Η σουηδική κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους μετανάστες για την απόκτηση υπηκοότητας, επιμηκύνοντας την ελάχιστη απαίτηση διαμονής από πέντε χρόνια σε οκτώ και αυστηροποιώντας τον κανόνα ότι πρέπει να ακολουθούν έναν «έντιμο τρόπο ζωής».
«Θα πρέπει να νιώθετε περήφανοι που είστε σουηδοί πολίτες και να νιώθετε περήφανοι που κάνετε την προσπάθεια», είπε ο Γιόχαν Φόρσελ, ο υπουργός Μετανάστευσης, στους δημοσιογράφους, αφού μια επιτροπή που διορίστηκε από την κυβέρνηση πρότεινε τις αλλαγές.
Ο «έντιμος τρόπος ζωής» απαιτεί από τον αιτούντα να μην έχει διαπράξει έγκλημα ή πλημμέλημα και να μην έχει απλήρωτα χρέη, γράφουν οι Times.
Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, οι κανόνες αφορούν μόνο τη συμπεριφορά του αιτούντος στη Σουηδία. Αυτό θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει τη συμπεριφορά τους και στο εξωτερικό. Επιπλέον, θα παραταθεί το χρονικό διάστημα που πρέπει να περιμένουν οι αιτούντες μετά την καταδίκη τους για κάποιο έγκλημα, προτού θεωρηθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για ιθαγένεια.
Η επιτροπή πρότεινε επίσης ως κριτήριο την οικονομική αυτάρκεια των μεταναστών. Ο Φόρσελ είπε ότι η υπηκοότητα βοηθάει να συνδεθούν άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα κάτω από μια «κοινή σουηδική ταυτότητα».
«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή που η Σουηδία έχει υποδεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από πολλά μέρη του κόσμου τα τελευταία χρόνια», είπε.
Τα σχεδιαζόμενα μέτρα είναι τα τελευταία σε μια σειρά περιορισμών στη μετανάστευση, που άρχισαν να εισάγονται από το 2022, υπό την κυβέρνηση της κεντροδεξιάς μειοψηφίας του Ουλφ Κρίστερσον, η οποία εξαρτάται από την κοινοβουλευτική υποστήριξη των πολύ δεξιών Σουηδών Δημοκρατών.
Ο Φόρσελ είπε ότι οι μετανάστες πρέπει να είναι «πάντα σαφείς σχετικά με τις αξίες που ισχύουν στη Σουηδία». «Η οικογένεια είναι σημαντική, αλλά δεν υπερβαίνει τον νόμο. Υπάρχει ισότητα μεταξύ των φύλων. Μπορείς να παντρευτείς όποιον θέλεις. Τα κορίτσια και τα αγόρια έχουν το δικαίωμα να κολυμπούν και να παίζουν ποδόσφαιρο. Εάν δεν το αποδέχεστε, η Σουηδία δεν είναι η χώρα για εσάς», πρόσθεσε ο υπουργός.
Οι προτάσεις της επιτροπής θα επανεξεταστούν πριν συντάξει η κυβέρνηση νέο νομοσχέδιο. Οι αλλαγές, σύμφωνα με τους Times, αναμένεται να περάσουν από το κοινοβούλιο και να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2026.
Τα πρόσφατα μέτρα που εισήχθησαν για τη μείωση της μετανάστευσης περιελάμβαναν τη χορήγηση μόνο προσωρινών αδειών παραμονής σε αιτούντες άσυλο, την αυστηροποίηση των κανόνων οικογενειακής επανένωσης και την αύξηση των εισοδηματικών απαιτήσεων για τους πολίτες τρίτων χωρών που αναζητούν βίζα εργασίας.
Επί δεκαετίες, το σκανδιναβικό κράτος έχει υιοθετήσει μια μοναδική «ανοιχτή» προσέγγιση για τους πρόσφυγες, με το πιο φιλελεύθερο πρόγραμμα κρατικής υποστήριξης της Ευρώπης που τους βοηθά να διατηρήσουν τη μητρική τους γλώσσα και την πολιτισμική τους παράδοση.
Κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, η Σουηδία δέχτηκε σχεδόν 163.000 αιτούντες άσυλο, περισσότερους κατά κεφαλήν από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αφού αγωνίστηκε να τους ενσωματώσει, ξεκίνησε μια πολιτική καταστολής, καθότι τα κυρίαρχα κόμματα στράφηκαν προς τα δεξιά σχετικά με τη μετανάστευση, στις εκλογές του 2022.
Οι Σουηδοί Δημοκράτες ήρθαν δεύτεροι σε εκείνες εκλογές και είχαν σημαντική επιρροή σε ζητήματα μετανάστευσης και στις πολιτικές του νόμου και της τάξης, οι οποίες αποτέλεσαν σχεδόν το ήμισυ της συμφωνίας συνασπισμού.
Ο Φόρσελ είπε στους Times ότι είναι αδύνατο να διαχειριστείς «το τεράστιο έργο της ένταξης με τον σωστό τρόπο, αν συνεχίσεις να έχεις τόσο μεγάλη εισροή μεταναστών κάθε χρόνο».
Τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, η Σουηδία είχε χαρακτηριστεί «μια ανθρωπιστική υπερδύναμη ανάμεσα στη Δύση και τη Σοβιετική Ενωση», υπερασπιζόμενη τους αδύναμους του κόσμου και παρέχοντας καταφύγιο σε όσους αντιμετώπιζαν καταπίεση.
Αυτό το πνεύμα παρέμεινε ζωντανό και μετά το 2015. Αλλά οι δολοφονίες με όπλα και οι βομβιστικές επιθέσεις που σχετίζονται με συμμορίες διπλασιάστηκαν και οι Σουηδοί Δημοκράτες επωφελήθηκαν από το γεγονός ότι ήταν το μόνο κόμμα που ασπάζεται αντιμεταναστευτικές πολιτικές.
Η Civil Rights Defenders, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επέκρινε τα τελευταία σχέδια. «Η έρευνα δείχνει ότι οι αυστηρότερες απαιτήσεις για την ιθαγένεια δεν αυξάνουν τα κίνητρα για ένταξη, αλλά μάλλον συμβάλλουν στον αποκλεισμό μιας αυξανόμενης ομάδας ανθρώπων που βρίσκονται στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τα βασικά δικαιώματα της ιθαγένειας», είπε ο Τζον Στάουφερ, νομικός σύμβουλος της οργάνωσης.