Καρέ από τη συνέντευξη Τύπου της Μαγκνταλένα Αντερσον στην Στοκχόλμη, όπου και έκανε γνωστό ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της χώρας | Jessica Gow/TT News Agency via REUTERS
Επικαιρότητα

Σουηδία: Παραιτείται η Αντερσον – Αναγνώρισε τη νίκη του δεξιού μπλοκ

Ετοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση δήλωσε ο ηγέτης της Δεξιάς συμμαχίας Ουλφ Κρίστερσον
Protagon Team

Tην ήττα της παραδέχθηκε το βράδυ της Τετάρτης η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον, καθώς ολοκληρωνόταν η καταμέτρηση των ψήφων των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες ανέδειξαν σε νικητή έναν συνασπισμό συντηρητικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και το ακροδεξιό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες (SD).

Κατά συνέπεια η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραίτησή της, την οποία θα υποβάλει επισήμως την επομένη.

Ο συνασπισμός της Δεξιάς –οι Μετριοπαθείς, οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι– έχει «μια πλειοψηφία μικρή, αλλά ωστόσο πλειοψηφία», δήλωσε η ίδια στους δημοσιογράφους.

«Θα ζητήσω συνεπώς αύριο (Πέμπτη) να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου ως πρωθυπουργού και η ευθύνη για τη συνέχεια θα ανατεθεί στον πρόεδρο του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

«Θα αρχίσω τώρα το έργο του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης που να μπορεί να φέρει σε πέρας τα πράγματα, μιας κυβέρνησης για όλη του Σουηδία και όλους τους πολίτες», τόνισε από την πλευρά του ο αρχηγός του Μετριοπαθούς Κόμματος και υποψήφιος της Δεξιάς για την πρωθυπουργία Ουλφ Κρίστερσον.

Ο μέχρι πρότινος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του συνασπισμού των δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων στις εκλογές της Κυριακής Ουλφ Κρίστερσον / TT News Agency/Fredrik Sandberg via REUTERS

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα με καταμετρημένες τις ψήφους από περισσότερα από το 99% των εκλογικών τμημάτων, ο συνασπισμός των Δεξιών με επικεφαλής τον συντηρητικό Ουλφ Κρίστερσον λαμβάνει 176 έδρες, έναντι 173 για το συνασπισμό της αριστεράς υπό την Αντερσον, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ήταν σε τέτοιο βαθμό αμφίρροπο ώστε για να επιβεβαιωθούν τα πλήρη αποτελέσματα χρειάστηκε να καταμετρηθούν και οι μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφοι που έλειπαν. Τα τελικά αποτέλεσμα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν επισήμως, κάτι που πιθανότατα θα γίνει το Σαββατοκύριακο.

Κατά το Reuters, οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν ένα ορόσημο για τη σουηδική πολιτική, καθώς οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι οποίοι τάσσονται εναντίον των μεταναστών και είχαν απομονωθεί από όλα τα μεγάλα κόμματα όταν μπήκαν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2010, βρίσκονται τώρα στα πρόθυρα να αποκτήσουν επιρροή στην κυβερνητική πολιτική.

Το ακροδεξιό κόμμα φαινόταν να κερδίζει το 20,6% των ψήφων την Τετάρτη, ξεπερνώντας τους Μετριοπαθείς, που συγκεντρώνουν 19,1%, αποτελώντας, έτσι, το μεγαλύτερο κόμμα της σουηδικής Δεξιάς.