Σούνακ και Μασκ συζητούν στο Λονδίνο | Kirsty Wigglesworth/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Σούνακ και Μασκ κουβεντιάζουν για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης

Οι δύο τους συναντήθηκαν σε μια πρώην βασιλική κατοικία κοντά στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ. Ο Σούνακ «πήρε συνέντευξη» από τον Μασκ, κάνοντάς του πολλές ερωτήσεις για τους πιθανούς κινδύνους της ΤΝ και τι μπορεί να κάνει ο κόσμος για να τους περιορίσει. Η συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά στο X/Twitter, ιδιοκτησίας του Μασκ
Protagon Team

Μετά το τέλος της συνόδου κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη την οποία φιλοξένησε ο Ρίσι Σούνακ στο Μπλέτσλεϊ, λίγο έξω από το Λονδίνο, ο βρετανός πρωθυπουργός είχε ένα τελευταίο ραντεβού. Συνάντησε έναν από τους ανθρώπους που ξέρουν όσο λίγοι το θέμα της ΤΝ, τον Ελον Μασκ, και συζήτησαν για το θέμα.

Ο Μασκ πήρε μέρος στη σύνοδο, όπως και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και πολλοί επιχειρηματίες από τον τομέα της τεχνολογίας. Από όλους αυτούς, ο Σούνακ ήθελε να μιλήσει κατ’ ιδίαν με τον Μασκ και πιθανώς αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις γνώσεις του πάνω στο θέμα, αλλά και με τις προσδοκίες του βρετανού πρωθυπουργού για επενδύσεις της Tesla και της Space-X στη Βρετανία, σύμφωνα με το BBC.

Οι δύο τους συναντήθηκαν στο Lancaster House, μια πρώην βασιλική κατοικία κοντά στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ. Ο Σούνακ «πήρε συνέντευξη» από τον Μασκ, κάνοντάς του πολλές ερωτήσεις για τους πιθανούς κινδύνους της ΤΝ και τι μπορεί να κάνει ο κόσμος για να τους περιορίσει. Η συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά στο X/Twitter, μέσον ιδιοκτησίας του Μασκ.

Ο Μασκ δεν υποβάθμισε τη σπουδαιότητα της ΤΝ και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί τελικά για καλό. Το πρόβλημα, όμως, επεσήμανε, είναι ότι «δεν είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί και για κακό». Πρόσθεσε ότι η ΤΝ εξελίσσεται πιο γρήγορα από κάθε άλλη τεχνολογία στην Ιστορία.

Ο Σούνακ επανέλαβε την ανησυχία του για τους κινδύνους της ΤΝ, αλλά αυτήν τη φορά προσπάθησε να υποβαθμίσει τις πιθανές αρνητικές συνέπειές της. Είπε ότι συναντά πολλούς εργαζομένους που φοβούνται ότι η ΤΝ θα τους αφήσει άνεργους, ο ίδιος όμως πιστεύει ότι θα βελτιώσει την παραγωγικότητα, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει τους εργαζόμενους, αντί να τους αντικαταστήσει.

Ο Μασκ, ο οποίος έχει επενδύσει πολλά χρήματα στην ΤΝ, πιστεύει το αντίθετο. Οχι μόνο φοβάται ότι «τα ρομπότ θα μας κυνηγάνε πάνω στα δέντρα», αλλά και ότι λόγω της ΤΝ, «στο τέλος κανείς μας δεν θα χρειάζεται να εργάζεται». Εάν αυτό θα είναι καλό ή κακό, δεν το αποσαφήνισε.

Ο Σούνακ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο για να τοποθετήσει τη Βρετανία ως παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της ΤΝ. Η εκδήλωση απέδωσε ελάχιστα, αλλά πολλοί από τους παρευρισκόμενους επισήμαναν ότι ξεκίνησε μια παγκόσμια συζήτηση σχετικά με την ανάγκη να τεθούν κανόνες στη χρήση της ΤΝ.

Παρ’ όλα αυτά, σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών, ένας βρετανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Σούνακ εάν η συνάντηση αφορούσε την ΤΝ ή απλώς προσπαθεί να δελεάσει τον Μασκ να φτιάξει ένα εργοστάσιο μπαταριών Tesla στη Βρετανία.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τη συζήτηση δεν μονοπώλησαν σενάρια καταστροφολογίας: Ο Μασκ σχολίασε ότι τα συστήματα ΤΝ θα μπορούσαν να εξελιχθούν τόσο ώστε να γίνουν ένας «καλός φίλος» του ανθρώπου. Σημείωσε ότι ο γιος του έχει μαθησιακές δυσκολίες και δυσκολεύεται να κάνει φίλους. «Ενας φίλος ΤΝ θα ήταν υπέροχος για αυτόν», είπε.