Η Σουηδία αυξάνει το οικονομικό κίνητρο για τον επαναπατρισμό των μεταναστών, προσφέροντας πλέον έως και πάνω από 30.000 ευρώ σε όσους επιστρέφουν στις πατρίδες τους.
Όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, η σκανδιναβική χώρα, η οποία από τη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 2010 υπερηφανευόταν ότι διέθετε μια από τις πιο φιλελεύθερες πολιτικές ασύλου και ένταξης στον κόσμο, κάνει στροφή στην προσέγγιση της μετανάστευσης.
Το ποσό που σχεδιάζει να προσφέρει στους μετανάστες για να φύγουν φαίνεται να είναι το πιο γενναιόδωρο στην Ευρώπη. Συγκρίνεται με τις 13.500 της Δανίας, τις 6.300 της Νορβηγίας και τις 3.500 ευρώ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με το ισχύον σουηδικό σύστημα, το οποίο θεσπίστηκε το 1984, προσφέρονται περίπου 900 ευρώ επαναπατρισμό μεμονωμένων ατόμων και 3.500 για τις οικογένειες. Δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό και πέρυσι μόλις ένα άτομο επωφελήθηκε από το σύστημα.
Τώρα η Σουηδία πολλαπλασιάζει επί 34 το ανώτατο οικονομικό κίνητρο, σηματοδοτώντας ότι… αλλάζει πρόσωπο απέναντι στους μετανάστες.
Πριν από πενήντα χρόνια, υπενθυμίζουν οι Times, όταν η Δυτική Γερμανία άρχισε να πρωτοστατεί στις πληρωμές επαναπατρισμού των μεταναστών, η Σουηδία ακολούθησε την αντίθετη κατεύθυνση, αγκαλιάζοντας την πολυπολιτισμικότητα και δεχόμενη μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο και επανεγκατεστημένων προσφύγων.
Στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση του 2015-16, η Σουηδία δέχτηκε περισσότερους αιτούντες άσυλο κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη παραμένει σε γενικές γραμμές φιλόξενη απέναντι στους μετανάστες, το ένα πέμπτο του εκλογικού σώματος έχει στραφεί προς το ριζοσπαστικό δεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, σε μεγάλο βαθμό λόγω των ανησυχιών για τους δεσμούς μεταξύ των συμμοριών και των περιοχών με υψηλά ποσοστά μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς.
Η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία βασίζεται στην υποστήριξη του κόμματος των Σουηδοδημοκρατών, έχει θέσει τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης ως μία από τις κεντρικές προτεραιότητές της, παράλληλα με τα αυστηρότερα μέτρα ένταξης και την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης.
Τον Ιούλιο ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν πλέον τη Σουηδία από όσους φτάνουν σε αυτήν, ενώ ο αριθμός των νέων αιτήσεων ασύλου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.