Το ότι αυτή η καραντίνα δεν είναι σαν την πρώτη άρχισαν να καταλαβαίνουν στην κυβέρνηση. Το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι» που επιτυχώς είχε περάσει στους πολίτες την περασμένη άνοιξη, αυτή τη φορά δεν έφτασε ποτέ στους δέκτες –αλλά και δεν το εξέπεμψαν ούτε οι αρμόδιοι, οι οποίοι αρκέστηκαν τις τελευταίες ημέρες στο να βομβαρδίζουν τους πολίτες με νέους κανόνες και νέους περιορισμούς, που συχνά ο ένας αναιρούσε τον προηγούμενο (από την απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα που ακυρώθηκε, μέχρι τις εγκυκλίους και τα αλλεπάλληλα ΦΕΚ και τα σουπερμάρκετ που τελικά δεν άνοιξαν αυτήν την Κυριακή, αλλά θα ανοίξουν τις επόμενες).
Ετσι, η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά στο φαινόμενο η Δευτέρα να ξημερώσει με μποτιλιαρίσματα, με την κίνηση στην Αττική να είναι τουλάχιστον κατά 35% αυξημένη σε σύγκριση με το lockdown του περασμένου Μαρτίου και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να… παραπονιέται ότι το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν 1 εκατ. SMS στο 13033 για βόλτα κατοικίδιου και σωματική άσκηση.
Χαρακτηριστικά της αμηχανίας του κυβερνητικού μηχανισμού απέναντι στη μη… συμμόρφωση αυτή τη φορά των πολιτών στο πρωθυπουργικό κάλεσμα για cocooning, ήταν τα όσα δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος ενώ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει όριο στις μετακινήσεις με SMS, είπε ότι αν το σύστημα δει πολλές μετακινήσεις, «θα σας κόψει». Είτε το ένα μπορεί να ισχύει είτε το άλλο, αλλά αυτά είπε ο κ. Σταμπουλίδης.
Οπως αποκάλυψε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τα SMS στο 13033 μπορεί να μην έχουν συγκεκριμένο όριο, ωστόσο το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων που στέλνουν γραπτό μήνυμα για πολλές μετακινήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σύστημα μπορεί να πει «όχι» και να «αρνηθεί» την έξοδο στον αποστολέα.
Από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πάντως, διευκρίνισαν ότι το 13033 λειτουργεί όπως και την άνοιξη, δηλαδή κανένα στοιχείο των μηνυμάτων δεν καταχωρείται, ούτε καν ανωνυμοποιημένο. Το μόνο που μετριέται είναι το πλήθος των μηνυμάτων.
Ο κ. Σταμπουλίδης βέβαια ήταν περισσότερο βέβαιος: σε περίπτωση που κάποιος πολίτης στείλει μήνυμα στο 13033 και δεν λάβει απάντηση, τότε πριν βγει από το σπίτι του, θα πρέπει να ξαναστείλει μήνυμα μέχρι να λάβει απάντηση. Το να μη λάβει απάντηση, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως εκείνη την ώρα, στη συγκεκριμένη περιοχή, υπάρχουν πολλά μηνύματα, είπε.
Μιλώντας για το ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται και ποιες όχι, ο κ. Σταμπουλίδης καταρχάς ξεκαθάρισε ότι δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, πέραν των δικαιολογιών που έχουν προβλεφθεί (μόνιμη εργασία, κατοικία και αγροτικές εργασίες).
Ειδικότερα για την εξαίρεση της περίπτωσης για αγροτική εργασία, διευκρίνισε ότι μπορεί κανείς να μεταβεί σε άλλο νομό, έστω κι αν οι καλλιέργειες δεν είναι στο όνομά του, με υπεύθυνη δήλωση ότι πάει να βοηθήσει συγγενή σε αγροτικές εργασίες.
Ωστόσο είναι απαραίτητο να έχει στο κινητό του τηλέφωνο την απάντηση από το 13033 για να μπορέσει να μετακινηθεί, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμο.
Μετακίνηση για εργασία: δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση μετακίνησης εργαζομένου χωρίς βεβαίωση εργοδότη σήμερα. Όμως οι εργοδοσίες είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν τις σχετικές βεβαιώσεις ισχύος 15 ημερών και ο εργαζόμενος να τις φέρει σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή.
Μετακινήσεις ελεύθερων επαγγελματιών: γίνονται με τη σχετική βεβαίωση από την ΕΡΓΑΝΗ.
Βεβαίωση σε δημόσια ραντεβού: γίνεται μόνο με ραντεβού και το σχετικό μήνυμα. Δεν ζητείται βεβαίωση από την υπηρεσία.
Μετακινήσεις παιδιών στο σχολείο: Από τους γονείς γίνονται με τη σχετική βεβαίωση από το σχολείο, στην οποία και αναγράφεται το όνομα των γονέων και με την αποστολή του σχετικού μηνύματος. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να πάρουν τα αδέλφια τους από το σχολείο, επίσης με την αποστολή του σχετικού μηνύματος.
Ερωτηθείς για τη διάθεση ελάτων και χριστουγεννιάτικων ειδών, είπε ότι «με το e-shop λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις», τονίζοντας ότι η αγορά έχει κλείσει για συγκεκριμένο λόγο.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι μετακινήσεις γίνονται για συγκεκριμένους σκοπούς, όλες οι άλλες μετακινήσεις είναι σε περιορισμό», τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και κατέληξε λέγοντας ότ, «ο καθένας έχει την ευθύνη του, δεν θέλουμε να δούμε εικόνες από άλλες χώρες, είναι προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί, η κυβέρνηση και οι πολίτες μαζί».