Πρόστιμο επιβλήθηκε τον περασμένο μήνα από τη σουηδική αστυνομία στην Γκρέτα Τούνμπεργκ, καθώς δεν υπάκουσε στην εντολή να εγκαταλείψει μια διαδήλωση για το κλίμα στην πόλη Μάλμε.
Η διάσημη 20χρονη σουηδή ακτιβίστρια αρνήθηκε την κατηγορία αλλά κρίθηκε ένοχη για αντίσταση κατά της αρχής και καταδικάστηκε να πληρώσει 2.500 σουηδικές κορώνες (περίπου 220 ευρώ). Λίγες ώρες αργότερα συμμετείχε σε μια άλλη διαμαρτυρία, από όπου επίσης απομακρύνθηκε από την αστυνομία, μαζί με άλλους πέντε διαδηλωτές.
Σύμφωνα με το BBC, και στις δύο περιπτώσεις η αποφασισμένη ακτιβίστρια συμμετείχε σε μια ομάδα διαδηλωτών που απέκλεισαν τον δρόμο για φορτηγά πετρελαίου στο λιμάνι του Μάλμε. Κατηγορήθηκε τον περασμένο Ιούνιο επειδή δεν αποχώρησε, έχοντας λάβει ρητή εντολή από την αστυνομία.
«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που απειλεί τη ζωή, την υγεία και την περιουσία μας» είπε στο δικαστήριο του Μάλμε τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι «αμέτρητοι άνθρωποι» κινδυνεύουν. «Είναι σωστό ότι ήμουν σε εκείνο το μέρος εκείνη την ημέρα, και είναι σωστό ότι έλαβα μια εντολή που δεν υπάκουσα, αλλά θέλω να αρνηθώ την εγκληματική κατηγορία» συμπλήρωσε.
Στη συγκέντρωση του περασμένου Ιουνίου, οργανωμένη από την περιβαλλοντική ομάδα ακτιβιστών «Ta Τillbaka Framtiden» (Διεκδικήστε Ξανά το Μέλλον), επιχειρήθηκε να αποκλειστεί η είσοδος και η έξοδος στο λιμάνι του Μάλμε, ως τρόπος διαμαρτυρίας για τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
«Επιλέγουμε να μην είμαστε απλοί θεατές και αντ’ αυτού σταματάμε με τη φυσική μας παρουσία την υποδομή ορυκτών καυσίμων. Διεκδικούμε ξανά το μέλλον» δήλωσε η Τούνμπεργκ σε ανάρτησή της στο Instagram. Η οργάνωση Ta Τillbaka Famtiden δηλώνει αποφασισμένη να σταθεί απέναντι στον κλάδο των ορυκτών.
«Αν το δικαστήριο επιλέξει να δει την ενέργειά μας ως έγκλημα, μπορεί να το κάνει, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουμε δικαίωμα στη ζωή, και η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων στέκεται εμπόδιο σε αυτό» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP η εκπρόσωπος της ομάδας Ιρμα Κιέλστρομ.
Αέρια θερμοκηπίου έχουν διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα από δραστηριότητες όπως καύση ορυκτών καυσίμων, αναφέρει το BBC. Ο πλανήτης έχει θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από ό,τι ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα – και κινδυνεύει με συνολική άνοδο 1,5 βαθμών μέχρι το 2025.
Οι ακτιβιστές για το κλίμα έχουν στοχοποιήσει τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων. Μεγάλο τμήμα της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου ισχυρίζεται ότι η συνέχιση της παραγωγής είναι απαραίτητη για την κάλυψη των παγκόσμιων ενεργειακών απαιτήσεων. Οι ακτιβιστές αντιτείνουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.