Αστυνομικοί στο Γκέτεμποργκ, στη διάρκεια ελέγχου | Shutterstock
Επικαιρότητα

Σουηδία: Περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία στη μάχη κατά των συμμοριών

Η σουηδική κυβέρνηση προσπαθεί να καταστείλει τις δολοφονίες και τις βομβιστικές επιθέσεις, καθώς οι πόλεμοι μεταξύ βίαιων συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών εξαπλώνονται στις πόλεις και την ύπαιθρο. Η χώρα έχει πλέον το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θανατηφόρων πυροβολισμών στην Ευρώπη μετά την Αλβανία
Protagon Team

Οι νέες εξουσίες που ετοιμάζεται να παραχωρήσει η σουηδική κυβέρνηση στην αστυνομία της χώρας διχάζουν τον πολιτικό κόσμο και προκαλούν ανησυχίες για «φυλετικές και άλλες διακρίσεις».

Η Σουηδία αγωνίζεται να καταστείλει τις δολοφονίες και τις βομβιστικές επιθέσεις, καθώς οι πόλεμοι μεταξύ βίαιων συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών εξαπλώνονται στις πόλεις και την ύπαιθρο. Η χώρα έχει πλέον το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θανατηφόρων πυροβολισμών στην Ευρώπη μετά την Αλβανία.

Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον έχει ορκιστεί να «κυνηγήσει και να νικήσει» τις συμμορίες με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων καταστολής της χώρας.

Το πιο πρόσφατο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ένα πιλοτικό έργο βάσει του οποίου οι αστυνομικοί, ιδίως στα σημεία όπου εμφανίζονται τα περισσότερα περιστατικά, θα έχουν τη δυνατότητα να ερευνούν περαστικούς και τα οχήματά τους, ακόμη και όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένη υποψία ότι έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα.

Τα κριτήρια για τις έρευνες θα περιλαμβάνουν το «στυλ ντυσίματος», κάποια «παρεκκλίνουσα συμπεριφορά» και άλλα «προφίλ κινδύνου». Οι άδειες θα εκδίδονται για έως και δύο εβδομάδες σε περιοχές για τις οποίες η αστυνομία κρίνει ότι υπάρχει «συγκεκριμένος κίνδυνος» ένοπλης βίας, όπως σε γειτονιές όπου σημειώθηκε πρόσφατα πυροβολισμός. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου, γράφουν Times.

«Η Σουηδία χρειάζεται πραγματικά να δοκιμάσει νέα εργαλεία, γιατί αν συνεχίσουμε όπως τώρα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η βία θα συνεχιστεί ανεμπόδιστη. Δεν μπορεί να συμβεί αυτό», είπε ο Γκούναρ Στρόμερ, ο κεντροδεξιός υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Μάρτιν Μελίν, ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός και πολιτικός του κόμματος των Φιλελευθέρων, υποστήριξε ότι το νέο μέτρο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εάν, για παράδειγμα, οι αστυνομικοί εντόπιζαν κάποιον να φορά ένα ψεύτικο καπέλο Gucci. «Δεν είναι εγκληματίες όλοι όσοι φοράνε καπέλα Gucci, αλλά πολλοί εγκληματίες φορούν καπέλα Gucci», εξήγησε.

Οι όροι του πειράματος αποκλείουν ρητά το φυλετικό προφίλ. Ωστόσο, δεδομένου ότι πολλά από τα μέλη των συμμοριών είναι μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς, οι επικριτές του προειδοποιούν ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί στην πράξη. Υποστηρίζουν επίσης ότι ο περιορισμός των μέτρων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές δεν αντικατοπτρίζει την ευρεία εμβέλεια των συμμοριών.

Ο Λαρς Αρχένιους, εθνικός διαμεσολαβητής κατά των διακρίσεων, εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι οι άνθρωποι θα επιλέγονται λόγω της προφανούς φυλετικής καταγωγής τους.

«Η άποψή μας είναι ότι αυτή η πρόταση δεν πρέπει να εφαρμοστεί», έγραψε σε κατάθεση στη διαβούλευση της κυβέρνησης. «Υπάρχουν κίνδυνοι απαράδεκτων διακρίσεων, φοβόμαστε ότι η αστυνομία θα επιλέγει άτομα χωρίς αντικειμενική αιτιολόγηση».