρώ. Κι όμως, εκταμίευσε λιγότερα χρήματα απ’ όσα εισέπραξε από τους παίκτες που παραχώρησε: τον Σα (8 εκατ. ευρώ), τον Μεριά (1,5 εκατ.) και τον Κάιπερς (750.000 ευρώ). Εφερε στον Πειραιά μερικούς εξαιρετικούς παίκτες, αλλά ως δανεικούς, ή ελεύθερους: τον Ρόνι Λόπες από τη Σεβίλλη, τον Τικίνιο, που επί τριάμισι χρόνια υπήρξε ο βασικός σέντερ φορ της Πόρτο, τον Τσέχο Τόμας Βατσλίκ, έναν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στο πρόσφατο Euro, και τον Μίχαλ Καρμπόβνικ, ο οποίος στα 20 του χρόνια παίζει στην εθνική ομάδα της Πολωνίας.

Αγόρασε και κάμποσα «λαχεία», με την ελπίδα να διάλεξε σωστά. Με ακριβότερο (1,8 εκατ. ευρώ) τον καμερουνέζο μέσο, Πιέρ Κούντε. Παρότι έμεινε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, δεν έχασε κανένα βασικό του στέλεχος (πλην του Σα), και στη μεσοεπιθετική του γραμμή -θεωρητικά- ενισχύθηκε. Δεν μπορείς να πεις το ίδιο για την άμυνα. Ο Σεμέδο έμοιαζε «τελειωμένη υπόθεση» και πριν μπλέξει με τη Δικαιοσύνη, ενώ χρειαζόταν περισσότερη ποιότητα στις θέσεις των πλάγιων μπακ. Εάν δεν «του βγει» το ταλαντούχο παιδί από την Πολωνία, που μπορεί να παίξει και στα δύο άκρα, τον Ιανουάριο θα… ψάχνεται πάλι.

Ο ΠΑΟΚ προχώρησε σε επτά μεταγραφές, όμως πλήρωσε μόνο για έναν από τους ποδοσφαιριστές που πήρε: 350.000 ευρώ για τον νεαρό Τζίμα από τον Αστέρα Τρίπολης. Οι υπόλοιποι πήγαν στην Τούμπα ως ελεύθεροι (Λούκας Τέιλορ και Ολιβέιρα), ή ως δανεικοί (Κούρτιτς, Σίντκλεϊ, Ακπομ και Μιτρίτσα ως δανεικοί. Ο Γιάσμιν Κούρτιτς και ο Νέλσον Ολιβέιρα έχουν, ήδη, δείξει την αξία τους, ενώ ο 26χρονος Ρουμάνος εξτρέμ, Αλεξάντρου Μίτριτσα, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ρουμάνους παίκτες. Αλλά οι φίλοι του «Δικέφαλου» απογοητεύτηκαν. Περίμεναν κάτι περισσότερο, δεδομένου οτι η ομάδα τους έβαλε στο ταμείο της 19 εκατ. ευρώ από τις παραχωρήσεις του Τζόλη (11 εκατ.), του Γιαννούλη (7,5 εκατ.) και του Περέιρα (500.000 ευρώ). Ιδίως από τότε που ο ΠΑΟΚ ενδιαφέρθηκε για τον Τζιοβίνκο, τον Ιταλό που είναι ο… ποδοσφαιρικός έρωτας του Λουτσέσκου, είχαν την πεποίθηση οτι θα ερχόταν στην Τούμπα ένας μεσοεπιθετικός που θα «έκανε τη διαφορά». Η ΠΑΕ, όμως, δεν τόλμησε την οικονομική υπέρβαση. Προς το παρόν. Γιατί ο Τζιοβίνκο κυκλοφορεί, ακόμη, ελεύθερος.

Τα περισσότερα χρήματα μετά τον Ολυμπιακό τα ξόδεψε η ΑΕΚ: 4.300.000 ευρώ για 12 νέους παίκτες. Με τις αποχωρήσεις να της έχουν αποφέρει πολύ λιγότερα (2 εκατ. ευρώ). Μεταξύ άλλων, απέκτησε τον ελβετό μεσοεπιθετικό, Στίβεν Τσούμπερ, που θαυμάσαμε στο πρόσφατο Euro, τον μαροκινό μέσο, Νουρεντίν Αμραμπατ, που έκανε καριέρα σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης, έναν γκολκίπερ καλύτερο από εκείνους που διέθετε (Τσίτσαν Στάνκοβιτς), ένα υπερσύγχρονο «δεκάρι» (Ντάρκο Γιέφτιτς), έναν αμυντικό μέσο από το γαλλικό πρωτάθλημα (Λε Ταλέκ), κι έφερε πίσω τον Σέρχιο Αραούχο. Εκανε ακριβώς ό,τι έπρεπε, μετά την περσινή απογοητευτική σεζόν, προσθέτοντας στο ρόστερ ποιότητα, αλλά και παίκτες που αναλαμβάνουν ευθύνες μέσα στο παιχνίδι. Μόνο που, καθυστέρησε αρκετά.

Μοιραία, η νέα ΑΕΚ θα πρέπει να μονταριστεί ενώ θα παίζεται το Πρωτάθλημα – και μιλάμε για μία ομάδα που μετά τον σοκαριστικό αποκλεισμό της από τη Βέλεζ, δεν έχει καθόλου υπομονή. Η δουλειά του Βλάνταν Μιλόγεβιτς θα είναι πολύ δύσκολη, γιατί ο χρόνος πιέζει, και οι προσδοκίες εφέτος είναι πολλές. Μια «ανορθογραφία» στις μεταγραφές της ΑΕΚ είναι, ενδεχομένως, οτι, ενώ το ρόστερ γέμισε με κεντρικούς μέσους, τα κενά στα πλάγια της άμυνας δεν καλύφθηκαν πλήρως.

Αργησε και ο Παναθηναϊκός, στις μεταγραφές. Με δύο βασικές επιλογές του, μάλιστα, τον Παλάσιος και τον Βιτάλ, να προέρχονται από την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Από χώρες που οι παίκτες χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αλλά οι επτά προσθήκες που έγιναν, σίγουρα θα ανεβάσουν την ποιότητα του ρόστερ. Επιπλέον, δύο βασικά στελέχη (Κουρμπέλης, Σένκεφελντ) επιστρέφουν από μακροχρόνιους τραυματισμούς. Μοιάζουν με νέες μεταγραφές. Για τους δύο παίκτες για τους οποίους πλήρωσε άλλο σύλλογο, τον Παλάσιος και τον Κώτσιρα, ο Παναθηναϊκός ξόδεψε 1,3 εκατ. ευρώ απ’ όσα εισέπραξε από τις παραχωρήσεις του Εμμανουηλίδη και του Περέα.

Η μεταγραφική ενίσχυση του Αρη, στη θεωρία πάντα, ήταν υψηλών προδιαγραφών. Τουλάχιστον τέσσερις από τους παίκτες που αποκτήθηκαν, είναι ανώτερης «ποιότητας» από εκείνους που η ομάδα της Θεσσαλονίκης διέθετε την περασμένη σεζόν. Ο τσέχος στόπερ, Γιάκουμπ Μπράμπετς, έχει συμμετάσχει σε δύο Euro. Ο 31χρονος διεθνής σενεγαλέζος μέσος, Μπαντού Ντιαγέ, το 2018 είχε υποχρεώσει τη Στόουκ Σίτι να δαπανήσει για χάρη του 15 εκατ. ευρώ. Ο Χουάν Ιτούρμπε, ο 28χρονος παραγουανός εξτρέμ, έχει περάσει από συλλόγους όπως η Πόρτο, η Ελλάς Βερόνα, η Ρόμα (με 22 εκατ. ευρώ), η Μπόρνμουθ και η Τορίνο. Και ο Αμπουμπακάρ Καμαρά, διεθνής επιθετικός από τη Μαυριτανία, στα 26 του έχει προλάβει να παίξει στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Αγγλία. Αν είχε λύσει και το πρόβλημα του τερματοφύλακα…