Λεωφορείο της Skanetrafiken, της επιχείρησης ΜΜΜ του Μάλμο | Wikipedia
Επικαιρότητα

Σουηδία: Οδηγός λεωφορείου ζήτησε από 19χρονη «να φορέσει περισσότερα ρούχα»

Σάλο προκάλεσε στην σκανδιναβική αυτή χώρα η κίνηση ενός οδηγού στο Μάλμε να απαιτήσει από την Αμάντα Χάνσον «είτε να καλυφθεί, είτε να κατέβει από το όχημα»
Protagon Team

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ένας οδηγός λεωφορείου στο Μάλμο της Σουηδίας, όταν ζήτησε από 19χρονη να κατέβει από το όχημα, επειδή ήταν ντυμένη «πολύ ελαφρά».

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο οδηγός λεωφορείου θεώρησε πως είναι ακατάλληλα τα ρούχα που φορούσε η Αμάντα Χάνσον και της ζήτησε είτε να «καλυφθεί» – επικαλούμενος τον ενδυματολογικό κώδικα της εταιρείας – είτε να κατέβει από το όχημα.

Η νεαρή Σουηδή κατέβηκε από το λεωφορείο, με την ίδια να σημειώνει ότι θύμωσε πολύ, αλλά επίσης αισθάνθηκε εξευτελισμένη, καθώς οι άλλοι επιβάτες δεν αντέδρασαν.

Η 19χρονη Αμάντα Χάνσον

Μιλώντας στην εφημερίδα Expressen διερωτήθηκε «τι δίνει στον οδηγό λεωφορείων το δικαίωμα να αποφασίζει εάν μια γυναίκα φορά “ακατάλληλα ρούχα”».

Η Χάνσον περιέγραψε την ιστορία της στο Facebook, ζητώντας από την Skanetrafiken, την επιχείρηση μεταφορών, να απολογηθεί δημοσίως.

Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι η συμπεριφορά του οδηγού δεν συνάδει με τις οδηγίες της και της πρόσφερε αποζημίωση με τη μορφή εισιτηρίων λεωφορείων για το υπόλοιπο έτος, ωστόσο η 19χρονη απέρριψε την προσφορά.

Ο διευθυντής της εταιρείας Λίνους Έρικσεν εξέφρασε τη λύπη του χαρακτήρισε παράξενο το γεγονός πως ο οδηγός επικαλέστηκε κάποιον ενδυματολογικό κώδικα, σημειώνοντας ότι η εταιρεία δεν έχει υιοθετήσει τέτοιους περιορισμούς.

Ο οδηγός τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα, εν αναμονή της έρευνας, και θα υποβληθεί σε ειδική εκπαίδευση, ενώ και η εταιρεία εξέφρασε τη λύπη του για τη συμπεριφορά του.

Η 19χρονη συγκέντρωσε πολλά υποστηρικτικά σχόλια στο Facebook, ενώ ορισμένοι ανέφεραν ότι ο οδηγός ήταν πιθανώς μουσουλμάνος και να ενοχλήθηκε από το ντύσιμό της, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αξιοσημείωτο είναι πως το μέρος της Χάνσον πήρε και η (μουσουλμάνα) Σάρα Μοχάμεντ, πρόεδρος της ένωσης «Glöm Aldrig Pela och Fadime» που εναντιώνεται σε κάθε λογής body shaming και προάγει το δικαίωμα των γυναικών να ντύνονται όπως το επιθυμούν.

«Είναι καλό [που η Αμάντα] αντέδρασε έτσι. Κανείς, ούτε ο πατέρας σου, ούτε ο άνδρας σου, ούτε κανείς άλλος, δεν έχει δικαίωμα να σου πει τί να φορέσεις και τί όχι. Είναι το δικό σου σώμα, εσύ αποφασίζεις», είπε η Μοχάμεντ.