Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ουσιαστικός νικητής της εκλογικής βραδιάς των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ | REUTERS/Mike Blake
Επικαιρότητα

«Σούπερ Τρίτη»: Σημαντικές νίκες για τον Μπάιντεν, κατά μέτωπο πλέον η μάχη με τον Σάντερς

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σάρωσε στον αμερικανικό Νότο, επικράτησε με άνεση σε εννέα από τις 14 Πολιτείες που ψήφισαν για το χρίσμα των Δημοκρατικών και εδραίωσε την παρουσία του στη μάχη, χωρίς πάντως να καταφέρει να βγάλει εκτός κούρσας τον ριζοσπάστη γερουσιαστή από το Βερμόντ
Protagon Team

Μία βραδιά που εδραίωσε την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών ήταν αυτή της «Σούπερ Τρίτης» στις ΗΠΑ, κατά την οποία οι εκλογείς σε 14 Πολιτείες ψήφισαν για τον άνθρωπο που θα εκπροσωπήσει το Δημοκρατικό Κόμμα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος, ξεκάθαρα ενισχυμένος από την αποχώρηση των Μπούτιτζιτζ και Κλόμπουτσαρ και από την εμφατική νίκη του στη Νότια Καρολίνα το περασμένο Σάββατο, κέρδισε εννέα από τις 14 αναμετρήσεις και είναι πλέον κυρίαρχη δύναμη σε μια κούρσα που παρ’ όλα αυτά παραμένει ανοιχτή.

Εξάλλου και ο αντίπαλός του, ο Μπέρνι Σάντερς, σε συνδυασμό με τις σαφώς καλύτερες επιδόσεις του στις ως τώρα αναμετρήσεις, κατάφερε να παραμείνει ως διακριτός δεύτερος πόλος στην κούρσα –κέρδισε, άλλωστε, την πολυπληθή Καλιφόρνια.

«H άνοδος του Μπάιντεν επαναπροσδιορίζει τη μάχη», παρατήρησε στην ανάλυσή του το Politico, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι την Παρασκευή ο πρώην αντιπρόεδρος ηγείτο μιας απογοητευτικής εκστρατείας, έχοντας χάσει κατά κράτος στις τρεις πρώτες αναμετρήσεις, και έμοιαζε χαμένος. Τώρα όμως τίθεται επικεφαλής, έχοντας «σκουπίσει» τον αμερικανικό Νότο, έχοντας κερδίσει –μεταξύ άλλων– και το Τέξας και εμφανιζόμενος ως η «λογική» λύση ενάντια στον Τραμπ.

Ο τρίτος παράγοντας της «Σούπερ Τρίτης» ήταν ο μεγιστάνας Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος για πρώτη φορά δοκιμάστηκε σε κάλπη, αλλά δεν κατάφερε κάτι σημαντικό. Πλασαρίστηκε τρίτος στους… τέσσερις στις περισσότερες Πολιτείες, σε μια εκλογική διαδικασία που, αν μη τι άλλο, απέδειξε ότι το χρήμα και η καταιγιστική διαφήμιση δεν μπορεί να «αγοράσει» κομματικές ψήφους. Για τις άλλες ψήφους, αυτές των προεδρικών εκλογών, είναι μια άλλη, εντελώς διαφορετική, συζήτηση…

Η «Σούπερ Τρίτη» δίνει 1.338 εκλέκτορες για το συνέδριο του κόμματος που θα γίνει το καλοκαίρι. Τα πρώτα αποτελέσματα έδιναν στον Μπάιντεν 264, στον Σάντερς 190, στη Γουόρεν 16 και τον Μπλούμπεργκ 11.

Συνολικά, με όλες τις ως τώρα αναμετρήσεις, έχουν: Μπάιντεν 317, Σάντερς 250, Γουόρεν 24 και Μπλούμπεργκ 11.

Σε κάθε περίπτωση, η μάχη για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών παίρνει πλέον ιδεολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά: με τον κεντρώο Μπάιντεν ή τον περισσότερο ριζοσπάστη Σάντερς; Με τους νέους όπως ο Σάντερς ή με τους μεγαλύτερους και τους Αφροαμερικανούς όπως ο Μπάιντεν;

Τα αποτελέσματα

Ο Τζο Μπάιντεν επικράτησε στην Αλαμπάμα, τη Βιρτζίνια και τη Βόρεια Καρολίνα, την τρίτη σημαντικότερη από τις 14 Πολιτείες που ψήφισαν τη «Σούπερ Τρίτη» σε όρους αριθμού αντιπροσώπων. Κέρδισε ακόμη την Οκλαχόμα, το Τέξας, το Αρκανσο, τη Μινεσότα και το Τενεσί.

Πολύ σημαντική η νίκη του και στη Μασαχουσέτη, Πολιτεία στην οποία εκλέγεται η Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Η Βιρτζίνια και η Βόρεια Καρολίνα ήταν κρίσιμης σημασίας, γράφει το BBC, γιατί είναι και οι δύο Πολιτείες που υποστηρίζουν πότε Δημοκρατικούς και πότε Ρεπουμπλικανούς (swing states) στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Αντιθέτως, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς επιβλήθηκε άνετα στο Βερμόντ, όπου και εκλέγεται, στη Γιούτα και στο Κολοράντο. Πολύ σημαντική ήταν όμως η νίκη του στην Καλιφόρνια, την πολυπληθέστερη Πολιτεία των ΗΠΑ.

Αναλυτικά ανά Πολιτεία (λόγω των μικρότερων υποψηφίων, όπως της Τάλσι Γκάμπαρντ, που συγκεντρώνουν μέχρι 1%, τα ποσοστά δεν αθροίζουν 100%)

Αλαμπάμα
Σάντερς 16,6% Μπάιντεν 63,2% Μπλούμπεργκ 11,6% Γουόρεν 5,8%

Αρκανσο
Σάντερς 22,4% Μπάιντεν 40,4% Μπλούμπεργκ 16,8% Γουόρεν 10%

Βερμόντ
Σάντερς 50,7% Μπάιντεν 22% Μπλούμπεργκ 9,4% Γουόρεν 12,6%

Βιρτζίνια
Σάντερς 21,3% Μπάιντεν 53,3% Μπλούμπεργκ 9,7% Γουόρεν 10,8%

Βόρεια Καρολίνα
Σάντερς 24,1% Μπάιντεν 42,8% Μπλούμπεργκ 13% Γουόρεν 10,6%

Γιούτα
Σάντερς 34,6% Μπάιντεν 17% Μπλούμπεργκ 16,9% Γουόρεν 15,4%

Καλιφόρνια
Σάντερς 30,8% Μπάιντεν 21,7% Μπλούμπεργκ 16,4% Γουόρεν 14,2%

Κολοράντο
Σάντερς 36,1% Μπάιντεν 23,2% Μπλούμπεργκ 21% Γουόρεν 17,2%

Μασαχουσέτη
Σάντερς 26,6% Μπάιντεν 33,7% Μπλούμπεργκ 11,7% Γουόρεν 21,2%

Μέιν
Σάντερς 32% Μπάιντεν 33,9% Μπλούμπεργκ 11,9% Γουόρεν 16%

Μινεσότα
Σάντερς 29,9% Μπάιντεν 38,6% Μπλούμπεργκ 8,3% Γουόρεν 15,4%

Οκλαχόμα
Σάντερς 25,4% Μπάιντεν 38,7% Μπλούμπεργκ 13,9% Γουόρεν 13,4%

Τενεσί
Σάντερς 24,7% Μπάιντεν 41,5% Μπλούμπεργκ 15,9 Γουόρεν 10,1%

Τέξας
Σάντερς 29,8% Μπάιντεν 33,6% Μπλούμπεργκ 14,9% Γουόρεν 11,5%

Ανευ σημασίας για την κούρσα η νίκη του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Μπλούμπεργκ στην Αμερικανική Σαμόα. Ξεπέρασε μάλιστα την Τούλσι Γκάμπαρντ, η οποία κατάγεται από τη συγκεκριμένη περιοχή και είναι η μοναδική εκπρόσωπος των φυλετικών μειονοτήτων στις ΗΠΑ που συνεχίζει να συμμετέχει στην κούρσα με πρακτικά μηδενικές ελπίδες.

Ενδιαφέρον είναι ότι και πάλι ο Μπάιντεν φάνηκε να σαρώνει μεταξύ των Αφροαμερικανών. Δημοσκοπήσεις εξόδου έδειξαν ότι εξασφαλίζει το 72% των ψήφων Αφροαμερικανών στην Αλαμπάμα, το 71% στη Βιρτζίνια, το 63% στη Βόρεια Καρολίνα και το 62% στο Τενεσί.

Για μια «καλή βραδιά» που πάει να γίνει «ακόμη καλύτερη» μίλησε ο Τζο Μπάιντεν, σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στις εσωκομματικές διαδικασίες των Δημοκρατικών. «Δεν τη λένε Σούπερ Τρίτη χωρίς λόγο», είπε με εμφανή ικανοποίηση ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στο Λος Αντζελες. «Είμαι εδώ για να σας αναφέρω ότι είμαστε πάρα πολύ ζωντανοί. Αυτή η εκστρατεία θα στείλει τον Ντόναλντ Τραμπ στο σπίτι του», πρόσθεσε.

Νικητής και ο –μοναδικός υποψήφιος– Τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι κέρδισε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες που διεξήχθησαν χθες, αποτέλεσμα που δεν εξέπληξε κανένα, καθώς δεν είχε αντίπαλο.

Μέσω Twitter ο Τραμπ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους ψηφοφόρους του στο Βερμόντ, στη Βόρεια Καρολίνα, στην Αλαμπάμα, στην Οκλαχόμα, στη Μασαχουσέτη, στο Τενεσί και στο Μέιν. Σε ορισμένες Πολιτείες, όπως η Βιρτζίνια, η παράταξη αποφάσισε να μη διεξαχθούν καν ψηφοφορίες, καθώς ήταν αδιαμφισβήτητο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κέρδιζε και εξάλλου δεν είχε υπάρξει καμία σοβαρή υποψηφιότητα εναντίον του.