Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα | Shutterstock
Επικαιρότητα

Spiegel: Γκρίνιες στην ΕΕ για τα “αλμυρά” φύλακτρα στην Τουρκία

Το γερμανικό περιοδικό αποκαλύπτει με έγγραφα ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες διαμαρτύρονται προς τις Βρυξέλλες για τη χρηματοδότηση της Αγκυρας με 6 δισ. ευρώ μέσω της συμφωνίας για το Προσφυγικό
Protagon Team

Την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση εξαπολύει απειλές ενάντια στην ΕΕ, λέγοντας ότι θα πρέπει να της είναι «ευγνώμων που δεν περνούν τρομοκράτες στα εδάφη της», ορισμένα κράτη-μέλη θίγουν το θέμα της απεμπλοκής από τη συμφωνία με την Αγκυρα για το Προσφυγικό. Ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, εκεί δηλαδή όπου καταγράφονται οι περισσότερες αφίξεις προσφύγων.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, στη συμφωνία Βρυξελλών – Αγκυρας, που είχε συναφθεί πριν από δύο χρόνια, προβλέπεται ότι η Τουρκία θα έκλεινε τα σύνορά της, με αντάλλαγμα την εκταμίευση ποσού συνολικού ύψους έξι δισ. ευρώ.

Το ήμισυ του ποσού έχει ήδη χορηγηθεί στην Τουρκία, η οποία καταφέρθηκε ενάντια στην ΕΕ μιλώντας με προκλητικό ύφος για αθέτηση των υποσχέσεων της Ενωσης. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε τον τούρκο πρόεδρο, στην πρόσφατη διάσκεψη της Βάρνας, ότι σύντομα θα διατεθούν και τα υπόλοιπα τρία δισ.

«Η Τουρκία θα πρέπει να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από την Ευρώπη. Σε αυτό συμφωνούν τα ευρωπαϊκά κράτη. Πιο έντονη από ποτέ, ωστόσο, είναι η διαφωνία τους για το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό» αναφέρεται στο Spiegel.

Οπως επισημαίνεται, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης πολλές ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν αμφιβολίες για το αν πρέπει να καταβάλουν το δικό τους τίμημα. Οι δεύτερες σκέψεις των κρατών-μελών γίνονται γνωστές μετά την ενίσχυση της τουρκικής προκλητικότητας και την όλο και πιο εμφανή απομάκρυνση από το κράτος δικαίου.

Εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ που επικαλείται το Spiegel αποκαλύπτουν ότι πολλές χώρες της Eνωσης έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τη σχεδιαζόμενη χρηματοδότηση της Τουρκίας.
«Σε κοινή τους επιστολή προς την Κομισιόν, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Δανία και Φινλανδία απαίτησαν τα υπόλοιπα τρία δισεκατομμύρια να πληρωθούν εξ ολοκλήρου από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάτι που ο Γιούνκερ απέρριψε» τονίζει το περιοδικό.

Σύμφωνα με το Spiegel, διατυπώνονται ακόμη διαμαρτυρίες για την έλλειψη διαφάνειας στη διάθεση των κονδυλίων.