Αστυνομικοί απομακρύνουν την Γκρέτα Τούνμπεργκ από το λιμάνι του Μάλμε | TT News Agency/Johan Nilsson via REUTERS
Επικαιρότητα

Σουηδία: Συνελήφθη η Γκρέτα Τούνμπεργκ επειδή εμπόδιζε τον απόπλου τάνκερ

Η διασημότερη ακτιβίστρια για το κλίμα, που έχει συνηθίσει πλέον τις συλλήψεις για τη δράση της, συμμετείχε επί πέντε ημέρες σε καθιστική διαμαρτυρία μαζί με μέλη περιβαλλοντικής οργάνωσης, στο λιμάνι του Μάλμε
Protagon Team

Σουηδοί αστυνομικοί απομάκρυναν την Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλους ακτιβιστές από την έξοδο εγκατάστασης τάνκερ στο λιμάνι του Μάλμε, όπου συμμετείχαν σε καθιστική διαμαρτυρία.

Η διάσημη ακτιβίστρια για το κλίμα είχε μπλοκάρει την είσοδο στην εγκατάσταση για πέντε συνεχόμενες ημέρες, με τη βοήθεια των μελών της οργάνωσης «Take back the future».

Αστυνομικοί συνέλαβαν τη Δευτέρα την Τούνμπεργκ, η οποία έχει συλληφθεί αρκετές φορές από τότε που ξεκίνησε τη συμμετοχή της σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις για το περιβάλλον.

Δύο αστυνομικοί συνομιλούν με την Γκρέτα Τούνμπεργκ – TT News Agency/Johan Nilsson via REUTERS

Η ακτιβίστρια έχει συλληφθεί αρκετές φορές στη Γερμανία και στο Οσλο, όπου συμμετείχε σε διαμαρτυρία για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Το Σάββατο, η ίδια είχε γράψει στο Twitter: «Η κλιματική κρίση είναι θέμα ζωής ή θανάτου για αμέτρητους ανθρώπους. Διαλέγουμε να διακόψουμε με την παρουσία μας την υποδομή ορυκτών καυσίμων. Παίρνουμε ξανά το μέλλον στα χέρια μας».

Στις 9 Ιουνίου, η Τούνμπεργκ συμμετείχε στην τελευταία της «σχολική απεργία της Παρασκευής για το κλίμα», καθώς αποφοίτησε από το Λύκειο. Αυτό που η ίδια είχε ξεκινήσει μόνη της έξω από το σουηδικό Κοινοβούλιο, το 2018, εξελίχθηκε αργότερα σε παγκόσμιο μαθητικό κίνημα.

Αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει την Γκρέτα Τούνμπεργκ, ενώ στο βάθος συνάδελφοί τους απομακρύνουν άλλους ακτιβιστές – TT News Agency/Johan Nilsson via REUTERS