Μαμά αρκούδα με το μωρό της απολαμβάνουν λίγη δροσιά στη Σουηδία | EPA/Jonas Ekstromer
Επικαιρότητα

Σουηδία: Πράσινο φως στους κυνηγούς να σκοτώσουν 500 αρκούδες

Οι σουηδικές αρχές έδωσαν την άδεια για τη θανάτωση του 20% του πληθυσμού των καφέ αρκούδων της χώρας στη διάρκεια της φετινής κυνηγετικής περιόδου, που ξεκίνησε την Τετάρτη
Protagon Team

Η Σουηδία έδωσε την άδεια για τη θανάτωση του 20% του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στους κυνηγούς.

Το ετήσιο κυνήγι της αρκούδας ξεκινά την Τετάρτη, παρά τις αντιρρήσεις των οικολόγων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 500 αρκούδες θα θανατωθούν στη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.

Ετσι, ο αριθμός των αρκούδων στη Σουηδία θα μειωθεί σε περίπου 2.000 –μείωση κατά 40% σε σχέση με το 2008.

Ο μεγάλος αριθμός αδειών που εκδόθηκαν έχει ανησυχήσει τους οικολόγους, οι οποίοι λένε ότι οι πληθυσμοί των μεγάλων θηλαστικών στην Ευρώπη χρειάζονται προστασία για να μην μειωθούν πολύ.

«Πρόκειται για κυνήγι τροπαίων», δήλωσε ο Μάγκνους Ορεμπραντ, πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης Σαρκοφάγων. «Η μέθοδος διαχείρισης της άγριας ζωής στη Σουηδία είναι να την σκοτώνουμε αντί να την προστατεύουμε όσο καλύτερα μπορούμε».

Οι καφέ αρκούδες κόντεψαν να εξαφανιστούν στη Σουηδία τη δεκαετία του 20 λόγω του ανεξέλεγκτου κυνηγιού, αλλά χάρη στην προσεκτική διαχείριση στη συνέχεια, ο πληθυσμός ανέκαμψε στο μέγιστο των 3.300 το 2008.

Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια, αυξήθηκε πάλι το ποσοστό των αδειών με αποκορύφωμα τους 722 θανάτους αρκούδων πέρυσι, που αποτελούν αρνητικό ρεκόρ.

Φέτος, έχουν εκδοθεί άδειες για το κυνήγι 486 αρκούδων, ενώ ένας ακόμη απροσδιόριστος αριθμός θα μπορούσε να θανατωθεί, όπου εκτιμάται ότι αποτελούν απειλή για τα ζώα εκτροφής.

Τον Νοέμβριο του 2022, ένας νέος νόμος έδωσε στις τοπικές κυνηγετικές ενώσεις περισσότερες αρμοδιότητες για να επιβλέπουν τη διαχείριση μεγάλων αρπακτικών, συμπεριλαμβανομένων των αρκούδων. Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες λύκοι έχουν επίσης θανατωθεί, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των οικολόγων.

Ο Μάγκνους Ρίντχολμ, διευθυντής επικοινωνίας για τη Σουηδική Ένωση για το Κυνήγι και τη Διαχείριση Άγριας Ζωής, δήλωσε: «Ακολουθούμε απλά την οδηγία της σουηδικής κυβέρνησης για την πολιτική της άγριας ζωής. Πρόκειται για μια ισορροπία μεταξύ των ανθρώπων και των μεγάλων αρπακτικών».

Ωστόσο, ορισμένοι κυνηγοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη μείωση του αριθμού των καφέ αρκούδων.

Ο Αντερς Νίλσον, ένας κυνηγός στο Νόρλαντ, στη βόρεια Σουηδία, είπε στον Guardian: «Υπάρχουν εκείνοι μέσα στην κυνηγετική κοινότητα που ανησυχούν για τη θανάτωση πάρα πολλών αρκούδων».

Εάν οι κυνηγοί συνεχίσουν να σκοτώνουν αρκούδες με παρόμοιο ρυθμό το επόμενο έτος, η χώρα θα απέχει ένα μόλις χρόνο από τον ελάχιστο αριθμό των 1.400, που θεωρείται απαραίτητο από τη Σουηδική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος για τη διατήρηση ενός βιώσιμου πληθυσμού.

Οι καφέ αρκούδες είναι «αυστηρά προστατευόμενο είδος» στην Ευρώπη και οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι οι υψηλές ποσοστώσεις κυνηγιού παραβιάζουν την οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους, η οποία λέει ότι «απαγορεύεται το σκόπιμο κυνήγι ή η θανάτωση αυστηρά προστατευόμενων ειδών».

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, αυτή η απαγόρευση μπορεί να αρθεί ως «έσχατη λύση» για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, των καλλιεργειών ή της φυσικής χλωρίδας και πανίδας.

Οι ερευνητές ανησυχούν ότι η καφέ αρκούδα κινείται με τον ίδιο τρόπο με τον πληθυσμό των ταράνδων στη Σουηδία, λέει ο Ορεμπραντ, οι οποίοι έχουν μειωθεί κατά 60% από τα τέλη του περασμένου αιώνα.

Οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι ο μεγαλύτερος πληθυσμός αρκούδας θα έκανε τη Σουηδία πιο ελκυστικό προορισμό για οικολογικό τουρισμό, ο οποίος θα απέφερε περισσότερα έσοδα από την πώληση αδειών κυνηγιού.