Ηρακλής 1908 και Νίκη Βόλου σε ένα 0-0 που λίγη σημασία έχει - ήταν μια ευκαιρία σε δύο ιστορικούς συλλόγους να ξαναβρεθούν αντίπαλοι σε εθνική κατηγορία | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Σούπερ Λιγκ 2, ένα… σουρεαλιστικό πρωτάθλημα

Επειτα από μια αναδιάρθρωση κατηγοριών «στο πόδι», ένα γραφειοκρατικό γαϊτανάκι για γέλια και για κλάματα, έξι αναβολές και δύο κληρώσεις, η Σούπερ Λιγκ 2 έγινε το πρώτο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στην Ευρώπη που άρχισε Νοέμβρη μήνα. Με 34 ομάδες, που μπορεί να γίνουν 36, αλλά στην πορεία να μειωθούν. Και με δεκάδες ματς που προσφέρονται για στοιχηματικές «ομορφιές»
Sportscaster

Η ιδέα του Λευτέρη Αυγενάκη ήταν απ’ αυτές που δεν μπορεί να συλλάβει εύκολα ο κοινός νους. Συγχώνευση της Σούπερ Λιγκ 2 με τη Φούτμπολ Λιγκ. Επαγγελματικές, ημιεπαγγελματικές και ερασιτεχνικές ομάδες στο ίδιο… τσουβάλι, δηλαδή. Ενα πρωτάθλημα κοινό για συλλόγους που μέχρι πρότινος πρωταγωνιστούσαν στη «μεγάλη κατηγορία», και για σωματεία στα οποία παίκτες και παράγοντες που δεν τους αρέσει το ψάρεμα, κάνουν το χόμπι τους. Κόντρα στη λογική, αλλά και στις (ακριβοπληρωμένες) έρευνες των ειδικών, οι οποίες είχαν καταδείξει την ανάγκη μιας «σφικτής» Β’ Εθνικής.

Η περυσινή, των 12 ομάδων, μας είχε προσφέρει μια συναρπαστική σεζόν, με έντονο ανταγωνισμό, αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα των παιχνιδιών, ανατροπές και αγωνία μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Ηταν πιο ενδιαφέρουσα, ακόμη και από τη Σούπερ Λιγκ 1. Εφέτος, όμως, επιστρέψαμε στα παλιά: στην εποχή του Βορείου και του Νοτίου ομίλου. Για την ακρίβεια, θα ζήσουμε την πιο… extra large εκδοχή της.

Τριάντα τέσσερις ομάδες, που μπορεί να γίνουν 36, αλλά στην πορεία να μειωθούν. Επειδή ο έλεγχος του Πόθεν Εσχες, που προβλέπει ο νόμος Αυγενάκη για τις ΠΑΕ, όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά ούτε, καν, έχει αρχίσει. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, πόσες από αυτές θα καταφέρουν να φτάσουν ώς το τέρμα. Τριάντα τέσσερις (ή 36) ομάδες, από τις οποίες κάποιες είναι επαγγελματικές και κατ’ ουσίαν, ενώ άλλες μόνο στους τύπους. Θα γίνουν «σάκος του μποξ» για τις υπόλοιπες, όμως δεν τις νοιάζει. Αρκεί να εισπράξουν το μερίδιό τους από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (η σχετική σύμβαση με την ΕΡΤ δεν έχει υπογραφεί, ακόμη…).

Παρά τον υπερπληθυσμό της νέας Σούπερ Λιγκ 2, η προκήρυξη προβλέπει ότι στο τέλος του τουρνουά μόνο μια ομάδα θα κερδίσει τον απευθείας προβιβασμό της στη Σούπερ Λιγκ 1. Ο υφυπουργός Αθλητισμού άφησε τα όργανα του ποδοσφαίρου να αποφασίσουν μόνα τους για τις «λεπτομέρειες» του σχεδίου του και, όπως ήταν φυσικό, οι ΠΑΕ της μεγάλης Σούπερ Λιγκ δεν φάνηκαν πολύ γενναιόδωρες με εκείνες της μικρής Σούπερ Λιγκ. Ετσι, οι δύο ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη θέση κάθε ομίλου, θα αναμετρηθούν σε αγώνα μπαράζ. Οποια νικήσει, του χρόνου θα παίζει στα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ηττημένη θα αντιμετωπίσει την προτελευταία της Σούπερ Λιγκ 1, σε μια δεύτερη ευκαιρία να κερδίσει την άνοδο. Εάν δεν τα καταφέρει, θα είναι πρωταθλήτρια (του ομίλου της) χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα. Απίστευτο, κι όμως… ελληνικό.

Η ΑΕΛ, η Ξάνθη, ο Λεβαδειακός και άλλες δυο τρεις ομάδες θα παλέψουν για τον προβιβασμό τους. Ο Αστέρας Βλαχιώτη, η Ζάκυνθος, ο Ηρόδοτος, η Επισκοπή, η Κηφισιά, ο Θεσπρωτός, ο Αλμωπός Αριδαίας και η Καβάλα, για να μην υποβιβαστούν. Ολες η υπόλοιπες, δηλαδή η πλειονότητα, ούτε θα ελπίζουν σε κάτι, ούτε θα φοβούνται τίποτα. Τα παιχνίδια τους θα είναι τόσο σημαντικά, όσο τα φιλικά προετοιμασίας. Τα πολλά αδιάφορα ματς θα πληγώσουν την αξιοπιστία του πρωταθλήματος, θα μειώσουν το ενδιαφέρον του, και θα αποτελέσουν το ιδανικό περιβάλλον για στοιχηματικές πονηριές. Στην καλύτερη περίπτωση, για φήμες και «ψιθύρους». Ο VAR, που θα μπορούσε να προστατεύσει τους διαιτητές από την καχυποψία, θα απουσιάζει.

Στο νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 εμφανίζονται για πρώτη φορά οι δεύτερες ομάδες των τεσσάρων λαοφιλέστερων συλλόγων της χώρας (Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ). Σύμφωνα με την προκήρυξη, αυτές οι τέσσερις ομάδες δεν έχουν το δικαίωμα να προβιβαστούν στη Σούπερ Λιγκ 1. Αλλά ούτε και θα κινδυνεύσουν να υποβιβαστούν. Η χρησιμότητά τους (υποτίθεται πως) είναι η ανάδειξη νέων ταλέντων, όμως το ντέρμπι Ολυμπιακού Β’ – ΠΑΟΚ Β’ στην Καλλιθέα επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί φοβούνταν: ότι αυτή η καινοτομία θα «μολύνει» τη Σούπερ Λιγκ 2 με οπαδικό μίσος και φανατισμό. Στον αγωνιστικό χώρο είδαμε πολύ «ξύλο» και λίγο ποδόσφαιρο, ενώ στις εξέδρες η ατμόσφαιρα ήταν «τοξική».

Επειτα από πολλά ευτράπελα με τις αδειοδοτήσεις των ΠΑΕ, έξι αναβολές και δύο κληρώσεις, η νέα Σούπερ Λιγκ 2 έγινε το πρώτο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στην Ευρώπη που άρχισε Νοέμβρη μήνα – το περασμένο Σάββατο. Η επιτυχία του είναι εξαιρετικά αμφίβολη, όμως θα δώσει την ευκαιρία σε ιστορικούς συλλόγους του ελληνικού ποδοσφαίρου που έχασαν το δρόμο τους να ξαναβρεθούν αντίπαλοι στις εθνικές κατηγορίες. Ανάμεσά τους, ο Ηρακλής, η Καλαμάτα, η Βέροια, ο Πιερικός, το Αιγάλεω, ο Πανσερραϊκός, ο Απόλλων Πόντου, η Νίκη Βόλου και ο Ολυμπιακός Βόλου.