O Μίλτος Τεντόγλου στην προσπάθειά του στα προκριματικά | REUTERS/Murad Sezer
Επικαιρότητα

«Σούπερ» Τεντόγλου… 24 ώρες το 24ωρο

Δεν το μπορεί το πρωινό ξύπνημα - το έχει παραδεχθεί. Αλλά, ακόμη και νυσταγμένος, ο Μίλτος Τεντόγλου τη δουλειά του θα την κάνει. Την Κυριακή (5/3) έχει ραντεβού με την Ιστορία. Πιθανότατα, δεν θα είναι ο μόνος έλληνας αθλητής που θα επιστρέψει από την Κωνσταντινούπολη με ένα μετάλλιο. - Στον τελικό και η Κατερίνα Στεφανίδη
Sportscaster

Εκείνοι που τον παρακολουθούν πολύ καιρό, το ξέρουν καλά: στο dressing code του Μίλτου Τεντόγλου, το κολάν σημαίνει χαλαρότητα. Κατά την προσφιλή του συνήθεια ο 24χρονος υπεραθλητής του μήκους εμφανίστηκε στον προκριματικό της Παρασκευής, στην «Ατακόι Αρένα» της Κωνσταντινούπολης, για να πάρει την πρόκριση στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου με ένα, μόνο, άλμα. Αλλά το… κομπιούτερ που έχει στο μυαλό του, και προγραμματίζει τις επιδόσεις του, έπεσε τέσσερα εκατοστά έξω. Πήδησε στα 7,91 μέτρα, ενώ το όριο πρόκρισης ήταν τα 7,95μ. Η γκριμάτσα του προς τον προπονητή του «τα έλεγε όλα».

Ο Γιώργος Πομάσκι τον προέτρεψε να σταματήσει, όπως αποκάλυψε αργότερα ο Μίλτος στη «μεικτή ζώνη», στο gazzetta.gr. «Με 7,91μ. περνάς στον τελικό και στους Ολυμπιακούς Αγώνες», του είπε. Εκείνος, όμως, επέμεινε να επιχειρήσει ακόμη ένα άλμα. «Ηθελα να τεστάρω λίγο την πίστα, τη βαλβίδα». Στη δεύτερη -και τελευταία του- προσπάθεια πέρασε τα 8 μέτρα (8,03μ.). Εκανε thumbs-up στον Πομάσκι, για να του δείξει πως αυτό το άλμα τού ήταν αρκετό (μόλις τέσσερις άλτες έπιασαν το όριο), και αποχώρησε.

Δεν τα πηγαίνει καλά με το πρωινό ξύπνημα -ποτέ δεν το έκρυψε- και στο πρώτο του άλμα το ρολόι έδειχνε 09:15 (08:15 Ελλάδας). Οταν στάθηκε μπροστά στους απεσταλμένους των ελληνικών media, ήταν φανερά νυσταγμένος. Ανυπομονούσε να επιστρέψει στο ξενοδοχείο για να συνεχίσει τον ύπνο του. «Το κεφάλι μου είναι κάπως βαρύ, αυτό που ξυπνάς, αλλά νυστάζεις. Δεν είμαι και τόσο καλά. Πόσο να πηδήσεις έτσι;», παραπονέθηκε. Ευτυχώς που ο τελικός του, την Κυριακή, είναι προγραμματισμένος για τις 09:12 Ελλάδας, δηλαδή μια ώρα αργότερα.

Ο Τεντόγλου είναι το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Είναι ανίκητος μέσα στο 2023, κατέχει την καλύτερη εφετινή επίδοση στον Κόσμο (8,41μ.) και είναι ο μόνος που πηδάει με άνεση πέρα από τα 8 μέτρα – εφέτος έχει κάνει τέσσερα άλματα πάνω από τα 8,30μ. Επιπλέον, τις καλύτερες επιδόσεις του τις φυλάει, πάντα, για τους σημαντικούς αγώνες.

«Οπως τα βλέπω τα πράγματα, και μπορώ να το πω από τώρα, 8,30μ. και λίγο παραπάνω μπορώ να πηδήσω – δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν ξέρω αν θα είναι αρκετό, γιατί είδα ότι ο Μόντλερ έκανε ένα καλό άλμα, ένα καλό ακυράκι», δήλωσε στο Sportsfeed. Αλλά ο Μίλτος συνηθίζει να κάνει περισσότερα από όσα υπόσχεται. Στις μονομαχίες του με τον Σουηδό (Τομπάιας Μόντλερ), τον μόνο αντίπαλο που μπορεί να τον απειλήσει, τον έχει νικήσει 26 φορές, και έχει χάσει από αυτόν μόλις 6. Πέντε, για την ακρίβεια, αν δεν προσμετρήσουμε και την ακύρωσή του λόγω ακαταλληλότητας του παπουτσιού του.

Την Κυριακή (5/3) ο Τεντόγλου έχει ραντεβού με την Ιστορία. Αν κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, θα γίνει ο πρώτος ευρωπαίος άλτης του μήκους με τρεις διαδοχικές πρωτιές στη διοργάνωση. Ας το πουν και στον τηλεσκηνοθέτη, να έχει το νου του. Γιατί τα σημερινά άλματα του πρωταθλητή μας από τα Γρεβενά, τα «έχασε» και τα δυο. Το δεύτερο δεν το είδαμε, ούτε σε μαγνητοσκόπηση.

Στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κλειστού στίβου η Ελλάδα μετράει 7 χρυσά μετάλλια, 15 αργυρά και 12 χάλκινα. Στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις η ελληνική αποστολή έχει επιστρέψει στην Αθήνα με «χρυσό», όμως ποτέ με δυο «χρυσά» στην ίδια διοργάνωση. Ισως, η στιγμή που θα συμβεί αυτό, να μην είναι πολύ μακριά.

Η Κατερίνα Στεφανίδη εμφανίστηκε σήμερα σε μεγάλη διοργάνωση κλειστού στίβου έπειτα από απουσία τεσσάρων ετών. Την προηγούμενη φορά, το 2019, είχε καταλάβει την 4η θέση. Πέρασε δύσκολες μέρες, όμως τώρα νιώθει καλά. Το αργυρό μετάλλιο που κέρδισε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου πέρυσι στο Μόναχο, ήταν η αφετηρία μιας επανεκκίνησης. Παρά τα όποια προβλήματα, όπως είναι η προσαρμογή της στα νέας τεχνολογίας κοντάρια, και παρά τα 33 της χρόνια, όπου και όποτε αγωνίζεται, παραμένει φαβορί για μια θέση στο βάθρο.

Στον σημερινό προκριματικό χρειάστηκε μόνο δύο έγκυρα άλματα για να κλείσει θέση στον τελικό. Πέρασε τα 4,45μ. με τη δεύτερη προσπάθεια και, στη συνέχεια, τα 4,55μ. με την πρώτη. Η κορυφαία εφετινή της επίδοση είναι τα 4,62μ., όμως στους μεγάλους αγώνες παρουσιάζεται πάντα πιο δυνατή, όπως ο Τεντόγλου. Στον τελικό του επί κοντώ, που θα διεξαχθεί στις 18:05 (Ελλάδας) του Σαββάτου, θα είναι η πιο έμπειρη φιναλίστ, μαζί με την Τίνα Σούτεϊγ από τη Σλοβενία. Για να ανέβει στο βάθρο, εκτιμάται ότι θα πρέπει να φτάσει πάνω από τα 4,65μ.

Πολύ καλά αποδίδει στα μεγάλα ραντεβού και ο Εμμανουήλ Καραλής -θυμηθείτε την 4η θέση που κατέλαβε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο-και ο κλειστός στίβος «του πάει». Θα τον παρακολουθήσουμε στον σαββατιάτικο προκριματικό στις 08:04 (Ελλάδας). Το «θηρίο» του αγωνίσματος, Μόντο Ντουπλάντις, απουσιάζει, και αυτό σημαίνει ότι, από τους αθλητές που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, καλύτερη επίδοση από τα 5,86μ. του έλληνα πρωταθλητή έχουν μόνο, ο Ολλανδός Μένο Βλουν (5,91μ.) και ο Νορβηγός Σόντρε Γκούτορμσεν (5,90μ. σε υψόμετρο). Εδώ τα μετάλλια αναμένεται να κριθούν στα 5,80μ.- 5,85μ.

Η Νικόλ Κυριακοπούλου, δυστυχώς, δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του επί κοντώ Γυναικών. Τα καλά νέα ήρθαν από τον Δημήτρη Τσιάμη. Ο,τι κι αν συμβεί στον αποψινό (19:35) τελικό του τριπλούν, ο έλληνας πρωταθλητής έγραψε ιστορία. Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία (41 ετών και 52 ημερών) αθλητής αυτού του αγωνίσματος, που θα εμφανιστεί σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου.