Επικαιρότητα

Σουηδία: Ακροδεξιός πολιτικός καίει το Κοράνι – βίαια επεισόδια σε πολλές πόλεις

Ταραχές ξέσπασαν στο Μάλμο, τη Στοκχόλμη, το Νόρσεπινγκ και άλλες πόλεις μετά την προκλητική ενέργεια του δανοσουηδού πολιτικού Ράσμους Παλουντάν, που ηγείται του αντιμεταναστευτικού, αντιμουσουλμανικού κινήματος «Σκληρή Γραμμή». Αντιδράσεις των αραβικών χωρών
Protagon Team

Ανησυχία επικρατεί στη Σουηδία μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σε δύο πόλεις το Σαββατοκύριακο στη διάρκεια περιοδείας ακροδεξιού βουλευτή που καίει το Κοράνι σε συνοικίες με μουσουλμανικό πληθυσμό.

Ο Δανοσουηδός πολιτικός Ράσμους Παλουντάν, που ηγείται του του αντιμεταναστευτικού, αντιμουσουλμανικού κινήματος «Σκληρή Γραμμή», έχει καταδικαστεί στη Δανία για ρατσιστικές ύβρεις και ελπίζει να είναι υποψήφιος στις σουηδικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Την Παρασκευή, αυτοκίνητα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν στην πόλη Ορεμπρο, στο νότιο τμήμα της χώρας. Σημειώθηκαν επίσης ταραχές με πετροβολισμούς στην Στοκχόλμη, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν 12 αστυνομικοί.

Διασώστες μεταφέρουν έναν τραυματία από σφαίρα στο Νόρσεπινγκ, την Κυριακή – Stefan Jerrevang/TT News Agency/via REUTERS

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου στην πόλη Μάλμο, στη νότια Σουηδία, έπειτα από συγκεντρώσεις που κατήγγειλαν την πρόθεση της ακροδεξιάς οργάνωσης να κάψει το Κοράνι.

Στα επεισόδια κάηκαν κάδοι απορριμμάτων, ένα λεωφορείο και ένα αυτοκίνητο, ενώ κατατέθηκαν πολλές μηνύσεις για βανδαλισμούς περιουσιών.

Τα επεισόδια ξέσπασαν έπειτα από συγκέντρωση του Παλουντάν, στην οποία έκαψε το Κοράνι. Ο Παλουντάν διοργανώνει αυτές τις μέρες περιοδεία στη Σουηδία με αποτέλεσμα πολλές συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και αντιδιαδηλωτές σε πολλές πόλεις.

Επεισόδια στο Ορεμπρο, την Παρασκευή – Kicki Nilsson/ TT News Agency/via REUTERS

Η συγκέντρωσή του το Σάββατο, είχε μετατεθεί από μια συνοικία της Λαντσκρόνα σε ένα χώρο στάθμευσης στο Μάλμο, τη μεγάλη γειτονική πόλη, προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκρούσεις.

Ωστόσο, διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε διάφορες συνοικίες του Μάλμο, με ορισμένους να πετούν πέτρες εναντίον της αστυνομίας.

«Η κατάσταση ηρέμησε γύρω στις 3 τα ξημερώματα, υπήρξαν κάποιες πυρκαγιές, όμως η βία έχει κοπάσει», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Κιμ Χολντ, λέγοντας ότι κανένα μέλος των δυνάμεων της τάξης δεν τραυματίστηκε.

Την Κυριακή, τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν από σφαίρες κατά την διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων στην πόλη Νόρσεπινγκ της νοτιοδυτικής Σουηδίας ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τις συγκεντρώσεις του Παλουντάν.

«Η αστυνομία εκτόξευσε προειδοποιητικά πυρά. Τρία άτομα φαίνεται ότι χτυπήθηκαν από σφαίρες που εξοστρακίσθηκαν και νοσηλεύονται», ανέφερε η αστυνομία τονίζοντας ότι οι τρεις, των οποίων η κατάσταση δεν είναι γνωστή, τελούν «υπό καθεστώς σύλληψης, ως ύποπτοι για εγκληματικές ενέργειες».

Αυτοκίνητα καίγονται στο Μάλμο, το βράδυ της Κυριακής – Johan Nilsson/TT News Agency/via REUTERS

Το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, νέα επεισόδια ξέσπασαν για τρίτη συνεχή ημέρα. Η αστυνομία συνέλαβε συνολικά 26 άτομα.

Στο Λινκέπινγκ συνελήφθησαν 18 άτομα και οκτώ στο Νορσέπινγκ, όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι.

Αντιδρούν οι αραβικές χώρες

Οι συγκεντρώσεις του Παλουντάν προκάλεσαν την αντίδραση αραβικών χωρών.

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον σουηδό επιτετραμμένο στη Βαγδάτη για διαμαρτυρηθεί, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια «προκλητική ενέργεια για τους μουσουλμάνους και προσβλητική για τα ιερά τους».

Η Σαουδική Αραβία επίσης «καταδίκασε τις ενέργειες κάποιων ακραίων στη Σουηδία και τις προκλήσεις τους εναντίον των μουσουλμάνων», όπως μετέδωσε το πρακτορείο της χώρας SPA.