Την τακτική του «σκληρού ροκ» επέλεξε -όπως ήταν αναμενόμενο- ο Αλέξης Τσίπρας στην επίθεσή του κατά του Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη και ζητώντας εκ νέου την άρση (αποχαρακτηρισμό) του απορρήτου, επικαλούμενος μάλιστα μεταξύ άλλων τις σχετικές δηλώσεις Σαμαρά – Καραμανλή.
«Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμιση μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εντάσσοντας στην επιχειρηματολογία του τις τοποθετήσεις των πρώην Πρωθυπουργών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά πρόσθεσε:
«Αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ είναι ότι ακόμη και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί λένε ότι η επίκληση του απορρήτου επιβαρύνει την δημοκρατία και την παράταξή σας. Οι σταγόνες που δέχεστε δεν είναι από την βροχή αλλά από την παράταξή σας».
Απευθύνοντας στη συνέχεια μία σειρά από ερωτήματα στον Πρωθυπουργό («Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ; Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα; Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος αρνήθηκε να ζητήσει τη συνδρομή της ΑΔΑΕ προκειμένου να διεξαχθεί έλεγχος στους παρόχους για το αν υπουργοί σας έχουν τεθεί σε παρακολούθηση;»), ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι επιχειρεί να εμποδίσει με κάθε τρόπο την αλήθεια να βγει στο φως.
«Εγώ υιοθετώ αυτά που είπαν οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς για τις υποκλοπές. Αν όπως λέτε είστε αθώος: Αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν όσοι το επικαλέστηκαν στην εξεταστική επιτροπή για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.
»Αν είστε αθώος: Συνδράμετε στο έργο της ΑΔΑΕ, ώστε να μάθουμε αν υπήρξαν διατάξεις για τη παρακολούθηση από την ΕΥΠ όλων αυτών των προσώπων που φέρονται ως στόχοι.
»Δώστε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων που είχαν αποσπαστεί από το γραφείο σας για να χειρίζονται το παράνομο λογισμικό για λογαριασμό της ΕΥΠ.
»Ψηφίστε τροπολογία που να επαναφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ των προσώπων που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση.
»Ιδού λοιπόν η Ρόδος. Θα το κάνετε;», έριξε το γάντι στον Πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υιοθετώντας -για μία ακόμη φορά- πλήρως τα δημοσιεύματα περί παρακολούθησης κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης αλλά και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Κωνσταντίνου Φλώρου, προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν υπάρχει περίπτωση να παρακολουθείτο ο στρατηγός Φλώρος:
«Παρακολουθούσε η ΕΥΠ με νόμιμη επισύνδεση, πέραν του κου Ανδρουλάκη και άλλα πολιτικά πρόσωπα; Ναι ή όχι; Παρακολουθούσε η ΕΥΠ υπουργούς και μέλη της κυβέρνησης ; Παρακολουθούσε και άλλους ευρωβουλευτές; Τον κ. Κύρτσο, την κυρία Καϊλή; Παρακολουθούσε τους επικεφαλής των εξοπλισμών; Παρακολουθούσε τους Αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων; Χρωστάτε μια καθαρή απάντηση σ’ αυτό», είπε κάνοντας σπέκουλα ακόμη και με τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας για να επιμείνει:
«Το ερώτημά μου είναι σαφές. Σας το επαναλαμβάνω: Υπάρχει περίπτωση η ΕΥΠ, όπως έκανε με τον Ανδρουλάκη -που παραδεχτήκατε ότι ήταν νόμιμο αλλά ήταν λάθος και αν το γνωρίζατε, δεν θα το επιτρέπατε- να παρακολουθούσε και τον κ. Χατζηδάκη; Υπάρχει περίπτωση να παρακολουθούσε τον κ. Φλώρο;».
«Ελπίζω να λέτε όχι. Αν είναι όχι, δεσμευτείτε εδώ, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας και του ελληνικού λαού, ότι σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι ψεύδεστε, θα αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα παραιτηθείτε. Δεν θα μείνετε ούτε μία μέρα, αν αποδειχθεί το αντίθετο. Μετά από μια τέτοια εκτροπή. Δεσμευτείτε καθαρά. Ζητώ το αυτονόητο. Οτι αν αποδειχτεί το αντίθετο δε θα καθίσετε ούτε μια ώρα στη θέση του Πρωθυπουργού της χώρας», είπε από το βήμα της Βουλής.
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στα παραπάνω ερωτήματα και κατά τη δευτερολογία του. Εξέφρασε μάλιστα «βαθύτατη ανησυχία» για το γεγονός ότι έθεσε «ένα κρίσιμο ερώτημα στον Πρωθυπουργό -αν παρακολουθούνταν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων-, αλλά φρόντισε να μην απαντήσει και να εξέλθει της αίθουσας». «Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν παίζουμε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε, ίσως φοβήθηκε γιατί του έθεσα το ερώτημα περί παραίτησης», σημείωσε ο ίδιος.